logo-white

Kulinariske Kanariøyene: Fem retter du ikke må gå glipp av

Kanariøyenes beliggenhet mellom Europa, Afrika og Amerika har har påvirket øygruppas gastronomiske utvikling. Resultatet er et av Atlanterhavets mest mangfoldige kjøkken. 

Romantisk stemning på Cafe La Ola, Lanzarote (Foto: Canary Islands Tourism)

Kjøkkenet på Kanariøyene gjenspeiler øygruppens rike historie og geografiske beliggenhet – fra urbefolkningens sjøbaserte kosthold til koloniale påvirkninger. Tradisjonelle oppskrifter kombineres med råvarer fra hele verden, noe som resulterer i et spennende kulinarisk miljø. Blandingen av tradisjon og innovasjon fortsetter å tiltrekke seg matelskere, og de kanariske vinene utfyller og forsterker matopplevelsen.

Det kanariske kjøkkenets opprinnelse

Urbefolkningen som kom til Kanariøyene rundt 500-tallet f.Kr utnyttet de rike, marine ressursene som skalldyr, skjell, krabber, kråkeboller og en rekke fiskearter. Landbruket deres besto hovedsakelig av bygg og hvete, der gofio – malt og stekt mel – var urbefolkningens hovednæringsmiddel. I dag er gofio fortsatt en av øygruppens spesialiteter. Husdyrhold med geiter, sauer og griser ga matvarer som melk, kjøtt og fett.

Escaldón de Gofio (Foto: Canary Islands Tourism)

Eksotiske matvarer

Under oppdagelsesreisene på 1400-tallet ble Kanariøyene et naturlig bindeledd mellom øst og vest. Karavellene stoppet på øyene på sin ferd til og fra Amerika, og dermed fikk lokalbefolkningen tilgang på råvarer som poteter, mais, tomater, paprika, gresskar, kakao og ananas. Krydder som pepper, spisskummen, safran og koriander ble importert fra Østen, og beriket matkulturen ytterligere.

Kanariske viner

Øygruppens viner har blitt eksportert til europeiske land i århundrer, og karakteren er preget av øygruppens vulkanske jordsmonn. De kanariske vingårdene tilbyr en rekke unike druesorter som Malvasia, Listán Negro, Listán Blanco, Negramoll og Vijariego. Disse stammer fra flere hundre år gamle vinstokker og i motsetning til vingårdene i fastlands-Europa, ble ikke vinrankene på Kanariøyene rammet av vinlusen Phylloxera på 1800-tallet.

Almogrote (Foto: Canary Islands Tourism)

Disse fem må du smake

Det er fort gjort å gå seg vill i turistmenyer, men vil du smake på kanariske spesialiteter blir det ikke feil å bestille disse tradisjonelle rettene:

  • Escaldón de Gofio – gofiomel blandes med kjøtt- eller fiskebuljong for å oppnå en kremet konsistens. Serveres med tilbehør som bacon, rødløk og fersk ost.
  • Papas arrugadas con mojo – kanariske, små poteter som er kokt i svært saltholdig vann. Serveres med rød og grønn mojosaus.
  • Guiso de cabra – en smakfull gryte der langtidskokt geitekjøtt spiller hovedrollen. Geiter finnes på alle øyene, og har vært en viktig del av kostholdet gjennom tidene.
  • Sancocho – en enkel fiskerett laget av saltet fisk, servert med poteter og mojosaus.
  • Bienmesabe – en dessert bestående av malte mandler, sukker (eller honning) og eggeplommer.

Les mer om Kanariøyene HER og HER

Flere nyheter og artikler om Kanariøyene finner du HER

Carne de cochino con papas arrugadas (Foto: Canary Islands Tourism)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Serneke/Strawberry)

Sjekk ut og sjekk inn – disse nye hotellene åpner i Sverige i 2024!

Ibsens Hotel modtager Travelers' Choice Award 2024 (Foto: Ibsens Hotel / Arthur Hotels)

Ibsens Hotel modtager Travelers’ Choice Award 2024

1,9 millioner nordmenn skal til utlandet i sommer (Fotokilde. Fremtind)

Dyrtid: Forsikringen dekker ikke kalde reiseføtter

(AI-generert illustrasjon)

Hvordan luftfotografering revolusjonerer kunst og design

(kilde: travelmarket.dk)

Prisfald på flybilletter til oversøiske rejsemål