logo-white

Fem lokale spesialiteter du bør spise på Mallorca

Mallorcas matkultur er preget av stolte tradisjoner, høy kvalitet og godt håndverk. Hvis du planlegger en høst- eller vinterferie på den solfylte middelhavsøya, er det fem lokale delikatesser du ikke bør gå glipp av.

Vingårder - Gastronomi - Mallorca - Balearene - Spania
På stemningsfulle Mallorca er mattradisjonene preget av lokale råvarer, solid håndverk og tradisjonelle oppskrifter (Fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Her er fem lokale delikatesser som du bare finner på Mallorca – og som absolutt bør smakes når du besøker øya.

EU-anerkjente mandler

Siden 2014 har mallorkanske mandler kunnet skilte med et spesielt EU-kvalitetsmerke (Protected Geographical Indication). PGI-merket gis til produkter der det er en spesiell sammenheng mellom produktets opprinnelse og kvalitet.

Middelhavsklimaet og kvaliteten på det mallorkanske jordsmonnet er med på å gi mallorkanske mandler sin spesielle smak og høye kvalitet.

Hvis du besøker Mallorca i vårmånedene, kan du også nyte havet av hvite og rosa blomster skapt av de mange blomstrende mandeltrærne.

Ensaimada tilberedes i henhold til historiske tradisjoner på Mallorca (Fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Spiralformet kake

Hvis du er glad i søtsaker, bør du absolutt sette tennene i den spiralformede mallorkanske kaken ensaimada, som er tilberedt i henhold til historiske tradisjoner. Kaken serveres ofte på fester og feiringer, og historien kan spores tilbake til 1600-tallet. Kaken er tilgjengelig med forskjellige typer fyll – for eksempel vaniljekrem, sjokolade eller gresskar.

Krydret pølse

En annen populær mallorkansk delikatesse er pølsen sobrasada. Pølsen er laget av svinekjøtt og krydret med paprika, som også er med på å gi pølsen den karakteristiske rødlige fargen. Noen omtaler det som en slags smørbar chorizo-pølse. Sobrasada fås i forskjellige smaker, både søtt og salt. Pølsen kan bindes på forskjellige måter, og noen er mykere eller hardere enn andre.

Bordet dekket med spesialiteter fra Mallorca – deriblant sobrasada-pølser (Fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Lokale kvalitetsviner

Mallorca har også en lang tradisjon for vinproduksjon. Øyas klima er ideelt for å sikre vinranker av høy kvalitet. Druesortene Binissalem og Pla i Levante er hjemmehørende på Mallorca og dyrkes bare her. I tillegg er øyas viner også kategorisert etter tre forskjellige geografiske betegnelser: Vino de la Tierra de Mallorca, Vino de la Tierra Serra de Tramuntana-Costa Nord samt Vino de la Tierra Illes Balears.

Vingårder - Gastronomi - Mallorca - Balearene - Spania
Vinmarker på Mallorca (Fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Helbredende urtelikør

Mallorca er også kjent for sin urtelikør, som blant annet sies å være bra for fordøyelsen. Likøren er laget av urter som fennikel, rosmarin og kamille. Opprinnelig ble urtelikøren laget for medisinske formål, men med tiden har den blitt så populær at den også drikkes i andre sammenhenger. Som regel drikker mallorkanerne urtelikøren etter et måltid – servert i et lite glass for å bevare den konsentrerte smaken.

Les også: Mallorca frister med flere vegetariske spisesteder

Les mer om Mallorca HER og om Palma HER – Flere artikler om Mallorca finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

1,9 millioner nordmenn skal til utlandet i sommer (Fotokilde. Fremtind)

Dyrtid: Forsikringen dekker ikke kalde reiseføtter

(AI-generert illustrasjon)

Hvordan luftfotografering revolusjonerer kunst og design

(kilde: travelmarket.dk)

Prisfald på flybilletter til oversøiske rejsemål

(Fotokilde: BWH Hotels)

Velkommen til mathotellet i Steinkjer

(Foto: Eva Darron på Unsplash)

Slik finansierer du reisene dine ved å spille nettpoker