Hvis du elsker de unike belgiske lambic-ølene, kan du delta på et spesielt nettarrangement fredag 29. april, når et erfarent panel vil diskutere lambic-ølets historie og kultur. Og hvis du har en stampub, kan du til og med tipse dem om å direktesende arrangementet – helt gratis.
Arrangementet er en opptakt til det populære årlige åpent hus-arrangementet Toer de Geuze, der lambic-bryggeriene i Belgia inviterer deg med inn. I år er Tour de Geuze i Belgia endelig et populært reisemål for ølelskere. Spesielt i vårmånedene, da en stor del av de årlige ølfestivalene finner sted. Blant de mest ikoniske er Toer de Geuze, som hyller de spesielle lambic-ølene.
Få øl i verden er like populære blant ølentusiaster som lambic og oude geuze. Denne typen øl kan bare brygges i området Pajottenland og Zennedalen i Flandern i det nordlige Belgia.
Annethvert år holder regionens bryggerier åpent hus på en felles dato, der ølentusiaster fra hele verden kommer for å smake og kjøpe disse helt spesielle ølsortene. Arrangementet er blitt holdt siden 1997 og ble i 2017 utvidet til to dager på grunn av stor etterspørsel. I fjor ble arrangementet holdt på nett, men i år er det tilbake i fysisk form 30. april og 1. mai.
I tillegg til det fysiske arrangementet har arrangøren i år laget et virtuelt arrangement fredag 29. april kl. 20.00. Dette har fått navnet The Lambic Round Table. Her kan lambic-fans som ikke har mulighet til å reise til Flandern, være med på å hylle den spesielle øltypen.
Lambics historie, kultur og fremtid
På det virtuelle arrangementet samles en rekke lambic-eksperter for å diskutere historien, kulturen og produksjonen av lambic-øl – og dele tankene sine om lambic i 2022. Samtalen modereres av Breandán Kearney, den prisbelønte ølskribenten og redaktøren for ølnettstedet og podkasten Belgian Smaak.
De fire gjestene på The Lambic Round Table er:
Gert Christiaens: Frontperson for HORAL (High Council of Artisanal Lambic Beers). Han er også eier og blander hos lambic-bryggeriet Oud Beersel.
Frank Boon: Grunnlegger av og tidligere brygger hos Brouwerij Boon, som ligger i Lembeek. I dag drives bryggeriet av sønnene hans, Jos og Karel. Frank er også ølhistoriker og har bidratt til flere bøker og dokumentarer om lambic.
Kloris Devillé: Brygger og eier av Brouwerij Den Herberg, et familiebryggeri som produserer lambic i Buizingen. Kloris er også ansvarlig for produksjonen ved Timmermans, et annet lambic-bryggeri.
Stu Stuart: Eier av selskapet Belgian Beer Me! Tours, som lager morsomme og annerledes ølturer i Belgia for ølentusiaster fra hele verden. Stu har arrangert disse turene siden 2007, også i forbindelse med Toer de Geuze, og har i dag et nært vennskap med bryggere, festivalarrangører og kaféeiere.
Tips din stampub om å bli med!
Konseptet The Lambic Round Table er skreddersydd for å bringe ølentusiaster over hele verden sammen for å nyte og feire lambic-øl. Og puber som deler kjærligheten til lambic, er velkommen til å vise arrangementet for gjestene sine. Under arrangementet vil det være anledning til å stille spørsmål fra utvalgte puber rundt om i verden – direkte til panelet i Belgia.
Har du pub selv eller vil tipse din stampub om å bli med, kan du søke om å være med på arrangementet på nettsiden www.toerdegeuze.be
Programmet kan ses live HER
Les også: Ølfestivaler i Flandern – Ølkultur og sprøstekt nasjonalrett – Nye bryggerier i Flandern – På sykkel fra pub til pub i Flandern – Opplev UNESCO-anerkjent belgisk ølkultur i Flandern – De ti beste øl-festivalene i Belgia
Les flere artikler om Flandern HER og HER – Les mer om belgisk øl HER – Les mer om Flandern HER