logo-white

De ti beste øl-festivalene i Belgia

I Belgia er øl langt fra noe man bare drikker. Landet har en hel kultur relatert til det å brygge, servere og nyte øl – en kultur som i fjor ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste.

Belgian Beer Weekend -Grand Place -  Brüssel  -  Foto Milo Profi
Belgian Beer Weekend på Grande Place i Brüssel (foto: ©Milo Profi)

I Flandern i den nordlige delen av Belgia kan landets ølkultur utforskes på både bryggerier, puber, ølsmakinger, ølmuseer og faktisk også ølrestauranter. Hvis du vil lære enda mer om de belgiske bryggernes kreativitet og kvalitet, kan du også velge å besøke en av landets mange ølfestivaler, som hver uke arrangeres i forskjellige byer.

Her er ti av de mest interessante:

1. Bruges Beer Festival

Bruges Beer Festival finner sted i hjertet av Brugges vakre og utrolig godt bevarte sentrum fra middelalderen. Her gjør byens kjente klokketårn det lett å finne den store markedsplassen hvor festivalen går av stabelen. I løpet av helgen kan man møte mer enn 80 forskjellige bryggerier og smake på inntil 350 ulike øl – herav mange helt nye varianter. I forbindelse med festivalen serverer mange av byens restauranter også spesielle menyer skapt med øl som ingrediens eller servert med spesielt utvalgte øl til hver rett.

Les mer om Bruges Beer Festival HER

Les også: Kulinariske Flandern: Regionen med flest Michelin-stjerner per innbygger

Belgian Beer Weekend - Brüssel - Besøkende -  Foto Milo Profi
Besøkende under Belgian Beer Weekend i Brüssel (foto: ©Milo Profi)

2. Leuven Innovation Beer Festival

Leuven Innovation Beer Festival er stedet hvor innovative spesialbryggerier fra hele verden møtes. Festivalens nøkkelord er kreativitet og originalitet, og besøkende kan glede seg til å smake eksperimentelle øl og lære alt om ingrediensene, teknikkene og emballasjen som er brukt til de forskjellige ølene – og kanskje høre om oppskriftens opprinnelse. Leuven Innovation Beer Festival finner sted i bryggeriet De Hoorns tidligere lokaler – stedet hvor den første Stella Artois ble brygget i tidenes morgen.

Les mer om Leuven Innovation Beer Festival HER

3. The Night of the Great Thirst (Payottenland i nærheten av Brüssel)

Den internasjonale Gueuze & Kriek Festival, som også er kjent som «Night of the Great Thirst», feirer øl av typen lambic og geuze – unike øltyper som kun kan brygges i denne regionen. Ølene er spontant fermentert, noe som betyr at bryggerne ikke tilsetter gjær til vørteren (som er trukket ut av malten). I stedet eksponeres vørteren for den kalde uteluften og den mikrofloraen som luften inneholder. Deretter modnes ølet i tretønner i flere år. Fordi øltypene lambic og gueze er kjent over hele verden, tiltrekker den beskjedne festivalen, som arrangeres annethvert år, seg ølentusiaster fra mange ulike land.

Les mer om The Night of the Great Thirst HER – Les også: Opplev UNESCO-anerkjent belgisk ølkultur i Flandern

Beer Festival - Ølfestival - Antwerpen - Flandern - Belgia
På ølfestival i Flandern (Photo credit: Visit Flanders)

4. Zythos Beer Festival

Zythos Beer Festival er den største ølsmakingsfestivalen av sitt slag i Europa. Her kan man møte mer enn 100 belgiske bryggere og smake 500 forskjellige slags øl. I løpet av helgen arrangeres det dessuten ølvandringer, øl-workshops, ølforedrag og besøk på Leuvens to bryggerier – det bitte lille Domus og det gigantiske AB Inbev. Fans av belgisk øl reiser fra alle verdenshjørner til denne festivalen.

Les mer om Zythos Beer Festival HER

5. Beer Passion Weekend (Antwerpen)

Festivalen Bierpassieweekend (på engelsk Beer Passion Weekend) er en flott mulighet for de som ønsker å smake en lang rekke belgiske øl og samtidig nyte Antwerpens historiske sjarm. På Groenplaats, som med katedralen som kulisse er en av Antwerpens vakreste plasser, serverer omkring 40 bryggerier over 200 forskjellige øl – med livemusikk i bakgrunnen.

Les mer om Beer Passion Weekend HER

6. Ghent Beer Festival

Sjarmerende Gent, som i reiseguider ofte omtales som Europas best bevarte hemmelighet, har selvfølgelig også sin egen ølfestival. Festivalen finner sted i en frodig hage i gåavstand fra byens historiske sentrum, og den er kjennetegnet av en avslappet stemning. Her møtes både alminnelig ølinteresserte og lidenskapelige ølnerder.

Les mer om Ghent Beer Festival HER

Flandern er verdenskjent for sitt gode øl (related.dk)

7. North Sea Beer Festival (Oostende)

Den siste helgen i august samles ølelskere, feriegjester og solslikkere i Leopold Park i kystbyen Oostende, som ligger ut mot Flanderns strender. Festivalen er den mest selskapelige ølfestivalen på den belgiske kystlinjen og kjent for sin hyggelige atmosfære med matbiler, livemusikk og DJ-er.

Les mer om North Sea Beer Festival HER

8. Belgian Beer Weekend (Brüssel)

Belgian Beer Weekend finner sted på Brussels historiske torg, Grand Place, som er å finne på UNESCOs verdensarvliste. Festivalen starter med feiringen av Saint-Arnould, bryggernes skytshelgen, og velsignelsen av ølet i Brussels katedral. Om lørdagen kan man dessuten oppleve et opptog av historiske bryggerivogner og ølvogner som snor seg gjennom gatene i sentrum av Brussel.

Les mer om Belgian Beer Weekend HER

Belgisk øl - Flandern
Belgisk øl på Het Anker, Mechelen (photos: milo-profi.be/ visitflanders.com)

9. Modeste Beer Festival (Antwerpen)

Modeste Beer Festival i Antwerpen er blant de nyere ølfestivalene og ble arrangert første gang i 2011. Festivalen er spesielt populær blant «connaisseurs», siden besøkende kan lære mer om noen av de mange øltypene som landets små og ofte familieeide spesialbryggerier lager. Det er nemlig bare små, «beskjedne» bryggerier som kan delta. Og det er bryggerne selv som serverer ølene ved bodene. Dette gir ofte anledning til spennende historier og diskusjoner om bryggemetoder, aromaer og smaksnyanser.

Les mer om Modeste Beer Festival HER – Les også: Ølfestival for kjennere i Antwerpen

10. Christmas Beer Festival (Essen i Antwerpen-regionen)

På den årlige Christmas Beer Festival i Essen kan man hvert år smake omkring 170 forskjellige belgiske jule- og vinterøl. Ølutvalget regnes som et av verdens beste, siden det omfatter en lang rekke eksperimentelle øl og spesialutgaver kombinert med kjente klassikere. Ettersom begivenheten er svært populær, og det kun er plass til 1000 gjester per dag, må billetten bestilles mange måneder i forveien. Men da er man også garantert en helt spesiell jule- og ølopplevelse.

Les mer om Christmas Beer Festival HER

Turistnettsidenetil Flandern finner du HER – Les flere nyheter om Flandern HER 

Besøkende under Belgian Beer Weekend i Brüssel (foto: ©Milo Profi)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Winter Wondeland: Full vinter i februar 2024. Her tatt under World Cup for herrer i Kvitfjell (Foto: Alpinco)

Europa ser til Norge og Gudbrandsdalen

(pressebilde: visitmalta.com)

Malta tilbyr dykkerforhold i verdensklasse

(bildekilde: Hotels.com)

Hotels.com gir en oversikt over de beste hotellene for å feire Verdens Latterdag

Pool-dekk - Wonder of the Seas - Cruiseskip - RCI - Royal Caribbean

Royal Caribbean tilbyr opplæring til havs

Illustrasjon av hydrogenferjene som skal bygges (Bilde: The Norwegian Ship Design)

Verdens to største hydrogenskip skal bygges i Norge