logo-white

Oppdag Kroatias ti nasjonalretter

Kroatia og landets ti regioner, tilbyr et mangfold av natur, kultur og ikke minst gastronomiske opplevelser. Hver region har sin egen kulinariske spesialitet som du ikke må gå glipp av ved ditt neste besøk i Kroatia. Du kan nyte deilige desserter som Orehnjača i Zagreb, eller den crème brûlée inspirerte desserten rožata i Dubrovnik. Men selv når det gjelder hovedretter, er det rette stedet Kroatia, som eksempel kan nevnes den slavonske Čobanac, en herlig krydret gryte fra Slavonia. Her gir vi deg tips til ti tradisjonelle retter fra hver region som du bør prøve ved ditt neste besøk.

Oppdag de kulinariske spesialitetene fra hver region i Kroatia. Her fra regionen Slavonia (Foto: Sinisa Ustulica)

Gastronomisk mangfold i Dubrovnik

Kulinarisk mangfold har eksistert i Dubrovnik i årtier. Byens unike tradisjoner opprettholdes den gang i dag, og her kan du utforske en mangfoldig kulinarisk arv. I Dubrovnik kan du nyte rožata, en dessert som ligner Frankrikes crème brûlée eller crema Catalana fra Spania. Denne sommerdesserten serveres kald, og er en perfekt avkjøling i Kroatias varme klima. Med basis ingredienser som melk, egg og sukker er denne desserten dessuten rask å forberede. For en spesiell touch tilsettes ofte også Rozulin, en roselikør fra Dubrovnik.

Splits kulinariske arv

Split er ikke bare en utmerket base for å utforske Kroatias vakre øyer, byen gir også muligheter til å smake på noen av landets deiligste retter. For en autentisk smak av det dalmatiske kjøkkenet, bør du prøve rundbiff gryten pašticada. Tradisjonelt tilberedes kjøttet til denne retten i ulike stadier, og for å lage denne gryten trengs det da ofte flere dager.

Opprinnelsen til pašticada er ukjent, men de eldste kjente oppskriftene dateres til det femtende århundre. Uansett representerer denne smaksrike retten den rike mat arven i regionen, og må ikke gås glipp av under ditt neste besøk i Split.

Zadar, hjemmet til den mest kjente kroatiske osten

Say cheese! Paški sir, bedre kjent som ost fra Pag, er en av de mest kjente, om ikke den mest kjente kroatiske delikatessen utenfor Kroatia. Denne kulinariske godbiten trollbinder matelskere uansett hvor den serveres. Osten produseres i et prisbelønnet meieri som har vunnet flere priser ved ulike utstillinger de siste årene.

Osten kan nytes på forskjellige måter, for eksempel med hjemmelaget pasta, som fyll i pannekaker, eller i kombinasjon med Pag-honning som en deilig dessert. Det er ikke rart at denne osten er kjent som verdens beste saueost!

Šibeniks gastronomiske monument

Šibeniks landskap kalles ofte et unikt naturmonument, hvor du kan beundre mange steder som stolt står på UNESCOs verdensarvliste. Denne regionens gastronomi er like spesiell. Pršut er den kjente tørrspekte skinka fra Dalmatia, som tradisjonelt nytes som en forrett med hjemmebakt brød og ost. For å slukke tørsten etter maten kan du drikke to typer vin fra området; vin basert på druen Plavac Mali eller vin basert på Debit-druen. Šibenik er rett sted for både mat og drikke.

Det uovertrufne regionalkjøkkenet i Det sentrale Kroatia

Det sentrale Kroatia er en region som grenser til Ungarn i nord, Slovenia i vest og Bosnia-Hercegovina i øst. Den geografiske plasseringen gjenspeiler virvaret av kulinariske påvirkninger fra Kroatias naboland.

Her kan du blant annet nyte gibanica fra Međimurje, dette bakverket ble skapt i Serbia i 1818, men har siden spredt seg over hele Balkan. Gibanica er et bakverk med hele fire fyll: valnøtter, epler, valmuefrø og ost. Tradisjonelt bakes Gibanica i leirkrukker, og ingrediensene ble tradisjonelt gjemt dypt i skapet av kroatiske husmødre, og bare tatt spesielt frem for høytider og familiefester.

Zagreb, Kroatias kulinariske sentrum

Zagreb er møtestedet for alle kroatiske regionale kjøkken, og her kan du smake på et utall av delikatesser. Her finner du ikke bare en, men to tradisjonelle kroatiske desserter, nemlig orehnjača og makovnjača. Orehnjača er laget med valnøtter, mens hovedingrediensen i makovnjača er valmuefrø. Utover disse to ingrediensene forblir oppskriftene for bakverkene det samme: sukker, kanel og melk.

Disse godbitene lages tradisjonelt til høytider for å målbinde gjestene med en fantastisk dessert, full av smaker. Disse bakverkene er så enkle å lage at selv en nybegynner ikke vil mislykkes. Absolutt verdt å prøve!

Istria, et globalt kulinarisk fenomen

Som en gastronomisk enhet er Istria i dag et fenomen på verdensbasis. På toppen av en ås inne på Istria ligger den pittoreske landsbyen Motovun, som er verdensberømt for sin overflod av trøfler. Det er derfor et absolutt must å smake på Fuži-halvøya under ferien din, en tradisjonell pasta med trøfler.

Pastaen spises ofte som forrett til žgvacet, en deilig istriansk gulasj. Selv om du ikke er en fan av trøffelsmaken, kan du sette pris på disse delikatessene, så du kan til og med dra på trøffeljakt for å finne den hvite og svarte gullskatten selv.

Søte delikatesser fra Kvarner

Er du glad i søtsaker, må du absolutt smake på Rapska torta under besøket på øya Rab i Kvarner-regionen. Denne desserten ble først laget i 1117 for pave Alexander III, spesielt for innvielsen av Rab-katedralen. De to viktigste ingrediensene er mandler og Maraschino-likør, i tillegg blir kaken tradisjonelt bakt i spiralform.

Det opprinnelige oppskriften er bare kjent av noen Rab-kvinner, noe som gjør det til en godt bevart hemmelighet selv i dag. Rapska torta eller Rab-kake serveres bare ved spesielle festlige anledninger og er derfor definitivt en dessert å smake på hvis du får sjansen!

Den beskyttede innenlandske gastronomien i Lika

Kroatia har flere matvarer som er beskyttet både nasjonalt og på europeisk nivå, og Lika-poteten (Lički krumpir) er en av dem. Likas kjøkken formes av sitt ujevne og fjellrike terreng samt de kalde vintrene. Få korn eller grønnsaker kan vokse her, derfor satses det intenst på potetdyrking i regionen.

Lika-poteten er utgravde potethalvdeler fylt med terninger av bacon. De smaker best når de er bakt i en brødovn eller under en tradisjonell peka. Lika-poteten passer spesielt godt sammen med sur sauemelk eller en halvhard ost som lokalt kalles škripavac. På denne måten har du aldri smakt poteter tidligere!

Slavonia, en region full av tradisjon og gjestfrihet

Slavonia smaker av tradisjon, som for eksempel herdergryten Čobanac. Denne retten kokes sakte i en stor gryte og ble tradisjonelt laget av gjeterne, čobani. Måltidet består av forskjellige typer kjøtt og en rekke grønnsaker, som tomater og gulrøtter som gir maten sin vakre røde farge. Også rettens krydder er en viktig egenskap, som oppnås gjennom både rød paprika og tørket chili.

Grytene lages vanligvis for grupper på minst ti personer og smaker best når de spises i hyggelig selskap. Slavonerne er glade og gjestfrie mennesker, noe som også gjelder for maten deres.

Les mer om regionene og deres typiske matretter HER

Les mer om Kroatia HER

Flere relaterte nyheter, reisetips og artikler finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto/Illustrasjon: Amadeus)

Digital identitet skaper bedre reiseopplevelser

(Foto: Apollo Rejser)

Apollo lancerer rejser til Gambia

Bilskade - Personbil - Høyre side - If

Bilister bulker fordi de ikke følger vikeplikten

Boeing 737MAX8 - Elsa Beskow - Norwegian Air Shuttle

Premiär för direktflyg till Palma från Stockholm Skavsta Airport

(Foto: Serneke/Strawberry)

Sjekk ut og sjekk inn – disse nye hotellene åpner i Sverige i 2024!