logo-white

Kroatia er Europas nye matmekka

Kroatia er en skjult perle, men blir stadig viktigere som en av Europas nye kulinariske destinasjoner. Den aller beste tiden for nye, herlige matopplevelser, er nå på høsten – en tid med høsting og festivaler!

Gastro østers - Kroatia - Adriaterhavet
Gastro østers fra Adriaterhavet (Foto: Maja Danica Pecanic)

Tidligere i år kåret The Telegraph Kroatia til en av verdens 15 beste destinasjoner for gastronomiske entusiaster. Under årets prisutdeling på Decanter World Wine Awards, som er en av verdens mest prestisjefulle vinkonkurranser, vant Kroatia tre platina- og seksten gullutmerkelser.

Landet byr også på olivenolje i verdensklasse, og stakk av med tredjeplass under den årlige konkurransen NYIOOC World Olive Oil Competition i New York.  I tillegg kan flere stjernerestauranter i Kroatia smykke seg med én Michelin-stjerne.

Les også: Michelinstjerner til 12 kroatiske spisesteder (juli 2022)

Med rene råvarer som ingredienser byr landets unike kjøkken på kulinariske høyder selv på enkle restauranter. Alt lages av ferske, naturlige og lokalproduserte matvarer. Fruktene og grønnsakene har solens sødme og rettene er tilpasset årstiden. Den gastronomiske smakspaletten byr også på regionale forskjeller med tradisjoner og delikatesser som stammer fra områder helt fra Sentral-Europa til Middelhavet.

Mali Ston - Landsby - Pelješac-halvøya - Kroatia
Landsbyen Mali Ston på Pelješac-halvøya som ligger rundt 50 kilometer nordvest for Dubrovnik (Foto: Ivo Biocina)

Regionen Istria er kjennerens høyborg. Her skåles det med kjente kroatiske viner Malvasija og Teran, som kan nytes langs den istriske vinruten til retter laget med trøfler.

Helt inn i november fortsetter jakten på skogens hvite gull i skogene rundt Motovun. Regionen Dalmatia kan skilte med prisvinnende olivenolje, den beste prosciuttoen, fersk fisk fra Adriaterhavet, og på Pelješac-halvøya dyrkes Pošip-druen til en gyllen vin som skyller ned regionens østers – den beste i Kroatia.

Alle som vil fråtse i landets beste reker bør ta turen til Kvarnerbukten. Ingen lam har så god salthet som det på øya Pag, der også den kjente saueosten har sitt opphav. Graševina, en Riesling-drue, dyrkes i det fruktbare og bølgende landskapet i Slavonia. Her gir paprikaen også farge til den smakfulle kulen-salamien og til fiskeretter som fiš-paprikaš.

Mat - Lokale spesialiteter - Karanac gastro - Bord - Kroatia
Bordet dekket i Karanac, Slavonia (Foto: Ivo Biocina)

Her er noen festivaler for matelskere:

• Trøffeldagene Livade, Istria i helgene 1/10–30/10.
Trøffelentusiaster smaker på trøffelretter m.m. Trøffelarrangementer finner sted flere steder i Istria.

• Marunada kastanjefestival i Lovran, Kvarner 7/10-9/10.
Her har du mulighet til å prøve kastanjer og kastanjedelikatesser som kaker og likør. The Guardian har listet festivalen som en av Europas ti beste festivaler.

• Festival Smak på Middelhavet i Split, Dalmatia 4/10-9/10.
Festivalen, som markerer 10-årsjubileum i år, samler eksperter og entusiaster innen gastronomi, bærekraftig turisme, landbruk, matelskere m.m. Her trekkes middelhavskjøkkenet frem i gastronomi og blant råvarer gjennom foredrag, workshoper, vinsmaking m.m.

• Good Food Festival i Dubrovnik, Dalmatia 10-16/10. Årets program inkluderer blant annet en restaurantuke med festivalmenyer, vinsmaking, gastroturer, ølkvelder, workshops med mer. 

Flere nyheter, reisetips og artikler om Kroatia finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Apollo Reiser)

Apollo lanserer reiser til Gambia

(Foto: Davy Byrnes/Dublin City)

Utforsk Dublin i fotsporene til Leopold Bloom under årets Bloomsday Festival

(Foto: Visit Maldives)

Maldivene – en pioner innen bærekraftig turisme

(Foto: RundtomiN)

Åpent skip med Havila Pollux i Stavanger

F.v. Bård Espeland, Head of fleet sales i Harald A. Møller AS, Jørn E. Skjeldrum, Fleet and Insurance Director i Hertz Norge, Trygve Simonsen Adm. dir. i Hertz Norge, og Ulf Tore Hekneby Adm. dir. i Harald A. Møller AS (Bildekilde: Hertz)

Hertz akselerer elbilsatsingen i Norge