Hurtigrutens lokalmatkonsept Norway’s Coastal Kitchen har forsterket reiseopplevelsen til gjester fra hele verden om bord på de elleve hurtigruteskipene. Nå kan de ta med seg oppskriftene hjem og gjenskape minnene på kjøkkenet.
Boken er satt sammen av Hurtigrutens egne kokker og inneholder mer enn 50 oppskrifter med tradisjonelle godbiter, men gjerne med en moderne vri, som dampet blåskjell med Kraftkar fra Tingvoll eller lettstekt kongekrabbe og grønnkålsalat.
– Gjestene våre vil ha fjell, fjorder og nordlys eller midnattssol, i tillegg til aktiviteter, ny kunnskap og gode opplevelser. Unik mat er en viktig del av totalopplevelsen. Dette får de hver dag om bord på skipene, og nå kan de også ta dem med seg hjem. Boken forteller historien om råvarene og ikke minst om ildsjelene som foredler dem og skaper smaken av Norge, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.
Hurtigruten har det siste året kastet scampi og ferdigpizza på båten og satset på et samarbeid med over 35 leverandører av kortreist mat langs hele kysten. Responsen har ikke latt vente på seg, og ideen til en kokebok kommer som et resultat av den sterkt økende interessen for det ekte norske kjøkkenet fra utenlandske gjester.
– Mat er en veldig viktig del av reisen. Norsk reiseliv må sørge for høy kvalitet i det vi tilbyr våre gjester. Det er kun gjennom å være best på kvalitet vi kan vinne konkurransen. Vi har råvarer, produsenter og mattradisjoner vi skal være stolte av. Kyst-kjøkkenet er ekte, ujålete og ærlig — og det har stor appell for gjestene våre uansett nasjonalitet, sier Skjeldam.
Går for rekordopplag
Hurtigruten har som mål at kokeboken skal bli den mest leste norske kokeboken i utlandet. I tillegg til en norsk utgave, oversettes boken til både engelsk, tysk og fransk, og til det offisielle kinesiske språket mandarin.
– Etter hva vi vet blir dette den første norske kokeboken som blir oversatt til kinesisk. Reiselysten og -mulighetene i Asia og Kina øker, og vi søker naturligvis muligheter også i dette markedet, sier Skjeldam.
Kokeboken har fått navnet Norway’s Coastal Kitchen, og er skrevet av Fredrik Hæreid og Hurtigrutens kokker Jimmy Westberg, Marita Kristensen og Eirik Larssen. Bildene er tatt av fotograf Jimmy Linus.