logo-white

Hannover – en by av superlativer

I dag, mandag 22. april, starter Europas største industrimesse i Hannover, Tyskland. Med 200 000 besøkende blir messeområdet nærmest en egen by i storbyen. Å huse en av verdens største messer er derimot ikke Hannover sitt eneste superlativ. Industri, naturopplevelser, grønne løsninger eller musikk, Hannover har noe for alle.

Det nye rådhus med insjøen Maschsee og Maschpark i bakgrunnen (Foto: ©HMTG / F: Lars Gerhardts)

Perfekt «hochdeutsch»  

Dersom du lærer tysk eller er språkinteressert, har du kanskje hørt at man i Hannover snakker perfekt «hochdeutsch». Området er kjent for å være det stedet i Tyskland som snakker så likt den standardiserte versjonen av tysk som noe annet sted i landet.  

Her finner du ikke regionale og dialektale særord som Käpsele (schwäbisch for en intelligent person), Anscheuseln (noen som klær seg som et fugleskremsel – Oberlausitz), dischbediere (ord for å krangle i området rundt Heidelberg og Mannheim), dummba (et bayersk ord for mørk) og Benebitzche (som betyr lillefinger i Moselfranken-regionen). Det gjør byen til det ultimate sted å lære språket.  

Den grønneste storbyen  

En rekke parker, byskoger og innsjøer gjør Hannover til blant Tysklands grønneste byer. Eilenriede, byens største park, er for eksempel fire ganger så stor som velkjente Hyde Park i London, eller dobbelt så stor som Central Park i New York. I Eilenriede kan du surfe midt i storbyen.  

Brygge i solnedgangen ved innsjøen Steinhuder Meer, Wunstorf (Foto: ©HMTG / Alexander Kassner)

Fra Hannover sentrum tar det en inntil times togtur til Steinhuder Meer, den største innsjøen i delstaten Niedersachsen. Det byr på alt av sjøglede — og litt til, som den tidligere festningen og det nåværende hotellet på øyen Wilhelmstein. Den noe mindre innsjøen Machsee befinner seg like ved sentrum, og her befinner Tysklands største sjøfestival seg. Machseefest huser årlig to millioner besøkende over tre uker i august.  

Det er ikke bare flotte naturområder som gjør byen grønn, også i bredere forstand er Hannover en grønn og klimaorientert by. For eksempel finner du Europas største nullutslippsboligområde i bydelen Wettbergen, og et godt sykkelveinett gjør sykling lett for både turister og beboere.   

Europas viktigste barokkhage  

Den kongelige Hannover-familien var i flere århundrer blant Europas viktigste kongefamilier. Familien regjerte ikke bare Kongeriket Hannover, som strakk seg fra grensen til Hamburg til Göttingen midt i dagens Tyskland. Hannover-familien regjerte også i Storbritannia i over 120 år.  

Den betydningsfamilien kongefamilien sørget for at en rekke severdige slott og hager ble bygget, til nytelse for byens turister. Parken Großer Garten som omringer slottet Schloss Herrenhausen er blant Europas viktigste barokkhager.  

Hannover: Slott Herrenhausen med Herrenhausen hager, “Großer Garten” med fontenen (Foto: ©HMTG / Hars Gerhardts)

Tysklands eldste loppemarked  

Hver lørdag kan du boltre deg i markedet Altstadsflohmarkt am Leinufer. Idyllisk plassert langs elven Leine og kun 10 minutters gange fra midten av sentrum har loppemarkedet en lang historie — faktisk Tysklands eldste. Det eneste man ikke kan finne på dette loppemarkedet er ubrukte og masseproduserte varer samt klær.  

UNESCO City of Music  

Siden 2014 har Hannover vært en av UNESCO sine musikkbyer, eller en City of Music. UNESCO sitt program blir gitt til byer som er anerkjente sentre for musikk, arrangere musikkfestivaler, stå for musikkskoler og konservatorier samt ha et nettverk og utbygg for å presentere musikk. Hannover er en musikkteknisk viktig by. Her ble grammofonplaten oppfunnet av Emile Berliner i 1887, og både den første musikkassetten og CD-en ble produsert i byen. Det er også den byen i Tyskland hvor flest er ansatt i musikkindustrien.  

Les mer om Hannover HER, om Hannovermessen, hvor Norge er årets partnerland, HER og HER, samt om Tyskland HER

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Apollo Reiser)

Apollo lanserer reiser til Gambia

(Foto: Davy Byrnes/Dublin City)

Utforsk Dublin i fotsporene til Leopold Bloom under årets Bloomsday Festival

(Foto: Visit Maldives)

Maldivene – en pioner innen bærekraftig turisme

(Foto: RundtomiN)

Åpent skip med Havila Pollux i Stavanger

F.v. Bård Espeland, Head of fleet sales i Harald A. Møller AS, Jørn E. Skjeldrum, Fleet and Insurance Director i Hertz Norge, Trygve Simonsen Adm. dir. i Hertz Norge, og Ulf Tore Hekneby Adm. dir. i Harald A. Møller AS (Bildekilde: Hertz)

Hertz akselerer elbilsatsingen i Norge