logo-white

Bli verdensmester i olivenplukking: 12 grunner til å besøke Kroatia i 2020 – måned for måned

Kroatia lokker med krystallklart vann, pittoreske øyer, historiske byer, spennende festivaler og gastronomi i verdensklasse.

Gamlebyen - Dubrovnik - Kroatia
Gamlebyen i Dubrovnik (Foto: Luka Esenko)

2020 er ikke noe unntak – i løpet av året arrangeres det bl.a. mat- og vinfestivaler, som Pearl of the Sea og Dubrovnik FestiWine, samt anerkjente musikk- og filmfestivaler, som Ultra Europe og Pula filmfestival.

Andre høydepunkter er den årlige luftballongkonkurransen rett utenfor Zagreb, som går av stabelen i mai: Croatia Hot Air Balloon Rally, samt verdenscupkonkurransen i olivenplukking på øya Brač i oktober.

Dessuten er byen Rijeka utnevnt til Europas kulturhovedstad i 2020, og har derfor en helårs kalender med spektakulære events.

Oliven - Trær - Brac - Kroatia
I Kroatia arrangeres “World Cup” i olivenplukking (Foto: Ivo Biocina/CNTB)

Her noen utvalgte kroatiske høydepunkter i 2020:

Januar

Snow Queen Trophy

Start året i løypene under Snow Queen Trophy 2020! På toppen av Zagrebs Sljeme kan du se på når slalåmkjørerne fra hele verden konkurrerer, bare 20 minutters biltur fra byen. Du trenger ikke å reise langt for å kunne stå/kjøre på ski i puddersnø!

HER kan du lese mer om Snow Queen Trophy

Februar

Rijeka 2020

Visste du at Rijeka har blitt utnevnt til Europas kulturhovedstad i 2020? I løpet av kulturhovedstadsåret arrangeres det et stort antall aktiviteter, der de besøkende får muligheter for å oppleve byens unike kultur og historie.

Fiskemarked - Rijeka - Kroatia
Fiskemarkedet i Rijeka (Foto: Goran Razic/CNTB)

Festlighetene innledes med Rijeka Carnival, som er en av de største og eldste kulturelle tradisjonene i Kvarnerregionen.

Les også: Rijeka i Kroatia: Europeisk kulturhovedstad i 2020 (oktober 2019)

HER kan du lese mer om Rijeka 2020

Mars

Pearl of the Sea – en internasjonal matfestival

Du kan skjemme bort deg selv og dine smaksløker med kulinariske lekkerbiskener i verdensklasse under den årlige matfestivalen “Pearl of the Sea”. I tillegg til at det serveres en rekke lekre ting som kan spises, arrangeres det også en rekke aktiviteter og ulike former for underholdning, som matlagningsevent, gastronomiske rundturer og temakveldar med fokus på mat.

HER kan du lese mer om Pearl of the Sea

Trsat Castle - Rijeka - Kroatia
Trsat-slottet utenfor Rijeka (Foto: Ivo Biocina/CNTB)

April

Dubrovnik FestiWine

Dubrovnik FestiWine er et mekka for vinkjennere, og gir muligheter for å smake på noen av Kroatias mest utsøkte viner i vakre Dubrovnik. Denne internasjonale vinfestivalen ble lansert i 2014 og samler noen av Kroatias og det øvrige Europas beste vinprodusenter.

Under festivalen inviteres det til vinutstillinger og workshops, som arrangementene Dubrovnik Wine Week og FestiWine Gala. Dette er en perfekt anledning til å forsyne seg av byens vakre severdigheter, og stimulere alle sanser, både knyttet til opplevelse og ikke minst smak.

HER kan du lese mer om Dubrovnik FestiWine

Gamlebyen - Dubrovnik - Kroatia
Festivalbyen Dubrovnik (Foto: Hrvoje Serdar)

Mai

Croatia Hot Air Balloon Rally

I Zagorje, en kort biltur fra Zagreb, kan du nyte ett av Kroatias mest magiske utendørsarrangement i form av den årlige luftballongkonkurransen Croatia Hot Air Balloon Rally.

Det vakre landskapet blir enda mer magisk når himmelen fylles av svevende luftballonger.

HER kan du lese med om Croatia Hot Air Ballon Rally

Juni

Festivaler

Ingen sommer uten festivaler, og Kroatia er ikke noe unntak. Her arrangeres årlig et stort antall musikkfestivaler som tiltrekker seg besøkende fra hele verden.

Den største, feteste og mest høylytte av dem alle er Ultra Europe i Split – en kolossal fest der hele 160.000 personer fyller Kroatias største arena for å släppe seg løs og danse til det ekstreme.

Fresh Island Festival på Zrće Beach, er en av Kroatias (og Europas) rene internasjonale hiphop, grime og bassrelaterte festivaler. Andre kjente festivaler i Kroatia er Hide Out og Love International.

HER kan du lese mer om festivalene i Kroatia

Juli

Pula filmfestival

Det er ikke mye som slår muligheten for å se på film utendørs i et historisk amfiteater en sommerkveld, så hvorfor ikke utforske Pula Film Festival? Nyt åtte spektakulære filmdager på ett av Kroatias mest filmpregede arrangement.

HER kan du lese mer om Pula Filmfestival

August

Sinjska Alka

Gå tillbake i tiden og se ridderne våkne til liv i Sinj, knapt en times biltur fra Split.

Sinjska Alka - Folkedrakter - Kroatia
Fra Sinjska Alka (Foto: Ivo Pervan)

Her kan du glede deg over den årlige ridderturneringen som hedrer de hundre soldatene som forsvarte byen sin mot 60.000 osmanske soldater i året 1715. Et arrangement med en rik historie som er verdt et besøk for alle de som tar turen til Dalmatia.

HER kan du lese mer om Sinjska Alka

September

Møt høsten under seil

Forleng sommeren og ønsk høsten velkommen til havs med en seiling utenom det vanlige. I Kroatia finnes det 1.244 øyer å utforske, med skjulte og idylliske gjemmesteder i nesten hver bukt.

Opplev en ny øy hver dag: her kan du glede deg over en strandmusiker i Stiniva på øya Vis den ene dagen, og seile side om side med delfinene i Lošinjs skjærgården en annen.

HER kan du lese mer om øyhopping og seiling i Kroatia

Oktober

Verdenscup i olivenplukking

I Kroatia tas olivenplukkning virkelig på alvor – oliven er så viktig at det til og med arrangeres et verdensmesterskap i olivenplukkning hvert år!

Konkurransen går av stabelen på øya Brač og ble opprinnelig til for å fremme dyrkingen av oliven i regionen.

HER kan du lese mer om verdensmesterskapet i olivenplukking

Oliven - Trær - Brac - Kroatia
Oliventrær på Brac (Foto: Ivo Biocina/CNTB)

November

Feiring av helgenen St. Martin i Međimurje

Gjennom hele året, men spesielt i forbindelse med innhøstingen , besøkes vinrutene i Kroatia av mange mennesker som vil oppleve lokale høydepunkter og festivaler, som for eksempel i forbindelse med feiringen av St. Martin.

Gi deg ut på Međimurjes vinruter i det sentrale Kroatia og opplev druehøstens dåp (der den symbolsk blir til ung vin) og utforsk de vakre vingårdene.

HER kan du lese mer om feiringen i Međimurje

Kroatias hovedstad Zagreb er en flott by å besøke – spesielt ved juletider. Her ligger nemlig Europas beste julemarked. (bildekilde: croatia.hr)

Desember

Advent i Kroatia

I desember måned forvandles Kroatias byer til magiske vinterparadis som bader i julestemning og lys. Ikke gå glipp av det prisbelønte julemarkedet i hovedstaden Zagreb, som er kåret til Europas beste julemarked flere år på rad (2016, 2017, 2018). Et annet utsøkt høydepunkt er sjokoladefestivalen i Opatija.

HER kan du lese med om adventstiden og vintereventyret i Kroatia

Kroatia sine turistnettsider finner du HER

HER kan du lese flere saker om Kroatia

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Qatar Airways)

Hamad International Airport kåret til “Verdens Beste Flyplass” under Skytrax World Airport Awards 2024

(Bilde/illustrasjon: apollo reiser)

Apollo lanserer nye reiser til «Destinasjon Ukjent»

Radisson Hotel & Conference Centre Oslo Airport har 52 moderne og fleksible møterom (Foto: Radisson Hotel Group)

Erfaren hotelldirektør vender tilbake til Oslo Lufthavn Gardermoen

Røst lufthavn (Foto: Øystein Løwer/Avinor)

Daniel Østensen ny lufthavnsjef for Røst og Værøy