logo-white

Nyt lokale produkter fra Balearenes spiskammer

Matkulturen på Balearene er preget av lokale og deilige råvarer samt lokale produsenter med lidenskap for råvarene og respekt for miljøet. Øygruppens behagelige klima gjør det mulig å dyrke et stort utvalg avlinger som brukes i tradisjonelle, autentiske produkter og retter.

Sjømat - Balearene - Middelhavet - Spania
Sjømat og andre lokale spesialiteter fra Balearene (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

Her er noen tips til hvordan du kan lære mer om – og ikke minst sette tennene i – den baleariske matkulturen og historien på neste ferie.

Markeder og restauranter med lokale produkter på Mallorca

Flere markeder og restauranter på øyene lener seg mot den såkalte «zero mile»-filosofien, som handler om å bruke råvarene så nærme produksjonen som mulig og dermed unngå lang transport. Spesielt på Mallorca har konseptet vunnet terreng de siste årene. Her håndplukker de dyktige kokkene ferske råvarer hver dag på lokale markeder som L’Olivar og Santa Catalina i Palma.

Mange restauranter har også sine egne hager hvor de kan høste fersk frukt og grønnsaker til akkurat rett tid i modningsprosessen. Ønsker du å handle lokale produkter av høyeste kvalitet, kan du også besøke det populære økologiske markedet på torget Bisbe Berenguer i Palma hver tirsdag og lørdag. Her kan du for eksempel kjøpe ost, brød, frukt og grønnsaker.

Bondesalat med tørrfisk på Formentera

Besøker du Formentera, bør du se etter retten Amanida Pagesa de Formentera på menyen. Dette er en lett og næringsrik salat med en spesiell type tørrfisk konservert i olivenolje som kun finnes på Formentera. De andre ingrediensene i salaten er typisk kokte poteter, hardkokte egg, bløtgjorte brødstykker (bescuit) samt sesongens grønnsaker som grønn og rød paprika, løk og tomater. Alle ingrediensene er blandet med lokal olivenolje og salt. Salaten serveres i de fleste restauranter, strandbarer og barer (chiringuitos) i ulike varianter.

Gryterett med hummer fra Menorca

En av hovedattraksjonene på Menorca er øyas gastronomi. En av de lokale spesialitetene du ikke bør gå glipp av, er hummergryteretten caldereta de llagosta. Den beste versjonen er angivelig i den lille fiskerlandsbyen Fornells, som ligger på den nordlige delen av øya og huser rundt tusen innbyggere. Retten kan nytes på de lokale utekafeene langs havnepromenaden i hummersesongen, som typisk går fra april til august. I tillegg til hummer inneholder ingredienslisten finhakkede grønnsaker som tomater, paprika, løk, hvitløk og persille, samt vann og salt. Noen kokker tilsetter også hakkede mandler, egg eller pølse. Retten serveres tradisjonelt i en leirgryte.

Tradisjonelle bakevarer på Ibiza

På Ibiza er det spesielt tre typer bakevarer som settes på bordet når noe skal feires. Den første er den tradisjonelle småkaken orelletes, som er oppkalt etter formen til et øre. Den kan kjøpes i bakerier og på matmarkeder over hele øya og nytes som frokost, mellommåltid og dessert – gjerne servert med kaffe eller te. De små kakene kommer i forskjellige varianter og er noen ganger også formet som en blomst. Ingrediensene er imidlertid alltid egg, mel, anis, sukker og olivenolje.

En annen typisk dessert er greixonera, laget av egg, daggammelt bakverk, melk, sukker, sitron, kanel og smør. Navnet kommer fra måten det tilberedes på – i en spesiell leirskål kalt en greixonera. Teksturen minner litt om pudding, men smaken er noe helt spesielt.

Hvis du elsker amerikansk ostekake, bør du se etter kaken flaó, som er laget med fersk geitost, egg og mynte. Deigen er laget av vann, olje, egg, smult og anis. Teksturen på kaken minner om ostekake, men mynte og anis gjør den til noe spesielt. Tidligere ble det først og fremst servert flaó og greixonera til høytider som påske, men i dag kan de kjøpes hele året.

Flere relaterte nyheter, artikler og reisetips finner du HER, HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Se utover store deler av Norge fra Gaustatoppen på 17. mai! (Foto: Guro Skaara)

Anbefalte turer for fridager og nasjonaldagen

Øyas minste bodega: Agustín Cabrera León lager prisvinnende røde- og hvite viner. Det er hardt arbeid, men veldig gøy! sier han (Foto: Canary Islands Tourism)

Vinruter skal bli Kanariøyenes nye turistattraksjon

(Bildkälla: FREEDOMtravel)

Stort intresse för cityguider – dessa läses mest på FREEDOMtravel

(Foto: Qatar Airways Cargo)

Qatar Airways Cargo hever standarden for dyretransporter

Plakat fra 1970-tallet (foto: hennig-olsen.no)

Hennig-Olsen Is feirer 100 år med kremen av iskrem