logo-white

Besøk keramikere og pottemakere på Mallorca

Mallorca har en lang tradisjon for å lage ting av leire, og som besøkende på øya vil du ha rikelig anledning til å besøke lokale keramikk- og pottermakerverksteder for å kjøpe en spesiell suvenir med hjem. Man kan for eksempel kikke etter den historiske håndmalte leirfiguren «siurell». Over tid har den fascinert kunstnere som for eksempel Miró, og den er i dag et klassisk mallorquinsk symbol.

Siurell - håndmalt leirfigur - Mallorca - Spania
Den lille håndmalte leirfiguren Siurell har inspirert kjente spanske kunstnere som blant andre Joan Miró (1893 – 1983) (Fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Mallorcas kulturarv er en blanding av ulike kulturer, noe som også gjenspeiles i de lokale håndverkstradisjonene på øya. Spesielt produksjon av leireprodukter og gjenstander er noe de mallorkanske håndverkerne har lange tradisjoner for.

Marratxí kommune er spesielt kjent for keramikken sin. Her er den århundregamle tradisjonen overlevert gjennom generasjoner og lever fortsatt i beste velgående. De fleste verkstedene ligger i byen Pòrtol rundt to mil nordøst for Palma. Her lages det forskjellige håndlagde keramikk.

Her kan man blant annet kjøpe tallerkener, boller, gryter og panner med hjem. Ønsker du en spesiell suvenir, bør du imidlertid se etter den historiske figuren siurell, som i dag er et symbol på mallorquinsk kultur. Figuren ble tidligere brukt av gjetere for å våke over dyrene – og det er også skrevet folkesanger om den ikoniske skapningen.

En siurell har form av enten et menneske, en demon eller et dyr og er malt hvit med røde eller grønne penselstrøk. Kunstnere som Joan Miró har over tid blitt fascinert av figuren og produsert verk inspirert av samme stil.

Les mer om Siurell HER

Reis gjennom den lokale keramikktradisjonen

Museu del Fang (pottemakermuseet) i Sa Cabaneta kan du lære mer om håndverket og dets historie. Her kan du også se de mange ulike teknikkene, formene og gjenstandene som er laget av keramikk og brukt i samfunnet gjennom ulike historiske perioder.

Museet her rommer rundt 900 gjenstander, inkludert 400 tradisjonelle og 500 kunstneriske gjenstander. Utstillingen er delt inn etter bruk, for eksempel kjøkkenutstyr, dekorasjon og leker.

Keramikkmesse i mars

I mars samles keramikere og pottemakere på den ukelange festivalen Fira del Fang (leiremessen) i Marratxí. Her viser utstillerne frem spesielle arbeider og gjenstander. Samtidig byr programmet på konferanser og workshops, hvor du kan lære mer om ulike teknikker.

Under messen feires også Ruta de la Tapa del Fang – en kulinarisk begivenhet hvor du kan nyte spesialmenyer tilberedt med og servert på lokal keramikk på lokale restauranter i byene Pòrtol, Sa Cabaneta og Sant Marçal.

Les mer om Mallorca HER og HER 

Flere relaterte nyheter og artikler finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Bådliv i det græske øhav (foto: ©otoerres)

Reiselivsavisa på RadioRiksOslo uke 40 – 2022

Boeing 737-8 - MAX - Flyr Norway - 2022

Nesten 200.000 Flyr-passasjerer i september

SAS Airbus A 330 (otoerres)

SAS Reaches Agreements to Amend the Terms of Existing Aircraft and Equipment Lease Agreements

MS Nordnorge - Hurtigruten - Hjørundfjorden - Sunnmøre - Møre og Romsdal

Hurtigruten Norge ber staten om å sikre støtte til grønn skipsfart

Penger - Valuta - Illustrasjon - Pexels-pixabay)

Gode råd om lån på dagen