Mallorkinsk gastronomi byr på mange velkjente feriefavoritter, men i Calvià kommune på den vestlige delen av øya finner du også et bredt utvalg av tradisjonelle retter og lokale produkter å sette tennene i. Her tipser vi om noen av de lokale produktene du kan skjemme bort smaksløkene med under et besøk i Calvià.
Et stort utvalg av ferske grønnsaker
Takket være det varme klimaet og den næringsrike jorda kan det dyrkes et stort utvalg grønnsaker i Calvià. Den kalkrike jorda gjør også at grønnsakene sjelden får sykdommer, og området er derfor kjent for å ha grønnsaker av ekstra høy kvalitet.
Ramellet-tomaten er en av Calviás viktigste grønnsaker. Den sås i april og høstes i august, etter å ha tilbrakt måneder i sommersolen og blitt rød og moden. Tomaten blir da etterbehandlet slik at den kan holde seg lenge uten å miste smak eller kvalitet. Ramellet-tomater brukes ofte i sauser og dressinger eller på brød med olivenolje.
En annen av Calviàs velkjente råvarer er aubergine. Aubergine brukes i et hav av forskjellige lokale retter, og det er alltid rift om de største auberginene når lokalbefolkningen handler på grønnsaksmarkedene.
Det dyrkes også ulike sopp i området. Spesielt om høsten, når sommersolen tar kveld og klimaet blir mildere og fuktig, har de små soppene gode betingelser for å vokse i Calviàs skoger. Fra oktober til desember kan du også gå på soppjakt og sanke kantareller og rød furusopp.
Oliven og olivenolje
Oliven er blitt dyrket i Calvià langt tilbake i tid, og kommunens olivenbønder har lange og stolte tradisjoner. Og her går ingenting til spille, for alt fra fruktene og trærne brukes: oljen til matlaging, kvistene til ved og stammen til å lage møbler.
Tre forskjellige varianter av oliven dyrkes i Calvià: Mallorquina, Arbequina og Picual. Jordsmonnet i de ulike områdene kan ha stor innflytelse på smaken, så hvis du er glad i de salte godbitene, er det nærliggende å prøve mange forskjellige for å finne den du liker best.
Fersk sjømat
Hver dag går fiskere i land i Calvià med garnene fulle av fersk sjømat. Derfor har de aller fleste restaurantene i Calvià sjømat på menyen. Særlig hummer er en fast del av fangsten, og derfor tilberedes det mange ulike retter med hummer i hele kommunen.
Sobrasada
Sobrasada er en typisk mallorkansk pølse som sies å være den mest spiste pølsen i Calvià. Sobrasada er en modnet og lufttørket pølse med rød-oransje farge. Den er laget av svinekjøtt og er litt sterk på grunn av den spanske paprikaen, som gir pølsen den karakteristiske smaken.
Les mer om Sobrasada-pølsene fra Mallorca HER
Mostra de Cuines
Siden 2008 har Calvià vært vertskap for begivenheten Mostra de Cuines to ganger i året. Her velger og komponerer områdets restauranter menyer med de beste rettene middelhavskjøkkenet har å tilby, til en billigere pris enn vanlig – for å hylle områdets gastronomi. Menyene består alltid av en forrett, hovedrett, dessert og drikke som vanligvis ikke finnes på menyen. Neste utgave av Mostra de Cuines går av stabelen i løpet av våren, og de aller fleste restaurantene i området deltar.
Les mer om Mostra de Cuines HER