Balearene frister med mange matopplevelser og lokale produkter fra både land og vann. De ulike øyene har alle sine egne kjennetegn, og maten er preget av autentisitet, kvalitet og tradisjon. Her finner du alt fra olivenolje med middelhavssmak og prestisjetunge viner til smakfulle oster og deilige desserter.
Her er noen av de lokale rettene og produktene du ikke må gå glipp av under et besøk på de baleariske øyene.
Tradisjonsrik fiskerett på Ibiza
Bullit de peix, en gryterett med fisk, er en tradisjonell rett blant Ibizas fiskere. Retten tilberedes med fisk fanget på grunt vann og serveres med poteter og ris. Den dag i dag er retten fortsatt å få på mange restauranter.
Les mer om Bullit de peix HER
Dronningen av tradisjonelle mallorcanske oppskrifter
Med den geografisk beskyttede opprinnelsesbetegnelsen – som garanterer for kvaliteten – er mallorcanske mandler en vanlig ingrediens i mange av øyas tradisjonelle retter og søtsaker. Mandler brukes blant annet i retter som ristet mandelsuppe og «escaldums» (en vanlig kyllingrett). Av samme grunn er det nesten også umulig å besøke øya uten å få øye på mandeltrærne som pryder landskapet og som er på sitt vakreste tidlig på våren når de blomstrer.
Les mer om Ametlla de Mallorca HER
Den karakteristiske peix sec-fisken fra Formentera
«Ensalada payees» er en lett og næringsrik rett, der blant annet fisken «peix sec» fra Formentera står på ingredienslisten. Peix Sec er en middelhavsfisk som først tørkes i salt og deretter i den friske havbrisen i solen. «Ensalada payees» er blant de mest tradisjonelle og særegne rettene på øya, og den nytes av både lokalbefolkningen og besøkende. Retten tilbredes tradisjonelt med kokte poteter og sesongens grønnsaker, slik som rød og grønn paprika, løk og tomater. I tillegg tilsettes hardkokte egg og tørt brød, eller bescuit som det kalles på øya.
Les mer om Ensalada payees HER
Salte fristelser
Coca de Trampó er en tynn og sprø deig med små skiver tomat, pepperfrukt og løk. Retten er inspirert av den berømte mallorcanske sommersalaten Trampó, som har de samme ingrediensene. Selv om deigen er sprø og ikke legges til heving, holdes den likevel luftig ved hjelp av grønnsakene som legges på. Coca de Trampó minner på mange måter om en pizza eller focaccia, men hvis du hevder det overfor lokalbefolkningen, vil de alltid forsvare sin egen, mindre kjente utgave.
Les mer om Coca de Trampó HER
Menorcas tradisjonelle syltetøy
Figat er en spesiell type hjemmelaget syltetøy som kan spores helt tilbake til middelalderen. Den er laget med de siste av sesongens fiken mot slutten av sommeren. Syltetøyet er perfekt til frokost eller som tilbehør til ost. Syltetøyet tilberedes for hånd ved å koke fikenene over en liten flamme til de danner en masse. Det beste stedet for å smake syltetøyet er i byen Ciutadella.
Les med om Figat fra Menorca HER
Les mer om Balearene HER
Les også: Gratis covid-19-forsikring ut 2021 – Fem høstopplevelser i Calvià – Mallorcas underjordiske grotter – Holdbarhet og sikkerhet i fokus – Reisetips: Lionel Messis art deco-boutiquehotell på Ibiza – Guide til 12 uforglemmelige ferieoplevelser på Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera
På grunn av den nåværende situasjonen kan du oppleve begrensninger på turen til Balearene. Regjeringen på Balearene gjør sitt ytterste for å gjøre øyene til et trygt og sikkert sted å feriere, og derfor har flere ulike hygiene- og sikkerhetstiltak blitt lansert på øyene. Du finner mer informasjon HER