I Aostadalen har det vært satset på lokale råvarer og kortreist mat lenge før det ble trendy, og året rundt kan man finne et hav av matfestivaler. Særlig interessant er det på høsten, når de ferske råvarerne hentes hjem fra jordene.
Aostadalen er spektakulært beliggende, midt blant Europas høyeste fjell, inkludert Mont Blanc, på grensen til Frankrike på den ene siden og Matterhorn og Monte Rosa på grensen til Sveits på den andre.
I dette spenningsfeltet mellom italiensk og fransk kultur, finner man også en interessant gastronomisk påvirkning fra begge sider. Den minste regionen i Italia har sine helt egne delikatesser, som beskyttes og hylles både lokalt og på EU-nivå.
Det gjelder bl.a. fjellpotetene og den kumelkbaserte osten Fonitina, som har fått EU’s beskyttede opphavsbetegnelse PDO. Osten får sin rike og særpregede smak ved at kyrene om sommeren gresser i opp til 700 meters høyde.
En annen beskyttet delikatesse, er saltet svinekjøtt i form av skinken Vallée d’Aoste Jambon de Bosses, som produseres i 1.600 meters høyde.
I tillegg til spesialbutikker som selger lokale delikatesser, finnes det flere glimrende restauranter i byen, som kulinarisk sett sørger for det beste fra de to landene, og Aostadalen har også sin andel av meget gode vinprodusenter.
Lokale retter og sort brød
Den lokale gastronomien hylles desuten ved tallrike anledninger gjennom hele året, ikke minst i de mørke høstmånedene.
I begynnelsen av oktober, går Marché au Fort av stabelen i den sjarmerende middelalderlandsbyen Bard ved foten av det historiske fortet.
Det er den viktigste og største mat- og vinbegivenheten dedikert til tradisjonelle produkter fra Aostadalen, og ved Rådhusplassen kan man få et stort utvalg lokale take-away-retter.
I midten av oktober, kan man i en lang rekke landsbyer oppleve festivalen Lo pan ner, som hyller regionens “sorte brød”.
Mange landsbyer i Aostadalen har minst én fellesovn, der lokale familier tidligere pleide å skifte på arbeidet med å bake rugbrød til sitt eget forbruk, normalt en gang årlig ved starten på vinteren.
Her er det snakk om et enkelt, men velsmakende brød, laget med lett hevet hvete og rug – perfekt for å brødfø familien, som ofte var isolert i mange måneder gjennom vintersesongen.
Noen ganger ble det også tilsatt kastanjer, aromatiske frø fra cumin-planten og tørket frukt.
I slutten av oktober, forvandles landsbyen Châtillon dessuten til Aostadalens honninghovedstad. Her feirer man honningen – og alle de produkter som kan lages basert på denne.
HER kan du lese mer om de enkelte festivalene og Aostadalens matkultur
Finn flere reisetips om Aosta-dalen HER, HER og HER – Les mer om Aostadalen HER – Flere nyheter om Italia finner du HER