logo-white

Fem matopplevelser på Balearene

På Balearene venter tallrike matopplevelser og lokale produkter. Det baleariske kjøkkenet er kjennetegnet av autentisitet, kvalitet og tradisjon, og her finner du alt fra smakfulle gryteretter og friske salater til krydrede pølser og søte desserter.

Sjømat - Balearene - Middelhavet - Spania
Sjømat fra Balearene (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

Her er fem av de mest populære rettene på øyene

Arròs brut

Arròs brut er en tradisjonell mallorkansk risrett laget med løk, tomater, ris, sopp og kjøtt. Direkte oversatt betyr rettens navn «skitten ris», siden den er tilberedt med overflødig vann fra annen matlaging. Retten inneholder også en spesiell sammensetning av krydder, blant annet paprika, safran, kanel, muskat og pepper.

Sobrassada - Svinepølse - Mallorca
Sobrassada fra Mallorca (Bildekilder: Manuela Muñoz/AETIB/Related.dk)

Escaldums

Escaldums er en tradisjonell lapskaus med opprinnelse fra Balearene. Retten tilberedes med en kombinasjon av kalkunbryst, løk, tomater, hvitløk, konjakk, olivenolje, krydder og mandler eller pinjekjerner, som alt blandes sammen og kokes i en stor kjele.

Greixonera

Greixonera er en tradisjonell dessert fra Balearene. Desserten er laget av rester av ensaimada, et søtt bakverk formet som en spiral. Restene lages sammen med melk og egg til en brødpudding som stekes til den er fast og gyllen. Kaken er også ofte krydret med kanel eller sitronskall. Selv om retten kan knyttes til alle øyene i Balearene, er retten spesielt populær på Ibiza, som til og med har sin egen variant kalt Flaó.

Trempó

Trempó er en frisk sommersalat fra Mallorca med tomater, løk og mallorkansk grønn paprika. Grønnsakene hakkes, drysses med olivenolje og krydres bare med salt. Trempó serveres ofte med landbrød og oliven.

Sobrassada

Sobrasada er en typisk mallorkansk pølse som sies å være den mest spiste pølsen på Mallorca. Sobrasada er en modnet og lufttørket pølse med rød-oransje farge. Den er laget av svinekjøtt. Den er en smule sterk på grunn av den spanske paprikaen, som også gir pølsen sin karakteristiske smak og farge.

Les også: Menorca kåret til European Region of Gastronomy i 2022 (februar 2022) – Michelin-dryss til Balearene (januar 2022) – Spis deg gjennom Calvià (desember 2021)

Les mer om Balearene på øygruppens turistnettsider HER  Les flere nyheter og artikler om Balearene HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(foto: ©otoerres)

Vårens røde dager – slik får du maks ut av fridagene

(Foto: Qatar Airways)

Hamad International Airport kåret til “Verdens Beste Flyplass” under Skytrax World Airport Awards 2024

(Bilde/illustrasjon: apollo reiser)

Apollo lanserer nye reiser til «Destinasjon Ukjent»

Radisson Hotel & Conference Centre Oslo Airport har 52 moderne og fleksible møterom (Foto: Radisson Hotel Group)

Erfaren hotelldirektør vender tilbake til Oslo Lufthavn Gardermoen