logo-white

Michelin-dryss til Balearene

Balearene har et stort utvalg av eksklusive restauranter som serverer gastronomi i verdensklasse. 14. desember kom årets utgave av Michelin-guiden for Spania ut, og her ble flere av øyenes restauranter tildelt kulinariske stjerner. Her er noen av restaurantene som kan skilte med den ettertraktede anerkjennelsen – både nye stjerneskudd og gjengangere.

Michelinguiden 2022 - Spania og Portugal
Michelinguiden 2022 for Spania og Portugal (Kilde: Guide Michelin)

Zaranda i Palma

Den eksklusive restauranten Zaranda ligger på hotellet Es Princep i Mallorcas hovedstad Palma. Her fordyper kokken Fernando P. Arellano seg i den gastronomiske rikdommen på Balearene, hvor han har laget en meny inspirert av sine egne opplevelser, omgivelser, reiser og røtter. Etter å ha reist mellom noen av Europas beste restauranter har han utviklet en helt spesiell personlig stil. Arellano, som hadde to Michelin-stjerner på sin tidligere arbeidsplass på hotellet Castell Son Claret, har i årets utgave fått en Michelin-stjerne på sitt nye spisested på Es Princep-hotellet. I Palma beholder også restaurantene Adrian Quetglas, Marc Fosh og DINS sine Michelin-stjerner.

Nettsidene til Zaranda og til hotellet Es Princep finner du HER og HER

Voro i Canyamel

Da restauranten Voro først åpnet dørene i det nåværende 5-stjernede Cap Vermell Grand Hotel (tidligere Park Hyatt Mallorca) i byen Canyamel nordøst på Mallorca, var det ingen tvil om at stedet ville by på et unikt kjøkken. Den andalusiske kokken Álvaro Salazar har blant annet vunnet prisen som Årets kokk i 2017 av Association of Balearic Gastronomy Journalists, samt Årets kokk i 2018 på matmessen i Barcelona.

Álvaro beskriver kjøkkenet sitt, som er basert på sesongbaserte produkter av høy kvalitet og med andalusisk påvirkning, som liberalt. Voro er bare åpen på kveldstid, og med sitt «adults only»-konsept tilbyr restauranten et utvalg av velbalanserte smaksmenyer. Voro har også en imponerende vinmeny med rundt 100 forskjellige viner, og de har faktisk intensjoner om å doble det antallet. Voro fikk sin første Michelin-stjerne i 2019 og har nå fått sin andre.

Nettsidene til Voro og Cap Vermell Grand Hotel finner du HER og HER

Maca De Castro og Alcúdia

Macarena de Castro, som står bak restauranten Maca De Castro, er den første – og så langt eneste – kvinnelige kokken som har blitt tildelt en Michelin-stjerne på Mallorca. Hun er født og oppvokst på øya, men i stedet for å fullføre sin planlagte utdannelse innen kunst, ble hun en del av familiebedriften og ble lært opp ved noen av verdens beste restauranter, blant annet den trestjerners Maugaritz i Spania, WD-50 i New York og ikke minst legendariske El Bullí i Spania.

Nå regjerer hun i rollen som kjøkkensjef på familiens restaurant i et boligområde i Alcúdia. Her har hun utviklet et kjøkken som tolker og foredler tradisjonelle lokale retter, og som i stor grad benytter seg av de mange utmerkede lokale ingrediensene som finnes på øya. På kjøkkenet hennes får de umiddelbart merkelige, enkle eller «kjedelige» kjøttstykkene nytt liv og forvandles til overraskende store smaksopplevelser. Innsatsen hennes ble først tildelt en Michelin-stjerne i 2012, og restauranten har beholdt den siden. I år har hun også fått den grønne Michelin-stjernen.

Nettsidene til Maca De Castro finner du HER

Andreu Genestra, Capdepera

I 2012 åpnet restauranten Andreu Genestra på et lite, landlig hotell, og siden 2015 har den hatt én Michelin-stjerne. Terrassen på den rustikke eiendommen til hotellet Predi Son Jaumell, hvor restauranten ligger, har utsikt over Capdepera-slottet. På eiendommens ca. 6000 kvadratmeter med jord dyrker kokken Andreu Genestra økologiske grønnsaker, frukt, urter, vinranker, oliven og mallorkansk hvete (xeixa). I tillegg har han gris og henter ferske egg fra høns som også fôres lokalt. Til dette bruker han krydder, som han skaffer seg på sine vinterreiser. Restauranten ble anerkjent med en grønn Michelin-stjerne i 2021, og den har beholdt stjernen også i 2022.

Nettsidene til Andreu Genestra og Predi Son Jaumell finner du HER og HER

Paella - Sjømat - Asparges - Balearene - Spania - Michelinguiden
Den spanske nasjonalretten Paella med sjøkreps og asparges (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

La Gaia på Ibiza

Etter år med hardt arbeid mottok Ibizas gastronomiske reisemål La GaiaIbiza Gran Hotel, ledet av kjøkkensjef Oscar Molina, sin første Michelin-stjerne i 2022. Med kunngjøringen om at La Gaia nettopp har fått sin første Michelin-stjerne, er det ingen tvil om at restauranten har funnet sin plass i Balearenes kulinariske historie.

Nettsidene til La Gaia og Ibiza Gran Hotel finner du HER og HER

Es Tragón på Ibiza

Det er flere som har æren for det innovative kjøkkenet som har hersket på Ibiza de siste årene. Imidlertid skiller én restaurant seg fra resten: Restauranten Es Tragón i Sant Antoni de Portmany på Ibiza, som fikk sin første Michelin-stjerne i 2019 og har beholdt den siden, er blitt anerkjent også i 2022.

Mange beskriver Es Tragón som en garantist for avslapning og ro på den ellers travle øya og fremhever spesielt det villalignende huset, som er omgitt av en hyggelig terrasse og skogkledd hage. Det er imidlertid ingen tvil om at stedet har fått sin prestisjetunge stjerne på grunn av kjøkkenet, som ledes av kokken Álvaro Sanz, fokuserer på det omfattende og kreative middelhavskjøkkenet og overrasker spisegjestene ved å gi gamle oppskrifter et kreativt preg. Restauranten har to skiftende smakemenyer som du kan sette sammen selv.

Nettsidene til Es Tragón finner du HER

Menorca som European Region of Gastronomy i 2022

Takket være en lang kulinarisk tradisjon og dype landlige røtter har også Menorca en rik gastronomi og et stort utvalg av lokale kvalitetsprodukter. Dette gjør at øyas kjøkken har sin helt egen identitet, som er lokalt, beskjeden og basert på Middelhavskysten. I tillegg er gastronomien blitt erklært som menneskelig immateriell kulturarv av UNESCO.

Det siste tiåret har folk blir mer stolte over sin lokale identitet, inkludert lokale råvarer, nedarvede tradisjoner og menorkanske oppskrifter. Denne trenden skyldes spesielt en generasjon av kokker, forretningsfolk, vinprodusenter, restauratører, politikere, håndverkere og bønder som ser på mangfoldet på Menorca som en spesiell gave.

I 2022 har Menorca, sammen med Trondheim i Norge, til og med offisielt blitt kåret til European Region of Gastronomy 2022. Denne tittelen tildeles av International Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism (IGCAT).

De kan fly til Mallorca fra de fleste steder i Europa direkte eller med én mellomlanding. Fra Mallorca kan du enkelt reise videre til de andre øyene med båt, ferje eller fly.

På grunn av den nåværende situasjonen kan du oppleve begrensninger på turen til Balearene. Regjeringen på Balearene gjør sitt ytterste for å gjøre øyene til et trygt og sikkert sted å feriere, og derfor har flere ulike hygiene- og sikkerhetstiltak blitt lansert på øyene. Du finner mer informasjon HER

Les mer om Balearene på øygruppens turistnettsider HER Les flere nyheter og artikler om Balearene HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Torp Sandefjord lufthavn (bildekilde: torp.no)

SAS tilbake til Torp Sandefjord med ny rute til København

Slike SMS er falske - og er ikke fra Statens vegvesen (Foto: Skjermdump)

Pågående svindel: Ikke åpne falsk SMS fra Vegvesenet

(bildekilder: fyriresort.com/essgroup.se)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo torsdag 29. februar 2024

(Fotokilder: AdobeStock/USN)

Cruisetips: VIVAs elvecruise i Europa

Fra venstre: Daglig leder i Hyttetjenester Knut Skinnarland, sjef i Ignite Capital Magnus Baumann, styreleder i Hyttetjenester, Bjørn Vidar Wold Pedersen og styremedlem i Hyttetjenester, Jan Ivar Sæthre (Fotokilde: Ignite Capital)

Satser 17 millioner på hyttetjenester