logo-white

Er det fremdeles lønnsomt å dra på harryhandel?

Dyrere strøm, økte matvarepriser og dyr bensin gjør dype innhugg i manges lommebøker, og flere må nå redusere matkostnadene sine. Men lønner det seg fremdeles å handle mat i Sverige? Det korte svaret er ja – med et våkent øye og ved å kjøpe rett produkt kan man fremdeles spare mye på å dra på harryhandel.

Harryhandel - Butikk - Kvinne - Handlekurv - Prissammenligning
Matvareprisene hos søta bror har det siste året steget med over 14 prosent. (Bildekilde: AffiliJet)

Matprisene i Norge fortsetter å stige og det er fortsatt ingen tegn til at prisveksten skal avta. Vi må tilbake til starten av 1980-tallet for å finne tilsvarende prisvekst på mat ifølge de seneste tallene fra Statistisk sentralbyrå.

De siste 12 månedene har konsumprisindeksen fra kategorien matvarer og alkoholfri drikke steget 12,1 prosent ( fra september 2021 til september 2022). Fra juli i fjor til juli i år økte prisene på matvarer og alkoholfri drikke med 10,4 prosent. Enkelte matvarer har en prisøkning på nesten 30 prosent. 

Høyere prisøkning i Sverige

I følge en artikkel hos Expressen Låneguiden har den gjennomsnittlige prisøkningen på svenske matvarer steget med 14 prosent i løpet av året og det er ingen tegn på at prisvekst bremser i nær framtid. Enkelte produkter må svenskene betale mer enn 30 prosent mer for nå enn i fjor.

 Matvareprisene hos søta bror har det siste året steget med over 14 prosent.

Den største prisøkningen ser man på produkter som kaffe, smør og visse grønnsaker som har steget med opptil 40 prosent på ett år. Men også typiske “harryhandel” kategorier som kjøtt, ost og godteri har økt med mellom 8 opptil 24 prosent hittils i år.

Se hele listen fra Låneguiden HER

Er det fremdeles billigere i Sverige?

Selv om matvareprisene har skutt i været det siste året, og de fleste varene har blitt mye dyrere enn før også i Sverige så lønner det seg fremdeles å kjøpe visse produkter over grensen.

Kjøper du Marabou melkesjokolade 200 gram Sverige må du ut med 19,50 svenske kroner i den billigste butikken. I Norge ligger snittprisen på Freia melkesjokolade på 42,90 norsk kroner så her er det penger å spare. En Norvegia ost på 1 kilo koster rundt 130 norske kroner mens 1 kilo Herrgårdsost i Sverige koster 105 svenske kroner.

Det er derimot viktig å sjekke prisbildet hos flere butikker. Det forekommer tilbud på varer i Norge som gjør det mer gunstig å handle hjemme enn over grensen. Bensinprisen er også en viktig faktor å ta i beregningen – spesielt om du bor langt fra grensen.

Her er fem tips for en lønnsom harryhandel

  1. Skaff deg oversikt over prisbildet – Sjekk alltid priser i Sverige mot priser i Norge. Selv om svenske priser kan ligge langt under norske på visse matvarer så er det matvarer som er billig hjemme.
  2. Sammenlign svenske matbutikker – Når du vet hva som er billigere i Sverige så ta en ny runde å sammenlign de svenske prisene hos flere matvarebutikker. Sverige har flere billigkjeder som Willys og Lidl – sammenlign disse med Ica og andre matvarebutikkers priser før du handler.
  3. Last ned apper som matpriskollen – da får du bra oversikt over matbutikker i Sverige med tilbud og kan sammenligne matpriser.
  4. Ha kontroll på kronekursen – Kronekursen er en viktig faktor når du handler i utlandet. Dagens norske krone ligger over den svenske så dette er ren gevinst når du handler varer med samme pris over grensen. Skal du betale med kredittkort så bør du alltid velge svenske kroner som valuta.
  5. Regn med drivstoff og bensinkostnad – Det hjelper lite å spare 500 kroner på mat om du legger 700 kroner på drivstoff for å få hjem maten. Regn nøye på bensin og kostnader knyttet til handleturen. Velg samkjøring om mulig – det er bra for både lommebok og miljø.


Store forskjeller mellom butikkene

Det er store prisforskjeller mellom matbutikker i Sverige. Oversikten hos Låneguiden viser at prisforskjell på kaffe hos to forskjellige butikker var hele 13,40 svenske kroner per pakke.

En sjokolade av merket Marabou 200g koster 19,50 svenske kroner på Willys og samme sjokolade koster 25,50 svenske kroner på Ica Kvantum i Strømstad. For et kilo herrgårdsost må du ut med 125,50 svenske kroner på Ica mens Willys tar 105 svenske kroner. Det er altså mange penger å spare på å velge rett butikk når man handler hos søta bror. 

*Prisene artikkelen i Expressen Låneguiden refererer til ble hentet inn fra ICA Kvantum Strömstad og Willys online sortiment i tidsperioden 14 -17. oktober 2022.

Kilde: AffiliJet

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(pressebilde: visitmalta.com/related.dk)

Drømmebryllup på Malta

(pressebilde: visit flandern/related.dk)

Familieferie i Flandern

(Foto: Skara Sommarland)

40-årsfirande Skara Sommarland öppnar 25 maj

(Foto: Apollo Reiser)

Apollo lanserer reiser til Gambia

(Foto: Davy Byrnes/Dublin City)

Utforsk Dublin i fotsporene til Leopold Bloom under årets Bloomsday Festival