logo-white

Bilens berøringsskjerm årsak til mange trafikkulykker

Halvparten av bilførere med berøringsskjerm i bilen sier at de har latt seg distrahere av denne under kjøringen. Det har i mange tilfeller ført til farlige situasjoner og ulykker, viser en undersøkelse fra Gjensidige.

Stadig flere funksjoner integreres i berøringsskjermen, noe som tvinger sjåføren til å flytte blikket vekk fra veien (Foto: Gjensidige)

Mange ulykker

32 prosent av de som innrømmer å ha latt seg distrahere av bilens berøringsskjerm, sier at dette førte til farlige situasjoner. 13 prosent sier at det faktisk førte til en ulykke. Gjensidige mener funnene i undersøkelsen støtter det de har sett over tid.

– Vi har sett en utvikling der flere og flere ulykker i trafikken skyldes uoppmerksomhet. Ofte er disse ulykkene alvorlige utforkjøringer, front mot front eller påkjørsler bakfra. Hver tredje dødsulykke skyldes at vi ikke følger godt nok med på kjøringen. Før snakket vi om distraksjoner som å spise matpakka eller sminke seg, nå er det i tillegg skjermene som tar blikket vårt vekk fra veien, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

For enkelt å kjøre bil?

– Satt på spissen begynner det kanskje å bli for enkelt å kjøre bil, uten egentlig å følge med på bilkjøringen 100 prosent. Bilføreren tror feilaktig at man kan flytte blikket bort fra veien når adaptiv fartsholder, automatgir og andre hjelpesystemer «kjører bilen for deg». Med en hånd på rattet (snart trenger man ikke det heller), er det tydelig at fristelsen blir for stor til å styre med alt fra musikk, navigasjon og taste på mobilen med den andre. I tillegg integreres stadig flere funksjoner i berøringsskjermen, noe som tvinger sjåføren til å flytte blikket vekk fra veien. Summen av dette fører til flere uoppmerksomme sjåfører, sier Eklo.

Bilprodusentene har et stort ansvar

Eklo mener at man ikke greier å snu trenden kun med formanende ord, men at løsningen også ligger hos bilprodusentene.

– Hovedansvaret ligger hos hver enkelt bilfører, men nøkkelen ligger hos bilprodusentene. Ny teknologi må i enda større grad sette trafikksikkerhet først. Og, den må fungere så bra at alle tar den i bruk. For eksempel fungerer ikke stemmestyring godt nok til at vi heller velger den fremfor å trykke på skjermen.

– Med en stadig nyere bilpark i Norge vil flere og flere kjøre rundt i en bil med berøringsskjerm. Vi er spent på hvordan dette vil gi utslag på antall ulykker.

Flere relaterte nyheter finner du HER, HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(foto: celebrity cruises/related.dk)

Celebrity Xcel kommer i 2025

Spåtind Fjellhotell gjenåpnes til hundeløpet MUSH Synnfjell 2024 (Fotokilder: Spåtind Fjellhotel/CIC Hospitality)

Spåtind Fjellhotell åpner til MUSH 5. januar

Widerøes Q400NG på Stavanger lufthavn Sola (arkivfoto: ©otoerres)

LO: Norsk luftfart trenger norske eiere

(Foto: Montana Office of Tourism)

Med tog gjennom amerikanske fjellstater

Årets juletre er på plass: Det største julemarkedet i Vilnius ligger rundt juletreet på Katedralplassen.
(Foto: Litauens Turistbyrå)

Magiske vinteropplevelser i Litauen