Oman er kjent for sin 5000 år gamle historie, sitt naturskjønne landskap og varme gjestfrihet. Men bak kulturperlene og de majestetiske utsiktene skjuler landet også på en tradisjonsrik gastronomi, som blant annet byr på den smakfulle retten shuwa, hvor kjøtt, nøtter og dadler er pakket inn i bananblader, den fløyelsmyke desserten halwa og det delikate flatbrødet maldouf. Her er åtte tradisjonelle retter å sette tennene i på en tur til Oman.
Shuwa
Retten Shuwa er assosiert med mange tradisjoner: Retten serveres ofte på slutten av ramadan og symboliserer for mange samvær og feiring. Retten består av marinert lamme-, geit- eller kamelkjøtt, som sammen med nøtter og dadler pakkes inn i bananbad og tilberedes i en underjordisk gropovn. Her ligger retten i mellom 24 og 48 timer til kjøttet er mørt og saftig. Shuwa serveres med enten brød eller ris.
Muthbe
Muthbe stammer fra Omans sørlige region Dhofar og er mer en matlagingsteknikk enn en rett. Når du lager muthbe, tilberedes kjøtt på flate steiner som legges over bål. Når steinene har nådd en viss temperatur, legges det marinert kjøtt på dem – tradisjonelt kamelkjøtt. Steinenes varmeholdende egenskaper gjør at kjøttet tilberedes raskt. Det tar bare noen minutter før det er sprøtt utenpå og mørt inni.
Maldouf
Ikke noe omansk måltid er komplett uten maldouf, et flatbrød kjent for sine mange delikate lag. Brødet er laget av en blanding av mel, vann og ghee, og det stekes på et varmt stekebrett. De tynne lagene som gir flatbrødet den unike teksturen, er laget ved å rulle og brette deigen ved hjelp av en spesiell teknikk. Når maldouf ikke spises med krydrede gryteretter, nytes brødet med honning eller ost.
Harees
Harees er en populær omansk rett laget av malt hvete og kjøtt, enten kylling eller lam, krydret med spisskummen og koriander. Ingrediensene blandes og kokes i saltet vann, og tilberedes langsomt under konstant omrøring og småkoking, noe som gir en kremet konsistens. Harees serveres ofte som et måltid før daggry under ramadan, for å fylle kroppen med god næring for dagen.
Makbous
Makbous lages med ris, kjøtt og krydder som kardemomme og nellik og er Omans svar på risretten pilaf. Under kokingen legges risen sammen med kjøttet og krydderne på en slik måte at den smelter sammen til en sammenhengende smakfull bit. Retten bruker også den eksklusive safranen, som kan kjøpes til gode priser i de omanske soukene (markedene), hvis du har mot til å prute om prisen med de ivrige selgerne.
Halwa
Hvert måltid i Oman bør avsluttes med den søte desserten halwa. Halwa er laget av rosevann, safran, nøtter og sukker og nytes vanligvis i selskap med en kopp arabisk kaffe, smaksatt med kardemomme. Desserten lages ved å koke sammen ingrediensene i en stor kobbergryte, hvor massen røres med en stor trespatel til rettens fløyelsmyke konsistens er oppnådd.
Shawarma
Shawarma spises over hele verden, men Oman sin helt egen unike versjon av den populære gatematen. Omansk shawarma, i likhet med tradisjonell shawarma, består av saftig kjøtt som tilberedes langsomt og deretter kuttes i passe store biter. Kjøttet serveres i varmt brød med et utvalg friske grønnsaker, sauser og pålegg. Det som skiller den omanske shawarmaen fra den klassiske shawarmaen er den unike blandingen av krydder og urter som kjøttet er marinert i. Shawarmaen kan skylles ned med en myntelimonade, som serveres på praktisk talt alle restauranter og kafeer i Oman.
Omansk sandwich – med potetgull
De fleste rettene i Oman er blitt utviklet over hundrevis av år og er basert på eldgamle tradisjoner. Men også nyere retter har sett dagens lys. En av disse er en spesiell omansk sandwich – der hovedingrediensen er salte potetgullflak av merket Chips Oman. Sandwichen lages ved å smøre myk ost i et pitabrød, som deretter fylles med chips og chilisaus. Et godt mellommåltid for kjøre- eller strandturen.
Les også: Ras Al Khaimah og Oman samarbeider for å øke turismen
Flere nyheter, reisetips og artikler om Oman finner du HER