Skisesongen settes i gang allerede i oktober, og i Aosta-dalen skjer det med et spektakulært designet utforrenn, der kjørerne fyker ut av startportene i Sveits og så (om alt går bra) kommer de i mål i Italia – etter å ha kjørt nesten 1.000 høydemeter nedover i løypa.
Zermatt-Cervinia World Cup – utforrennet i Zermatt og Cervinia blir virkelig historisk. Når det går av stabelen i den siste helgen i oktober og den første helgen i november, for henholdsvis menn og kvinner, er det nemlig første gang noen sinne at et renn starter i ett land og har målgang i et annet!
World Cup rennene gjennomføres på Gran Becca (den store fjelltoppen), som ligger på 3.800 meters høyde på Goba di Rollin i Sveits, og det avsluttes på fjellryggen Laghi Cime Bianche ved det populære skisportssenteret Cervinia i Italia.
Les mer om Zermatt-Cervinia World Cup HER
Rennene her ved Matterhorn vil ikke bare være det løpet i World Cup kalenderen som foregår på størst høyde, men det er også det første alpine World Cup renn som gjennomføres på en isbre.
Designet av legender
Løypa er designet av den sveitsiske utforkjøreren Didier Defago, en legendarisk kjører med olympisk gull fra 2010. Med på laget som rådgiver og ambassadør for arrangementet, har han sin landsmann, den ikke mindre legendariske Pirmin Zurbriggen.
Og dette blir ikke bare en stor opplevelse for utøverne. Løypetraseen er nemlig lagt slik at tilskuerne fra målområdet er i stand til å følge omtrent halvparten av løpet, og den konstante utsikten til Matterhorn gjør bare opplevelsen og begivenheten ennå mer unik.
En symbolsk begivenhet
Det at en av årets helt store sportsbegivenheter i Aosta-dalen blir et flernasjonalt anliggende, gir i alle fall en vakker symbolikk.
Aosta ligger i et grenseområde, omgitt av noen av Europas høyeste fjell, med Mont Blanc på grensen til Frankrike på den ene siden, og med Matterhorn og Monte Rosa i grenseområdet mot Sveits på den andre.
Her befinner du deg også i et grenseområde og i et skjæringspunkt mellom fransk og italiensk kultur, noe som i høy grad også påvirker gastronomien i området.
I hovedbyen – den romersk grunnlagte Valle d’Aosta – såvel som i landsbyene i området forøvrig, kan man i pauser fra skikjøringen besøke butikker med lokale delikatesser og glimrende restauranter, som kulinarisk sett sørger for det beste fra de to landene.
Dersom man selv vil prøve krefter med ski på beina, er det særdeles gode muligheter for dette på nær sagt alle ferdighetsnivåer. Skisportsstedene her ligger generelt sett litt høyere enn de fleste andre europeiske skisportssteder, og det er med på å gi økt snøsikkerhet, særlig tidlig og sent i sesongen.
Du kan lese mer om vintersport og de forskjellige tilbudene i Aosta HER
Flere nyheter, reisetips og artikler om Aosta-dalen finner du HER