Vin er den mest brukte medisinen gjennom historien, og store vinopplevelser kan gi både estetiske erfaringer, skjellsettende naturopplevelser og herlig rus.
I «En smak av kosmos» studerer Nils Are Økland vinens kraft med et skarpt kulturhistorisk blikk. Vin utforskes som jordbruksprodukt, som beruselse, som statussymbol for de rike, som objekt for sanselig nytelse, som kilde til estetiske erfaringer og som en inngang til intense naturopplevelser som kan gi oss tilhørighet til den fysiske jorda.
En vinflaske rommer så mangt, og kan både være kilden til en opphøyet estetisk erfaring, eller være en folkelig drikk som gir god stemning på fest: For selv om vinen er fjernet fra kostholdsrådene, har mennesket i tusenvis av år erfart at vin gjør sjelen godt.
Beruselsens idéhistorie
Gjennom Øklands refleksjoner får leseren en dypere forståelse for denne prehistoriske drikken, og forfatteren borrer i hvilken betydning rus har hatt gjennom historien.
Boka viser hvordan selve vinopplevelsen blir påvirket av hva vi kan om geologi og vinens tilblivelse. Man kan til og med sanse klodens utsatthet og klimaendringene i en vinflaske.
– Noen forfattere tenker og skriver glassklart. Men de er ikke alltid like gode til å føle og fornemme. Andre forfattere greier å skrive levende og sanselig. Da vi fikk inn manuset fra Nils Are, måtte vi gni oss i øynene. Her hadde vi en skrivende som mestret begge deler. I én passasje kunne han skrive vakkert om språkets begrensninger og muligheter når vi snakker om vin, i neste kunne han skrive om jorda vinen kommer fra, sånn at vi omtrent luktet den og kjente den med våre egne fingre. Nils Are Økland skriver på måter vi knapt har lest før, sier redaktør i Kolombia forlag, Kjetil Østli.
Blant Norges fremste vinskribenter
Nils Are Økland (f. 1968) har gjennom mange år vært en egenartet stemme i det norske ordskiftet om vin. Han er spaltist og redaksjonsmedlem i Vinforum, Norges ledende vinpublikasjon.