logo-white

Vinens fortryllende kraft: Et kulturhistorisk dypdykk

Vin er den mest brukte medisinen gjennom historien, og store vinopplevelser kan gi både estetiske erfaringer, skjellsettende naturopplevelser og herlig rus. 

Nils Are Økland (Foto: Erik Sand Johansen)

I «En smak av kosmos» studerer Nils Are Økland vinens kraft med et skarpt kulturhistorisk blikk. Vin utforskes som jordbruksprodukt, som beruselse, som statussymbol for de rike, som objekt for sanselig nytelse, som kilde til estetiske erfaringer og som en inngang til intense naturopplevelser som kan gi oss tilhørighet til den fysiske jorda.

En vinflaske rommer så mangt, og kan både være kilden til en opphøyet estetisk erfaring, eller være en folkelig drikk som gir god stemning på fest: For selv om vinen er fjernet fra kostholdsrådene, har mennesket i tusenvis av år erfart at vin gjør sjelen godt.  

Boken “En smak av kosmos” lanseres fredag 11. august (Kilde: Bonnier Norsk Forlag)

Beruselsens idéhistorie

Gjennom Øklands refleksjoner får leseren en dypere forståelse for denne prehistoriske drikken, og forfatteren borrer i hvilken betydning rus har hatt gjennom historien. 

Boka viser hvordan selve vinopplevelsen blir påvirket av hva vi kan om geologi og vinens tilblivelse. Man kan til og med sanse klodens utsatthet og klimaendringene i en vinflaske.

– Noen forfattere tenker og skriver glassklart. Men de er ikke alltid like gode til å føle og fornemme. Andre forfattere greier å skrive levende og sanselig. Da vi fikk inn manuset fra Nils Are, måtte vi gni oss i øynene. Her hadde vi en skrivende som mestret begge deler. I én passasje kunne han skrive vakkert om språkets begrensninger og muligheter når vi snakker om vin, i neste kunne han skrive om jorda vinen kommer fra, sånn at vi omtrent luktet den og kjente den med våre egne fingre. Nils Are Økland skriver på måter vi knapt har lest før, sier redaktør i Kolombia forlag, Kjetil Østli. 

Blant Norges fremste vinskribenter

Nils Are Økland (f. 1968) har gjennom mange år vært en egenartet stemme i det norske ordskiftet om vin. Han er spaltist og redaksjonsmedlem i Vinforum, Norges ledende vinpublikasjon. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Turistbåter i Istanbul (Bildekilde: Norwegian Air Shuttle)

Norwegian tilbake til Istanbul etter åtte års fravær

SAS - City Jet - CRJ 900 - take of fra Sola

1,8 miljoner passagerare reste med SAS i november

(Foto: Nordic Leisure Travel Group)

Direktefly fra Evenes til Mallorca !

(Fotos af Darina Belonogova/Pexels)

Gi dine gjester god søvn med komfortable sovesofaer

Nå blir det merverdiavgift på all netthandel fra utlandet