logo-white

Ny vinrute tar deg med til vinprodusenter i Alabama

Alabama har laget en vinrute som samler 22 av den amerikanske delstatens vingårder – fra fjellkjeden Appalachene til kysten. Langs ruten kan du smake på alt fra prisbelønte eksklusive viner til vin-slushie og viner med smak av godteri.

Tonya Pippin går langs vinrankene på en av vingårdene ved South Ridge Wine i Crenshaw County. Den familieeide vingården produserer en rekke håndlagde viner fra frukt høstet og bearbeidet på landet. Pippin-familien tilbyr et utvalg av forskjellige viner laget av innfødt Muscadine og Blanc DuBois, samt svarte spanske eller Lenoir-druer (foto: alabama travel/related.dk)

Når man tenker på amerikanske viner, tenker man ofte på California. Men man må absolutt ikke undervurdere de andre delstatene hvor vinindustrien for tiden blomstrer. I Alabama finner du for eksempel en spirende vinproduksjon, og for å gjøre det lettere for besøkende å bli kjent med delstatens viner er det nå laget en vinrute. Denne tar deg med til 22 vingårder som er verdt et besøk. På vinmarkene kan du delta på vinsmaking og bli med på guidede turer.

Noen produserer vin med Alabamas «innfødte» muscadinedrue, mens andre fokuserer på fruktviner laget av for eksempel blåbær. Det er også noen vinprodusenter som dyrker europeiske druer som cabernet sauvignon, merlot og riesling.

Her er noen av vingårdene som er spesielt verdt et besøk:

Prisbelønt vin til over 3000 kr per flaske

Da vinentusiasten Jim Lee i sin tid sendte cabernet-vinstokker fra California til gården sin Maraella Vineyard i byen Hokes Bluff i Alabama, trodde folk at han aldri ville lykkes med å produsere vin. I dag selger han sin prisbelønte Romanian Oak Cast Cabernet Sauvignon for over 5000 kroner flasken. Men det finnes også billigere viner å se etter. En av disse er produsentens bestselger, en Merlot som koster under to hundre norske.

Les mer om Maraella Vineyard HER

Nipp til slushie med vin

På det familieeide Bloom Winery i byen Rogersville kan du ikke bare smake på tradisjonelle viner som zinfandel, merlot og chardonnay, du kan også bestille forskjellige typer «wine slushie», som er en slags slushie med vin. Vingården serverer også charcuteribrett og pizza fra vedfyrte ovner, og på utvalgte kvelder trakteres gjestene med ekstra moro med levende musikk.

Les mer om Bloom Winery HER

Vintog til Alabamas Toscana

Når du sitter på gårdsplassen på Ozan Winery i byen Calera, kan du lett bli forledet til å tro at du befinner deg på en vingård i Toscana. Her produseres alt fra grenache rosé til en dessertvin laget av fikenkaktus. Vingården har også et destilleri hvor det produseres vodka, gin, whisky og bourbon. Husk å kjøpe billett til det såkalte vintoget, som går mellom Heart of Dixie Railroad Museum og vingården, langs en naturskjønn rute. Turen varer i 75 minutter og inkluderer en vinsmaking med ost. Togbilletten koster USD 44 (ca. 455 kroner).

Les mer om Ozan Winery HER

Spesialvin med eplesmak

I den lille byen Wedoweem, som har ca. 800 innbyggere og ligger ca. 145 kilometer fra Birmingham, kan du handle lokalprodusert spesialvin og spesialøl på Lake Wedowee Winery and Brewery. Blant spesialvinene kan vi nevne Frog Level Kiss, som smaker som grønne epler – nesten som godteri med eplesmak. En annen populær vin er hvitvinen Fog on the Water pinot grigio, som smaker lett av pære og sitrus.

Les mer om Lake Wedowee Winery and Brewery HER

Alabamas første vingård

Det var ikke før i 1972, 40 år etter at det igjen ble lovlig å produsere og selge alkohol i USA, at Alabamas første vingård åpnet. Den heter Perdido Vineyards og ligger 40 minutter med bil fra Mobile. Vingårdens produksjon sentrerer seg om muscadinedruer, og det produseres også prisbelønt vineddik og rom her. På gården kan du lære om vinproduksjonens historie og tradisjon mens du smaker på lokalproduserte spesialiteter.

Les mer om Perdido Vineyards HER

Vin ved stranden

I helgene er det populært å besøke Lake Point Vineyard, hvor du kan nippe til vin og knaske ost og charcuterie under parasollen på stranden. Det familiedrevne vinhuset har spesialisert seg på fruktviner og serverer vin med blant annet smak av vannmelon, blåbær og jordbær. Ønsker du å smake på et bredt utvalg, kan du bestille en vinsmaking med 10 forskjellige viner for USD 25 (ca. 360 kroner).

Les mer om Lake Point Vineyard HER

Les mer om Alabama HER

Les også: Høstens utendørseventyr i Alabama – Reis i Hank Williams’ musikalske fotspor i Alabama – Det er i Alabama du finner USAs Amazonas – Utforsk Mobile i Alabama via en gjenåpnet jernbanelinje – Derfor bør du besøke Alabama i 2023 – Unikt meteorkrater i Alabama – Seks golfbaner i Alabama – Fem spesielle naturopplevelser i Alabama – Peanøtten feires med festival i Alabama – Sweet Home Alabama byr på musikk-opplevelser – Soulmusikk og soul food i Sweet Home Alabama – Mikrobryggerier og turstier i Alabama – Reis langs BBQ- og ølruter i Alabama

Flere reisetips, nyheter og artikler om det sørøstlige USA finner du HER og HER


Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Qatar Airways)

Hamad International Airport kåret til “Verdens Beste Flyplass” under Skytrax World Airport Awards 2024

(Bilde/illustrasjon: apollo reiser)

Apollo lanserer nye reiser til «Destinasjon Ukjent»

Radisson Hotel & Conference Centre Oslo Airport har 52 moderne og fleksible møterom (Foto: Radisson Hotel Group)

Erfaren hotelldirektør vender tilbake til Oslo Lufthavn Gardermoen

Røst lufthavn (Foto: Øystein Løwer/Avinor)

Daniel Østensen ny lufthavnsjef for Røst og Værøy