logo-white

Norwegian hardt rammet av Covid-19: 71 prosent færre passasjerer, 8000 ansatte permittert og 140 fly på bakken

Norwegian legger fredag frem tallene for første halvår 2020 og andre kvartal. Tallene er som ventet kraftig påvirket av Covid-19-pandemien, med et nettotap på 5,3 milliarder kroner. I første halvår 2020 reiste 5,31 millioner kunder med selskapet; en nedgang på 71 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Norwegian lyktes med å omgjøre gjeld og gjennomførte en rettet emisjon, samt redusert kostnader gjennom en rekke tiltak. Likevel er situasjonen for Norwegian svært utfordrende fremover.

Norwegian - Boeing B 787 - Dreamliner - B 737-800 - langtidslagring - Stavanger lufthavn - Sola
Nærmere 30 Norwegianfly har stått langtidslagret siden mars 2020 på Stavanger lufthavn Sola (foto: ©otoerres)

Før koronapandemien lå Norwegian an til et lønnsomt 2020 og den beste sommeren noensinne. Myndighetenes strenge reiserestriksjoner og påfølgende svikt i etterspørselen tvang Norwegian til å parkere 140 fly og permittere rundt 8000 ansatte.

I andre kvartal hadde Norwegian bare 7-8 fly i drift på innenriksruter i Norge. Etter en vellykket omstruktureringsprosess fikk selskapet tilgang til den statlige lånegarantien på tre milliarder kroner.

– Ved inngangen av 2020 forventet vi et positivt resultat og den beste sommeren noensinne takket være vellykkede kostnadsbesparende initiativer og mer effektiv drift. Så ble vi truffet av Covid-19, og etterspørselen etter billetter stoppet bokstavelig talt helt opp over natten som følge av myndighetspålagte reiserestriksjoner og reiseråd over hele verden. De siste månedene har vi jobbet utrettelig for å sørge for at vi kommer ut av denne krisen som et sterkere selskap, godt posisjonert for fremtidig konkurranse. Kreditorer, obligasjonseiere og aksjeeiere har gitt oss støtte og tillit for veien videre. Kundene våre uttrykker også sterk støtte. Det er jeg svært takknemlig for. Samtidig er jeg stolt over alle våre «Red Nose Warriors» som holder motet oppe og står på hver eneste dag for kundene våre, sier konsernsjef Jacob Schram.

Jacob Schram - Direktør - Norwegian
Jacob Schram (Picture: Norwegian Air Shuttle)

I løpet av årets seks første måneder reiste 5,31 millioner kunder med Norwegian, mot 18,1 millioner i samme periode i fjor. Kapasiteten (ASK) var ned 69 prosent og passasjertrafikken (RPK) ble redusert med 72 prosent. Fyllingsgraden var 78,2 prosent, ned 6,5 prosentpoeng sammenlignet med første halvår 2019.

Både fyllingsgraden og kapasiteten er justert i henhold til myndighetens krav om blokkering av midtseter på innenriksruter i Norge i andre kvartal 2020.

Punktligheten var 87,2 prosent, en forbedring på 7,3 prosentpoeng sammenlignet med første halvår 2019.

Stor usikkerhet fremover

Første juli gjenåpnet Norwegian 76 ruter, satte ytterligere 12 fly i trafikk og hentet mer enn 600 ansatte tilbake fra permittering. Markedet er fortsatt svært usikkert, hovedsakelig på grunn av stadig nye reiseråd fra myndigheter i hele Europa. Så snart et reiseråd endres, påvirkes etterspørselen umiddelbart.

Selskapet vil fortsette å justere ruteprogrammet ut ifra etterspørsel og myndighetenes reiseråd i tiden fremover.

– Covid-19-krisen har rammet luftfarten og reiselivet spesielt hardt, og de fleste selskapene trenger støtte fra myndighetene for å overleve. Vi ser at våre nærmeste konkurrenter mottar betydelig likviditetsstøtte fra sine myndigheter fordi luftfart utgjør kritisk infrastruktur. Vi er takknemlige for lånegarantien fra den norske regjeringen som vi jobbet hardt for å tilfredsstille kravene til. Likevel er det ikke nok til å få oss gjennom krisen slik markedsforholdene er nå, sier Schram.

Flere saker om Norwegian finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Trondheim lufthavn Værnes(foto: ©otoerres)

Åtte serveringskontrakter lyses ut på Trondheim lufthavn Værnes

Gate - Boarding - Billund lufthavn - Danmark

Spændende vintersæson skudt i gang i Billund Lufthavn

Uber - Reinsdyrslede - Lappland - Finland

Nå kan du bestille reinsdyrslede med Uber

Servitør - Landmar Hotels - Tenerife - Kanariøyene

Kanariøyenes første hotellkjede med «Great Place to Work»-sertifisering

kiev - badestrand - 1971

Reiselivsavisa sin sending på RadioRiksOslo uke 48 – 2022