logo-white

Hvorfor bør du bry deg om digitalt personvern når du reiser?

En stadig økende grad av livet vårt foregår på digitale flater, men hvor utsatt er vi egentlig når vi er ute på reise? De aller fleste av oss er inneforstått med at vi bør ha antivirus på datamaskinen, passord på routeren og gjerne kode på mobilen. Men hva skjer når vi forlater Norge? Noe de færreste tenker på er digital sikkerhet og personvern når de reiser utenlands.

Flyplass - Paris CDG - Paris Charles de Gaulle
På Paris CDG og andre store flyplasser finnes det tilbud om både betale og gratis wifi-nettverk (foto: ©otoerres)

Vi skal derfor se nærmere på hvilke farer som lusker der ute, samt hva du kan gjøre for å sikre ditt personvern bedre. Heldigvis er løsningene ofte enklere enn mange frykter, og du kan uten store utfordringer øke sikkerheten til dine enheter før du reiser hjemmefra.

Hvorfor bør du tenke på digitalt personvern utenlands?

De færreste av oss tenker på det, men vi bærer med oss enormt mye sensitiv informasjon på enhetene våre. Bare ta smarttelefonen din for eksempel, som gjerne inneholder banken din, e-posten din, lokasjonsdata og mye mer. Dette er data som kan være attraktiv for uvedkommende å få tak i, noe som gjør det viktig å sikre seg digitalt.

Hjemme har vi gjerne kontroll på nettverket vi bruker, men det samme kan ikke sies om reiser. Her benytter man gjerne et Wi-Fi på hotellet, togstasjonen, kafféen eller lignende. Disse nettverkene kan være overvåket av både private og statlige aktører som ønsker å tilegne seg informasjon om utenlandske borgere.

RMU - Aeropuerto Internacional Región de Murcia - Corvera - Flyplass
Tenk deg om før du bruker gratis nettverk på flyplasser og andre offentlige knutepunkter (foto: ©otoerres)

Når du kobler deg til et nettverk vil informasjon som utveksles fra enheten din bli synlig for andre aktører på dette nettverket. Dette har gjort at mange såkalt ‘gratis’ nettverk egentlig er satt opp for å tilegne seg nettopp denne typen informasjon fra turister. Havner sensitiv informasjon på avveie kan dette resultere i skade på digital infrastruktur, identitetstyveri og verste fall at noen får tilgang til banken din.

Heldigvis finnes det noen enkle grep du kan ta for å sikre deg bedre på tur, og disse skal vi se nærmere på nedenfor.

Slik beskytter du enheten din i utlandet

Det første du bør tenke på når du skal passe på enheten din utenlands, er å vise omhu for hvilke nettverk du kobler deg til. Mange kobler seg helt hensynsløst til ulike gratis nettverk i håp om å spare litt data, men dette kan fort få fatale konsekvenser. Spesielt gjelder dette på offentlige knutepunkter og lignende, der man ikke helt vet hvem som står bak nettverket. Vi har derfor samlet noen nyttige tips som kan bidra til økt sikkerhet for deg og enheten din.

Koble kun til Wi-Fi du kjenner

Først og fremst bør du aldri bruke andre nettverk enn de du kjenner til. Dette er primært nettverk der du kan verifisere hvem som står bak nettverket. Typiske eksempler på dette vil være hotell nettverket og Wi-Fi på arbeidsplassen din.

Oppdater enheten din

Før du reiser utenlands bør du sikre at enheten din er oppdatert med det nyeste programvaren. Disse inneholder ofte nyttige sikkerhetsoppdateringer, noe som er viktig å ha med seg når man reiser utenlands. Hackere benytter seg gjerne av kjente svakheter i programvare, og utdatert programvare er mer utsatt for dette.

Bruk en VPN

Et rimelig tiltak du kan iverksette når du skal beskytte enheten din er å bruke en VPN. Dette er programvare som krypterer dataene som utveksles fra enheten din, slik at den ikke er synlig på offentlige nettverk. En slik kryptering vil gjøre det langt vanskeligere for hackere og uvedkommende å oppdage datastrømmen din, og dermed også å utnytte den.

Tidligere var VPN-er noe som var forbeholdt større selskaper, men nå har det blitt vanlig at privatpersoner også bruker dette til å beskytte enhetene sine. De fungerer kort forklart ved at det opprettes en kryptert tunnel mellom din enhet og en ekstern server. All data sendes til denne serveren før den går ut på internett eller tilbake til enheten din. På denne måten vil enheten din skjermes mot nysgjerrige øyne, samt være vanskeligere å spore for hackere.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Illustrasjonsbilde: Avinors elfly over Trondheim lufthavn, Værnes (Foto: Øystein Løwer / Avinor)

Norge skal etableres som internasjonal testarena for null- og lavutslippsluftfart

(Illustrasjonfoto OFV/Bo A. Bergan)

Norge vs. Europa: Laveste snitthastighet mellom storbyene

(Foto: Radisson Hotel Group)

Radisson Hotel Groups Responsible Business Report 2023

A frozen river at sunrise  in a wintry landscape  near Levi in Finnish Lapland  (Photo: Discover Airlines)

Discover Airlines winter flight schedule 2024/25: More flights to more destinations from Frankfurt and Munich

Sir Tim Clark - Emirates - Lifetime Achievemen - Aviation Business Awards- t Award -

Dubai, UAE og DXB er tilbake til normalen etter noen surrealistiske døgn