logo-white

Hajar-fjellene i Oman blir rosa om våren takket være et eldgammelt vanningssystem

Nederlenderne har sine tulipaner, japanerne sine kirsebærblomster og omanerne sine roser. Det UNESCO-anerkjente Aflaj-vanningssystemet sørger for at selv Omans mest avsidesliggende fjellområder – og dermed rosebuskene – får vann. Reiser du til Hajar-fjellene i Oman om våren, kan du derfor nyte velduftende, rosa fjellsider samt alle slags delikatesser laget med roseolje eller rosevann.

Roseplantasje i Oman (Foto: Ministry of Heritage and Tourism Sultanate of Oman)

Omans eldgamle vanningssystem

I Oman er det tusenvis av vanningskanaler som krysser steinete landskap og slynger seg gjennom små landsbyer. Kanalene går under jorden og langs fjellskrenter og er opptil ti kilometer lange. Aflaj, som kanalsystemet heter, er et av verdens mest avanserte tradisjonelle vanningssystemer og har eksistert siden cirka 2500 fvt.

Les mer om Aflaj-vanningssystemet på UNESCO sine nettsider HER

Vann hentes fra underjordiske brønner, fjellkilder eller grønne wadier (elveleier) og ledes via nettverket av kanaler til gårder og omkringliggende områder utelukkende ved hjelp av tyngdekraften. På denne måten får bøndene rikelig med vann til åkrene sine, der det dyrkes alt fra roser og dadler til granatepler og aprikoser.

Det eldgamle vanningssystemet i Oman (Foto: Ministry of Heritage and Tourism Sultanate of Oman)

Desserter laget av rosevann

Fra slutten av mars til begynnelsen av mai endrer de bratte skråningene i fjellet Jabal Akhdar, som en del av Hajar-fjellene, farge fra grønt til nyanser av rosa når den vakre Damaskus-rosen blomstrer. Rosebøndene bruker en spesiell teknikk for å løsne knoppen fra stilken, før de legger dem i skjerf, kleder eller kurver og bærer dem til landsbyene for veiing.

Blomstene varmes deretter opp i en tradisjonell leirovn kalt Al-duhjan, hvor roseessensen destilleres. Det utvinnes cirka 750 ml rosevann fra ett kilo blomster, og dette brukes blant annet i desserter. Den søte konfekten Halwa, som regnes som Omans nasjonaldessert, lages blant annet av rosevann, mandler, safran og kardemomme.

Rosebonde for en dag og spabehandlinger med roser

I tillegg til å nyte den vakre og fargerike utsikten kan du også oppleve rosebøndene i aksjon på en omvisning – og kanskje til og med ta del i innhøstingen selv. Her får du oppleve de ulike leddene i produksjonen av rosevann, fra høsting av knoppene til blomstene kommer inn i leirovnen og rosevannet tappes. Omvisningen avsluttes med en avslappende spasertur langs kanalene, langs Jabal Akhdars bratte skråninger.

Destillering av rosevann (Foto: Ministry of Heritage and Tourism Sultanate of Oman)

Hvis du foretrekker fullstendig avslapning, kan du velge en spabehandling med rose. Roseolje, som også utvinnes i bearbeidingen av blomstene, brukes i massasjeolje på en rekke av Omans luksuriøse spahoteller. En annen favoritt er melkebad fylt med roseblader.

Les mer om Oman HER og HER

Flere nyheter, reisetips og artikler om Oman finner du HER

Fjellandsby i Jabal Al Akhdar (Foto: Ministry of Heritage and Tourism Sultanate of Oman)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(bildekilde: ticket)

En usikker verdenssituasjon styrer valg av reisemål

(Fotokilde: Amadeus)

Syv trender som vil løfte forretningsreisene i 2024

(fotokilde: BZ)

En guide til en bekymringsfri reise med baby

(Foto: Øystein Løwer Avinor)

Passasjertala vaks kraftig utanlands, men gjekk tilbake innanlands i mars

Fanad Head Lighthouse ligger ut mot Atlanterhavet - knapt 80 kilometer nord for LondonDerry (Foto: Tourism Ireland)

Irlands Wild Atlantic Way fyller 10 år !