logo-white

Føl på mystikken: Sagn og myter fra Mallorca

Mallorcas kultur og historie går langt utover det du kan oppleve på øyas markeder, i landsbyene og i de gamle klostrene og katedralene. Gjennom århundrene har mallorcanerne gjenfortalt legender og myter fra generasjon til generasjon og med det lagt et ukjent og mystisk element til den ellers så velkjente øya. Lær mer om sagn og myter fra Mallorca her.

Bellver - Kongelig slott - Palma - Mallorca
Castell de Bellver ligger like vest for Palma og har en historie som startet på 1300-tallet. (Fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Historien om dragen i Palma

Palma er midtpunktet for en av øyas mest kjente historier, som går helt tilbake til 1600-tallet. Her, blant byens befolkning, var det fortellinger om en drage som bodde i byens kloakk og spiste barn. Ifølge historien møtte en mann en natt dragen på vei hjem og drepte den med sverdet sitt. I virkeligheten var den aktuelle dragen en krokodille, som i dag kan sees utstoppet på Museo Diocesano i Palma.

Den dårlige greven

Legenden om den dårlige greven er nevnt i flere litterære verk fra 1800-tallet, men det er anslått at han faktisk var en ekte person som levde under navnet Ramón Zaforteza Pax-Fuster på 1600-tallet. Greven fikk kallenavnet på grunn av konflikter med universitetet og befolkningen i byen Santa Margalida, om hans føydale rettigheter. Legenden sier at du fortsatt kan se grevens sjel galoppere på en svart hest innhyllet i flammer i området rundt Finca Galatzó i Tramuntana-fjellene.

De onde demonene

Mallorcas dimonis – demoner – spiller en rolle i de aller fleste festivaler og tradisjonelle feiringer på Mallorca. Ifølge historiene er demonene onde vesener, men i dag er de ofte en del av underholdningen ved lokale feiringer. Her suser lokalbefolkningen – kreativt kledd i kostymer og masker med gevir – rundt i gatene og gjør narr av folk. De mallorkanske demonene har røtter i kristendommen og sies å være personifiseringen av kampen mellom godt og ondt.

Spøkelser og hemmelige passasjer på Bellver-slottet

På begynnelsen av 1300-tallet beordret kong Jakob II av Mallorca byggingen av det enorme gotiske slottet Bellver, som er det eldste sirkulære slottet i Europa – og det eneste i sitt slag i Spania. Slottet ligger 112 meter over havet, omgitt av tre kilometer med skog og har en fantastisk utsikt over Palma og byens bukt. I årene 1700-1715 ble slottet brukt som fengsel og hadde blant annet den historiske skikkelsen Gaspar Melchor de Jovellanos som fange. Historiene sier at du i slottet kan føle tilstedeværelsen av spøkelser på selve stedet der han satt fengslet. I tillegg har slottet også flere hemmelige passasjer i form av store huler, og opprinnelsen til disse er fortsatt ukjent.

Les mer om Mallorca HER

Flere artikler om Mallorca finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Apollo Reiser)

Apollo lanserer reiser til Gambia

(Foto: Davy Byrnes/Dublin City)

Utforsk Dublin i fotsporene til Leopold Bloom under årets Bloomsday Festival

(Foto: Visit Maldives)

Maldivene – en pioner innen bærekraftig turisme

(Foto: RundtomiN)

Åpent skip med Havila Pollux i Stavanger

F.v. Bård Espeland, Head of fleet sales i Harald A. Møller AS, Jørn E. Skjeldrum, Fleet and Insurance Director i Hertz Norge, Trygve Simonsen Adm. dir. i Hertz Norge, og Ulf Tore Hekneby Adm. dir. i Harald A. Møller AS (Bildekilde: Hertz)

Hertz akselerer elbilsatsingen i Norge