logo-white

Fem ting om Balearene

Balearene er kjent for sine myke strender, sjarmerende byer, vakre grotter, pittoreske solnedganger og frodige landskap. Enten du foretrekker avslapning på stranden, aktiv ferie i naturen eller spennende nye kulinariske og kulturelle opplevelser, finner du det på Balearene. Her er fem ting du kanskje ikke visste om den spanske øygruppen i Middelhavet.

Lokale matopplevelser

Balearene har et velsmakende og variert kjøkken. På grunn av det gode været hele året har øyene et stort utvalg av lokale råvarer og produkter. Du kan for eksempel kjøpe olivenolje, berømte viner, deilige håndlagde oster og søte desserter. For å bevare dette gjennomføres det nå et stort landbruksprosjekt som har som mål å opprettholde det tradisjonelle landskapet på Ibiza – med fokus på å bevare gårder som står i fare for å bli nedlagt på grunn av små arealer og isolert beliggenhet. Målet er å beskytte og gjenopprette det naturlige miljøet og det biologiske mangfoldet på Ibiza.

Bullit de peix - lokal fiskerett - Ibiza - Balearene - Spania
Den lokale fiskeretten Bullit de peix fra Ibiza (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

Sjarmerende landsbyer, kirker og fyrtårn

Freden og roen i Mallorcas landlige og kystnære områder kan gjøre at man glemmer tiden helt. På Mallorca kan du besøke småbyer med brosteinsbelagte gater og helligdommer og flere hundre år gamle klostre. For eksempel kan du besøke den vakre Cartuja de Valldemossa i Valldemossa og det hellige treenighetskapellet, som i dag er hjemsted for eremittmunker. Du kan også besøke byene Petra, Felanitx, Pollença, Porreres, Algaida og Inca.

Ibiza er det mange hvite kirker å besøke. Mange av dem ligger i vakre naturomgivelser og er gode eksempler på øyas tradisjonelle arkitektur. En tur til kirkene Sant Antoni, en av de eldste på øya, Santa Eulària og Es Cubells, begge med utsikt over Middelhavet, Sant Miquel de Balansat og til slutt Sant Carles de Peralta er en flott måte å bli kjent med den landlige siden av Ibiza på.

Formentera anbefales det å utforske øyas fyr – du kan for eksempel oppleve solnedgangen ved et nytt fyr hver dag. Det mest kjente er La Mola, som ligger på en over 120 meter høy klippe. Fyrene La Savina og Cap de Barbaria har også spektakulær utsikt.

Les mer om de enkelte baleariske øyene her: Formentera, Ibiza, Mallorca og Menorca

Mandeltrær - Blomstring - Mallorca - Balearene - Spania
Mandeltrærne blomstrer i februar (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

Lokal vin på tradisjonelle druer

På Balearene har det vært dyrket vin i flere generasjoner – alltid med fokus på det å kombinere moderne og tradisjonelle teknikker for å oppnå den karakteristiske smaken vinene er kjent for. Men selv om teknikken også spiller en rolle, er en god drue avgjørende for kvaliteten på vinen. Druesorter som Mantonegro, Callet og Fogoneu er hjemmehørende på Balearene, og de har fått selskap av franske sorter så vel som tradisjonelle sorter fra området som er blitt gjenopplivet.

Det dyrkes til sammen vin på 1350 hektar på Balearene. Områdets geografiske kjennetegn gir sammen med et gunstig klima ulike typer viner, hver med sitt særpreg. Prøv for eksempel Vino de la Tierra Mallorca (med vingårder i Alaró, Algaida, Andratx), Vino de la Tierra Serra de Tramuntana-Cost Nord, Vino de la Tierra Isla de Menorca (med vingårder i Ciutadella eller Alaoir), Vino de la Tierra Ibiza (med vingårder i Sant Antoni de Portmany og Santa Eulària des Riu) og Vino de la Tierra fra Formentera (med vingårder i Pilar de la Mola og Cap de Barbaria).

Vinmark - Balearene -Spania
En av de mange vinmarkene på Balearene (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

Yoga og spa

Med det praktfulle Middelhavet og det milde klimaet er det ikke vanskelig å slappe av når du besøker Balearene. Ønsker du å skjemme bort kropp og sinn ytterligere, er det mange muligheter for yoga og spaopplevelser på øyene – enten du drømmer om massasje, utendørs yoga eller ansikts- og kroppsbehandlinger.

Fokus på bærekraftig turisme

Det lokale reiselivsrådet for Balearene har lansert ulike initiativ for å støtte bærekraftig turisme på øyene – og for å inspirere turister til å være mer bevisste på bærekraft når de reiser. Et av de viktigste initiativene er en turistskatt som pålegges alle turistovernattinger (forkortelsen er ITS). Siden 2016 har denne skatten gitt inntekter til et fond som jobber for å fremme bærekraftig turisme og dempe den negative effekten av turisme på øyene. ITS-midler kan kun brukes til seks spesifikke formål og er et nøkkelverktøy for å sikre bærekraftig utvikling på Balearene. Midlene brukes også til å promotere øyene som reisemål utenom sommeren for å skape flere arbeidsplasser hele året. Dette gjøres blant annet ved å forbedre og utvide øyenes sykkel- og turveier. Siden 2016 har initiativet bidratt med 260 millioner euro, fordelt på 160 prosjekter.

På grunn av den nåværende situasjonen kan du oppleve begrensninger på turen til Balearene. Regjeringen på Balearene gjør sitt ytterste for å gjøre øyene til et trygt og sikkert sted å feriere, og derfor har flere ulike hygiene- og sikkerhetstiltak blitt lansert på øyene. Du finner mer informasjon HER

Les mer om Balearene på øygruppens turistnettsider HER

Les flere nyheter og artikler om Balearene HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Emirates Boeing 777-300ER på Oslo lufthavn Gardermoen (foto: ©otoerres)

Historisk ørkenstorm påvirker flytrafikken i Dubai

(Foto: TUI)

Salget av fleksible reiser til sol og bad går i taket

Kostnadsexplosion för skadereparationer i Norge

Golf - Mallorca - Balearene - Spania

Spill golf hele året på Mallorca

Frilager er en utstyrssentral som har alt til turen. Du som privatperson, skole, lag eller organisasjon kan leie kano, telt, fiskeutstyr, turutstyr, kajakk, skiutstyr, skøyter og mye mer (Foto: Marius Dalseg)

Enklere å låne utstyr til friluftsliv