logo-white

De høye matprisene har endret nordmenns matvaner

Én av tre nordmenn sier de reduserer kjøttforbruket sitt som følge av prisøkningen. I tillegg sier mer enn halvparten at de høye matprisene hindrer de fra å spise så sunt som de ønsker. Det kommer frem i en fersk landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av matkasseleverandøren HelloFresh.

Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan (Foto: HelloFresh)

I undersøkelsen, som er gjennomført i slutten av januar 2023, oppgir 32 prosent at de allerede har redusert kjøttforbruket sitt, eller at de planlegger å gjøre det. Årsaken skyldes at matprisene har økt. Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan har jobbet for Michelin-restauranten Sat Bains i London, og er nå kulinarisk ansvarlig for HelloFresh i Norden. Hun er ikke overrasket over at nordmenn nå kutter ned på kjøtt.

– Man kan spare på å ha noen kjøttfrie dager i løpet av uken, sier kulinarisk ansvarlig i HelloFresh, Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.

Hvis du likevel vil beholde kjøtt i middagen, kan et godt tips være å velge kjøtt i små mengder som ren “topping” anbefaler den tidligere Michelin-kokken.

– For eksempel gir chorizo mye smak, sier hun.

Høye matpriser hindrer nordmenn i å spise sunt

Vestergaard Kaldan er heller ikke overrasket over at nordmenn sier de høye matprisene hindrer de fra å spise så sunt som de ønsker.

– Jeg forstår at høye matpriser kan være en hindring for mange nordmenn i å spise sunt, men med litt planlegging og kreativitet kan man finne billige alternativer som ikke går på bekostning av kvaliteten på måltidene, sier den tidligere Michelin-kokken i HelloFresh.

Billige og næringsrike alternativer

Vestergaard Kaldan anbefaler å prøve billige og næringsrike alternativer.

– Poteter, belgvekster, løk, gulrøtter og bananer er ofte billige alternativer som også er rike på næringsstoffer, sier Vestergaard Kaldan.

Som kulinarisk ansvarlig i HelloFresh, har Vestergaard Kaldan tidligere spådd at balkonger og vinduskarmer kan bli en ny kilde til egenprodusert mat i 2023. Februar og mars er for eksempel gode måneder å plante chili- og paprikafrø innendørs.

– Interessen for å dyrke mat selv har vokst, og dette kan være en billig måte å leve litt sunnere på, avslutter Vestergaard Kaldan.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er en fersk landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av analyseinstituttet YouGov på vegne av matkasseleverandøren HelloFresh. Det er i perioden 25.01-29.01 2023 gjennomført til sammen 1004 CAWI-intervjuer i et landsrepresentativt utvalg bestående av personer som er 18+ år

Planlegger du å spise mindre kjøtt som tiltak for å redusere
kostnader siden matprisene har økt?
Ja, har allerede redusert18 %
Ja, planlegger å redusere14 %
Nei56 %
Spiser ikke kjøtt4 %
Vet ikke 8 %8 %
Hindrer de høye matprisene deg fra å spise så sunt som du
ønsker?
Ja, ofte21 %
Ja, av og til35 %
Nei43 %
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Qatar Airways)

Hamad International Airport kåret til “Verdens Beste Flyplass” under Skytrax World Airport Awards 2024

(Bilde/illustrasjon: apollo reiser)

Apollo lanserer nye reiser til «Destinasjon Ukjent»

Radisson Hotel & Conference Centre Oslo Airport har 52 moderne og fleksible møterom (Foto: Radisson Hotel Group)

Erfaren hotelldirektør vender tilbake til Oslo Lufthavn Gardermoen

Røst lufthavn (Foto: Øystein Løwer/Avinor)

Daniel Østensen ny lufthavnsjef for Røst og Værøy