logo-white

Citroën Ami : Elektrisk mobilitet for alle

Gjennom 100 år har Citroën vist dristighet og kreativitet for å bringe mobilitet til folket. På vei inn i sitt andre hundreår, viser de nå urban disrupsjon i praksis.

Citroën - AMI - Elbil - Citycar 2020
Citroën AMI har plass til to personer til tross for at den bare er 2.41 meter lang og 1.39 meter bred. (Foto: maison-vignaux @ Continental Productions)

Citroën Ami er en ny tilnærming til mobilitet i tett befolkede områder, en liten toseters elbil med 70 kilometer rekkevidde og en makshastighet på 45 kilometer i timen.

Det betyr at bilen i mange land kan kjøres fra du fyller 14 år og uten førerkort. Her i Norge vil den, slik reglene er i dag, kunne kjøres fra du er 16 år med mopedførerbevis.

– Ami er et nytt eksempel på hvordan Citroën alltid vil utfordre det etablerte – både når det kommer til design og funksjonalitet, sier Ole Stefan Nedenes, merkesjef for Citroën hos Bertel O. Steen.

Citroën - AMI - Elbil - Citycar 2020
Citroën AMI veier kun 425 kilo – DVS den er rundt 100 kilo lettere enn den legendariske 2CV`n (Foto: maison-vignaux @ Continental Productions)

Et utradisjonelt mobilitetsobjekt

Måten vi beveger oss i urbane miljøer har endret seg de siste årene. Ami med sin kompakte størrelse og elektriske drivlinje passer perfekt inn i de mest tettbebygde strøkene. Den tilbyr trygg og komfortabel transport rundt i byen, eller til nærmeste knutepunkt for kollektivtrafikk.

Ami er en lett, og med fire hjul. Takket være at sin elektriske drivlinje og lave vekt, kan den stille og raskt akselerere opp til toppfarten på 45 kilometer i timen.

Litium-ion-batteriet på 5.5 kWh ligger under gulvet. Ami lades fullt på tre timer fra en hvilken som helst 220-volts stikkontakt. Det gjør at det kreves minimalt med spesialtilpasset infrastruktur. Ami kan selvsagt også lades fra en veggboks med riktig type kabel.

Citroën - AMI - Elbil - Citycar 2020
Citroën AMI har også soltak ! (Foto: maison-vignaux @ Continental Productions)

Ultrakompakt

Med begrenset plass i byene, har Citroën tenkt annerledes når det kommer til designet av Ami.

Godt plassert på spesialutviklede 14-tommers hjul, er den med en lengde på 2,41 meter, en bredde på 1,39 meter og en makshøyde på 1.52 meter, perfekt tilpasset små og trange bygater. Ami en svingradius på syv meter som bidrar til å gjøre den svært manøvrerbar .

Til tross for litt beskjedne ytre, gir Ami god plass til to personer. Kupeen gir mye romfølelse, ikke minst som et resultat av de store vindusflatene og panoramataket.

Som en liten retrohilsen til 2 CV – så åpnes også sidevinduet på Ami ved manuelt å vippe det opp.

Foran passasjersetet, som er trukket litt tilbake, er det plass til handleposer eller annen bagasje du trenger å ta med deg i Ami. Førersetet kan selvsagt justeres i lengderetningen for å tilpasses de forskjellige førerne.

Sikker og smart

I Ami sitter du i samme høyde som resten av bilene rundt deg. Det gjør at du føler deg trygg og komfortabel, også i uoversiktlig bytrafikk. Ami er et trygt alternativ og tillegg der kollektivtrafikk ikke dekker ditt behov – særlig når man sammenligner med kjøretøy med to eller tre hjul som sykler, sparkesykler eller mopeder.

I tillegg gir det deg selvsagt bedre komfort når været er dårlig.

Et blikk på Ami gjør at man legger merke til symmetrien. Som et bidrag til å holde prisen nede, er dører og deler av front og bakdel av bilen identiske. Dette gjør at man får ned produksjonskostnader og ikke minst reduserer antallet reservedeler.

Rimelig enten du eier eller deler

Ami er på mange måter skapt for å deles, samtidig kan du gjerne eie en om det passer til ditt behov. I Frankrike koster i praksis 6000 Euro (€ 6900 minus et tilskudd på € 900). Der kan du kjøpe bilen online, hos Citroën-forhandleren eller hos Fnac og Darty som er landets største kjede innenfor elektronikk- og hvitevarer.

Trenger du bare å låne bilen i ett minutt, en time eller en dag – så vil dette også kunne gjøres til en pris på rundt to kroner per minutt.

AMI – TEKNISKE DATA:

  • Lengde: 2.41 m
  • Bredde: 1.39 m (uten speil)
  • Høyde: 1.52 m
  • Svingradius: 7.00 m
  • Vekt uten batteri: < 425 kg
  • Totalvekt: 485 kg
  • Batteri: 5.5 kWh
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Solsenger og paraplyer - Paleochora - Chania - Kreta - Hellas - Apollo

Hellas er sommerens store ferievinner!

(Foto: John McArthur / Unsplash)

Amadeus styrker sin posisjon innen flydistribusjon

Arctic Race of Norway byr på naturopplevelser få andre kan matche. Og kanskje er det det som skal til for at Chris Froome og Mark Cavendish tar turen til Nord-Norge (Foto: Rune Dahl/Arctic Race of Norway)

Ni Tour de France-lag til Arctic Race of Norway

Fra jernbanestasjonen i Sóller går den rundt fem kilometer lange trikkelinjen til Port de Sóller (Fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Reis langs Mallorcas gamle jernbane

(Foto: WFB - Melanka Helms Jacobs)

Cykelbyen Bremen med førsteklasses event i efteråret