logo-white

Opplev Dresden som du ikke har sett byen før

Vinranker, gallerier fulle av renessansemalerier, praktfulle barokke bygninger med kupler: alt dette finner du kun to timer med tog fra Berlin.

Porzellanpavillon Zwinger Dresden - Tyskland
Dresden Zwinger (Foto/opphavsrett: Michael R. Hennig/© DML-BY)

Det er ikke noe rart at Dresden kalles «Firenze ved Elbe»: langs elven Elbes bredder ligger det barokke arkitekturperler, internasjonalt anerkjente kunstgallerier, opera og teatre samt storslåtte kirker. Dresden er det kulturelle og historiske sentrum i Sachsen og kan med sine 560 000 innbyggere også by på en enestående blanding av kunst, kultur og historie. En blanding som ofte gir besøkende en følelse av å befinne seg enten i Sør-Europa eller på en reise tilbake i tid. Byen ligger godt inne i Elbe-regionen med utallige muligheter for nydelige gå- og sykkelturer gjennom historiske landsbyer, forbi storslåtte palasser, prydhager og vingårder. Alt fra familier til kunstkjennere, friluftsinteresserte til romantikere: I Dresden-Elbland er det noe for alle.

Dette er noen av høydepunktene i byen Dresden:

Dresden Zwinger

Den verdenskjente Dresden Zwinger er en av mest imponerende barokkbygningene i Tyskland og Europa. De tilhørende paviljongene, galleriene og hagene gjør bygningen til et enestående sted hvor besøkende kan oppleve kulturen og historien tett på. I Dresden Zwinger finner du blant annet kjente museer som galleriet Alte Meister, en porselenssamlingden matematiske og fysikalske salongen til den statlige kunstsamlingen Dresden samt den moderne multimediale utstillingen “Zwinger Xperience“ om historien til Zwinger.

Galleriet Alte Meister

Galleriet med malerier og den integrerte skulptursamlingen, som stammer tilbake til før 1800, er en helt spesiell opplevelse for kunstinteresserte. Galleriet har nettopp blitt gjenåpnet etter en omfattende renovering, og nå kan besøkende oppleve kunstverk som Raphaels Sistine Madonna, Rembrandts Ganymede og Bernardo Bellottos Dresden-Vedute.

Frauenkirche

Kirken Frauenkirche er uten tvil en av de mest kjente severdighetene i Tyskland. Den er en av de største bygningene fra barokktiden og et ekte mesterverk i europeisk arkitektur. Kirken har en bevegende og omfattende historie, med blant annet gjenoppbygging etter andre verdenskrig, og er i dag et sted hvor musikere fra hele verden gjerne opptrer. Kirken brukes også fortsatt til gudstjenester, andakter og messer.

Historiske hjuldampere

En annen historisk opplevelse Dresden har å by på er den «hvite flåten». Dette er den eldste og største hjuldamperflåten i verden. Med båtene som stammer fra det 19. århundre kan man bli med på turer langs elven Elbe og oppleve den sachsiske vinveien (Sächsischen Weinstraße) og fjellformasjonene Sächsische Schweiz.

Residentslottet

Den imposante renessansebygningen midt i Dresden inneholder flere skatter. Her kan du besøke et av Tysklands mest kjente skattekammere, Grüne Gewölbe, og oppleve hvor den sachsiske kurfyrsten hadde sin residens. I dag huser slottet en stor del av Dresdens kunstsamlinger samt mynte- og kobbersamlinger. I tillegg kan besøkende oppleve de nyrenoverte og praktfulle rommene til August der Starke.

Schloss Moritzburg - Dresden - Tyskland
Schloss Moritzburg ligger ved en liten innsjø rundt 16-17 kilometer nord for Dresden (Opphavsrett: © DML-BY / Foto: Patrick Eichler)

Semper-operaen

Operaen i Dresden, Sächsische Staatsoper, og konsterthallen Staatskapelle har fått navn fra arkitekten, Gottfried Semper. Operahuset har en lang historie med premierer, blant annet noen av Richard Wagners og Richard Strauss’ hovedverk. I den rikelig utsmykkede bygningen kan man også oppleve Semperoperballetten.

Dette er noen høydepunkt fra regionen Elbland-Dresden:

Hike & Bike

Uansett om man foretrekker å være på sykkel, til fots eller i en kajakk, finnes det også mange muligheter til å kombinere det å utforske byen og omgivelsene med aktivitet. Godt merkede sykkel- og gåveier fører gjennom byen og skogsområder, sletter og naturområder i regionen. Her kan man få litt ro fra livet i byen. For de som savner sivilisasjonen kan man legge inn en stopp i en av de mange koselige byene eller landsbyene i området, som Meissen eller Radebeul. Veiene fører også forbi herskapelige slott som Moritzburg og forbi koselige små restauranter som serverer regional mat og vin.

Vinmark - Dredsen - Bord dekket - Måltid - Tyskland
Den som lengter etter den italienske følelsen, kan oppleve mye av det samme i regionen Dresden-Elbland. For eksempel her, i vinrankene ved Radebeul. (Opphavsrett: © DML-BY / Foto: Patrick Eichler)

Den sachsiske vinveien

Dresden Elbland er kjent som et vinområde med en over 800 år gammel vinhistorie. Kombinasjonen av deilig mat, god vin og imponerende landskap kjennetegner den såkalte sachsiske vinveien, Sächsische Weinstraße. Veien fører fra Pirna via Dresden, Radebeul og Meissen helt til Diesbar-Seußlitz. Veien slynger seg mellom vinranker og gir et malerisk utsyn over Elbe-dalen. Langs veien finner man utallige vingårder og restauranter hvor man kan stoppe og smake på lokale spesialiteter. Noen av de kjente vingårdene man finner her er Hoflößnitz og Schloss Wackerbarth i Radebeul. Den beste tiden for å oppleve vinveien er i vinsesongen på sensommeren og høsten.

Porselensfabrikken i Meissen

I Meissen, ikke langt fra Dresden, kan besøkende oppleve en av de mest kjente porselensfabrikkene i verden. Meissen ble grunnlagt for over 300 år siden og er også den eldste porselensfabrikken i Europa.

Merket MEISSEN© er verdenskjent for luksusservise og dekorasjoner. I porselensmuseet kan man oppleve den spennende historien porselen har i Meissen, og man kan også oppleve hvordan produksjonen foregår i dag.

Elben - Meissen - Katedralen - Albrechtsburg - Utsikt -
Utsikt over Elben til Meissen-katedralen og Albrechtsburg som ligger rundt 25 kilometer nord for Dresden (Foto: Erik Gross (DML-BY)

Volkswagens Gläserne Manufaktur

I tillegg til alle de historiske severdighetene som finnes i regionen, kan Elbland-Dresden også by på et vindu inn i fremtiden, bokstavelig talt. I „glassfabrikken“ til Volkswagen kan besøkende gjennom glassvegger se hvordan Volkswagen produserer sine nyeste elbiler. Omvisninger gjennom produksjonen og om temaet moderne mobilitet gjør besøket komplett.

Julestemning

Mot slutten av året forvandler regionen Elbland-Dresden seg til et romantisk vinterland. Hovedattraksjonen er Dresdener Striezelmarkt – et av de eldste tyske julemarkedene, som siden 1434 har vært et høydepunkt for både lokale og turister. Der må man selvfølgelig også smake på julekaken Dresdner Christstollen. Kun utvalgte bakere i regionen har lov til å lage kaken.

Tre nøtter til Askepott“ – den årlige utstillingen i slottet Moritzburg

Kultfilmen „Tre nøtter til Askepott“ er hvert år med på å skape julestemning i mange hjem. Slottet Moritzburg, et av stedene filmen ble spilt inn, har hver vinter en egen utstilling om filmen. Her kan du oppleve mange detaljer, bakgrunnshistorier og hemmeligheter om filmen og innspillingen – et høydepunkt for alle Askepott-fans.

Fra Norge kommer man seg lettest til regionen Dresden-Elbland fra Berlin. Herfra kan man ta tog (to timer) eller kjøre buss eller bil (to-tre timer) til Dresden.

Kjøreavstander til Dresden fra noen tyske og nordiske byer:

  • Berlin 194 kilometer
  • Frankfurt 465 kilometer
  • Hamburg 476 kilometer
  • Kiel 543 kilometer
  • København (ferje Gedser – Rostock) 627 kilometer
  • Eemshaven, Nederland (ferje fra Kristiansand) 654 kilometer (over Bremen og Hannover)
  • Frederikshavn 976 kilometer
  • Hirtshals 979 kilometer
  • Oslo (ferje Ystad – Sassnitz) 1234 kilometer

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Stena Line)

Strawberry overtager driften af Stena Line`s The Reef-hotel i Frederikshavn

(Bilde: SAS – Scandinavian Airline)

SAS blir med i SkyTeam

Cadiz ligger ved Atlanterhavet - sydvest i Andalusia, rundt 120 kilometer syd for regionhovedstaden Sevilla. Nærmeste flyplass ligger i Jerez, 40 kilometer lengre nord (Fotokilde: Ticket)

Få en forsmak på sommeren uten trengsel – her finner du de autentiske spanske perlene

Kvitnes Gård ligger i Vesterålen   (Foto: Eivind H. Natvig/Institute)

Har millioner – leter etter reiselivets beste nyskapingsprosjekter

(Foto: Apollo Sports/Surfakademin)

Apollo Sports inngår samarbeid med Surfakademin