logo-white

Vest-Sverige lanserer “Klimasmart ferie”

Turistrådet Västsverige har lansert “Klimasmart ferie” for å kunne tilby bærekraftige og opplevelsesrike reiser med minimalt CO2-utslipp. Sammen med fem reiselivsbedrifter i Vest-Sverige vil Turistrådet vise at det er mulig med kortreiste ferier, komfortabel overnatting og samtidig være klimasmart.

På ridetur nær grensen til Norge i regi av Dalslands Aktiviteter (Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com)

– Med vårt nye konsept “Klimasmart ferie” vil vi vise at det er mulig å dra på kortreiste turer, overnatte luksuriøst og samtidig være klimasmart. Vi vil tilby en bærekraftig og innholdsrik ferie som besøkende kan nyte med god samvittighet, sier Marie Linde, daglig leder i Turistrådet Västsverige.

De fem ulike overnattingsstedene som deltar i konseptet er: Erikson CottageLugnåsberget EkohotellSwedish Country LivingInforest, og Dalslands Aktiviteter. Alle overnattingsstedene er småskala familiebedrifter hvor alt er bærekraftig: både overnatting, mat, aktiviteter og transport.

Respektive overnattingssteders karbondioksidutslipp har blitt beregnet med klimakalkulatoren på www.klimatsmartsemester.se. Samtlige fem steders utslipp per gjestenatt ligger på mellom 0,2 og 1,4 kilo karbondioksidekvivalenter – sammenlignet med 6,8 kilo som er gjennomsnittet for svenske hotell.

Besøkende foreslås reise med tog og kommer til å bli plukket opp på togstasjon for deretter å bli transportert med elbil den siste biten. Sammenligner man med utenlandske reisemål så genererer en flyreise fra Oslo til London 312 kilo, til Gran Canaria 1091 kilo og Bangkok 2313 kilo. En togtur fra Oslo til et av de fem stedende genererer mellom 4 -17 kilo, avhengig av hvor man drar, og med elbil ligger utslippet på mellom 5-11 kilo.

Glasshytte i Vest-Sverige (Foto: Copenhagen Wilderness/Westsweden.com)

Unikt og bærekraftig

Et av overnattingsstedene er Erikson Cottage. Her kan besøkende padle og vandre, samt overnatte i glasshus i skogen. Erikson Cottage har også et eget gårdsbakeri. Hos Inforest bor gjestene i mikrohus i skogen utenfor Hjo, der du kan nyte roen og naturen som nærmeste nabo.

Omgitt av skog, med utsikt over vannet og plassert på et gammelt kulturområde, er de arkitekttegnede eremitthusene hos Swedish Country Living en naturopplevelse utover det vanlige. De har også mottatt utmerkelsen “Sveriges mest bærekraftige opplevelse” i 2022.

På det familieeide økohotellet Lungåsberget kan du vandre til historiske plasser, padle kano eller nyte varmen foran peisen. På gården finnes det høner og på sommerstid kan du plukke bær og klappe dyrene som beiter i hagen. Hos Dalslands Akvititeter bor du i et arkitekttegnet glasshus midt i den dalslandske naturen. På stedet kan du også fiske, hilse på elger i elgparken og lage mat utendørs.

De klimasmarte egenskapene til de respektive stedene inkluderer solceller, bygningsmaterialer og virke fra egen skog, eget vann fra brønn, kompostering, avfallssortering og anvendelse av naturvennlige rengjøringsprodukter. Dessuten brukes lokalt dyrkede og økologiske grønnsaker og kjøtt fra nærliggende bondegårder.

Les mer klimasmart ferie HER

Flere nyheter, reisetips og artikler om Sverige finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Alabama Travel)

Vintog til Alabamas Toscana

(bildekilde: ticket)

En usikker verdenssituasjon styrer valg av reisemål

(Fotokilde: Amadeus)

Syv trender som vil løfte forretningsreisene i 2024

(fotokilde: BZ)

En guide til en bekymringsfri reise med baby

(Foto: Øystein Løwer Avinor)

Passasjertala vaks kraftig utanlands, men gjekk tilbake innanlands i mars