logo-white

Verdensberømt altertavle nyrestaurert

Den vakre St. Bavos-katedralen i den belgiske byen Gent har åpnet dørene til et nytt besøkssenter – og et nytt hjem – for den verdensberømte altertavlen av Jan og Hubert Van Eyck. Altertavlen anses å være et av de viktigste religiøse kunstverkene i verden.

Jan og Hubert Van Eyck -Altertavle - St. Bavos-katedral - Gent - Flandern - Belgia
 Den verdensberømte altertavlen «Tilbedelsen av det mystiske lam» har vært igjennom en nærmere 10 år lang restaureringsprosess (Foto: Cedric Verhelst/Visit Flanders)

Kunst- og kulturinteresserte har fått enda en grunn til å besøke den sjarmerende byen Gent i Nord-Belgia. Nå er det endelig blitt mulig å beundre den verdensberømte altertavlen «Tilbedelsen av det mystiske lam», som siden 2012 har gjennomgått omfattende restaureringsarbeid for å gjenskape dens originale farger. Her har spesialister forsiktig og omhyggelig fjernet de ekstra lagene med lakk og maling som opp igjennom årene er blitt lagt til det berømte kunstverket.

Et av verdens viktigste religiøse kunstverk

Altertavlen anses å være et av de viktigste religiøse kunstverkene i verden. Og nå er restaureringen fullført, og altertavlen er flyttet til det som fremover vil være dens nye hjem: et helt nytt besøkssenter i St. Bavos-katedralen, der også altertavlen opprinnelig ble malt.

Dermed kan man nå endelig oppleve altertavlen slik den så ut da den ble skapt av brødrene Jan og Hubert Van Eyck i 1432.

Gjenopplev altertavlens strabaser i virtuell virkelighet

I tillegg gir det nye besøkssenteret interesserte muligheten til å legge ut på en fascinerende reise gjennom altertavlens og katedralens lange og begivenhetsrike historien – gjennom et sett med virtual reality-briller.

Altertavlen har nemlig overlevd litt av hvert: Den ble nesten ødelagt i en brann og er blitt stjålet flere ganger – og den har dessuten klart seg gjennom flere flyttinger.

Under den franske revolusjonen i 1794 tok franske soldater noen av panelene med til Paris med hestevogn, mens deler av altertavlen også har vært i hendene på kongen av Preussen, som i 1816 fikk dem utstilt på Gemäldegalerie i Berlin.

I 1920 ble panelene gjenforent i Belgia, men bare for en kort periode, for i 1942 ble verket stjålet av tyske soldater. Heldigvis fant amerikanske soldater senere altertavlen intakt i Altaussee-saltgruvene i Østerrike.

Ny minidokumentar følger altertavlens historie

Som opptakt til åpningen av det nye besøkssenteret har turistrådet for Nord-Belgia, VISITFLANDERS, laget en film som forteller historien om altertavlen. Filmen er laget som en minidokumentar der to brødre reiser rundt i verden for å lære mer om bakgrunnshistorien til den anerkjente altertavlen.

De besøker landene som altertavlen også har besøkt opp gjennom århundrene, og snakker med eksperter som deler sine fascinerende historier om altertavlen. En av brødrene bruker akkurat de samme klærne gjennom hele filmen. Hensikten er å vise hva som skjer med farger over tid, akkurat som tilfellet har vært med fargene på altertavlen i Gent.

Les mer om altertavlen og bestill inngangsbilletter til det nye besøkssenteret HER – Les mer om hvordan Gent feirer Van Eyck i løpet av 2021 HER – Les mer om Gent (skrives også Ghent) HER

Flere artikler om Flandern finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Bådliv i det græske øhav (foto: ©otoerres)

Reiselivsavisa på RadioRiksOslo uke 40 – 2022

Boeing 737-8 - MAX - Flyr Norway - 2022

Nesten 200.000 Flyr-passasjerer i september

SAS Airbus A 330 (otoerres)

SAS Reaches Agreements to Amend the Terms of Existing Aircraft and Equipment Lease Agreements

MS Nordnorge - Hurtigruten - Hjørundfjorden - Sunnmøre - Møre og Romsdal

Hurtigruten Norge ber staten om å sikre støtte til grønn skipsfart

Penger - Valuta - Illustrasjon - Pexels-pixabay)

Gode råd om lån på dagen