logo-white

Verdens største utendørs-teater er tilbake

Pasjonsspillet i Oberammergau er tilbake etter et fravær på 12 år. Etter utsettelsen i 2020 vil ventelig en halv million mennesker igjen besøke verdens største utendørsteater i Bayern denne sommeren. Det spesielle med pasjonsspillet i denne delen av Tyskland er ikke bare at det kun arrangeres hvert tiende år. Omfanget og innbyggernes engasjement er også unikt.

Oberammergau - Pasjonsspill - Landsby - Bayern - Tyskland
Oberammergau er en liten landsby ved elven Ammer helt nord i de bayerske alpene. Til vintersportstedet Garmisch-Partenkirchen er det knapt to mil, mens det er ni mil til delstatshovedstaden München. Landsbyen har rundt 5000 innbyggere (Foto: © DZT / Francesco Carovillano)

Skjeggdekret

Under den fem timer lange forestillingen setter mer enn 2000 skuespillere og statister hverandre stevne i fremstillingen av Jesus’ lidelse, død og oppstandelse. Den overdådige bibelske teaterforestillingen i den bayerske byen Oberammergau, som ligger i den nordlige delen av Alpene, er med andre ord en helt spesiell begivenhet. Det er nemlig kun hvert tiende år, fra mai til oktober, at landsbyboerne fremfører de hundre forestillingene.

Pasjonsspillet engasjerer nesten halve landsbyen på rundt 5000 innbyggere. Å opptre der er ofte en familietradisjon, og for de mannlige skuespillerne starter forberedelsene allerede på askeonsdag året før.

– Denne dagen utstedes et såkalt skjeggdekret, som betyr at du rådes til å la skjegget stå til siste forestilling, litt over halvannet år senere, forklarer Tysklands turistsjef i Norge, Joelle Janz.

TravelMatch 2022 - Reisebransjearrangement - Oslo Kongressenter
Joelle Janz (Foto: Dfly.no)

Kun to opphold

Det første pasjonsspillet i Oberammergau ble holdt i 1634. Da raste den svarte pesten gjennom denne delen av Europa, og historien vil ha det til at innbyggerne ba Gud om nåde. De lovet å gjenopprette Jesus’ lidelse og død om de bare kunne bli frelst fra den dødelige sykdommen.

Fra det øyeblikket de la seg på sine knær var det ifølge legenden ingen flere som døde. Pasjonsspillet er således ikke bare en gjenskapelse av Jesus’ lidelser på korset, men også en hyllest og takk til Guds barmhjertighet.

Oberammergau - Bayern -Tyskland - Pasjonsspill - Jesu ankomst til Jerusalem
Fra et tidligere pasjonsspill i Oberammergau: Jesus ankommer Jerusalem ridende på et esel (Foto: © Birgit Gudjonsdottir)

Det har vært få kanselleringer siden forestillingene startet i 1680. I tillegg til at Corona-pandemien la en stopper for arrangementet var det kun i 1940, etter utbruddet av Andre verdenskrig, at det har vært opphold i oppsetningene.

Pasjonsspill eller påskespill utspilles også andre steder i verden, og er en dramatisering av Bibelens beskrivelse av frelserens lidelse på korset og oppstandelse. Det fremføres vanligvis i fastetiden frem mot påske, og er særlig innarbeidet i katolske land.

Pasjonsspillet finner sted fra 14. mai til 2. oktober. Du kan lese mer om det HER! ©

Les mer om Oberammergau HER, HER og HER

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Avinor Oslo lufthavn (foto: ©otoerres)

Flystreik avverget – Fellesforbundet og NHO Luftfart enige om ny overenskomst

(Foto: TUI)

Prisras på restplasser til «Syden»

Fra innspillingen av Bodkin i fiskeværet Union Hall. Fra venstre:  Robyn Cara som spiller Emmy Sizergh, Siobhán Cullen som  Dove og Will Forte som Gilbert Power. Bildet er fra episode 102 (Foto: Enda Bowe/Netflix ©)

Ny Netflix-serie etterforsker et mysterium i irsk kystby

(Foto: @LUCID/Visit Flandern)

Kulinarisk guide til Antwerpen

(Foto: Wyoming Office of Tourism)

Bli en del av Dutton-familiens cowboyliv i den populære serien Yellowstone