logo-white

Verdens største digitale tårnsenter åpnet i Bodø

Onsdag den 1. juni markerte Avinor, Kongsberg Gruppen og statssekretær Jakob Bjelland åpningen av verdens største fjernstyrte tårnsenter i Bodø.

Åpning - Digitalt tårnsenter i Bodø - Avinor - 1. juni 2022
Fra venstre: Geir Håøy, Konsernsjef KONGSBERG, Abraham Foss, Konsernsjef AVINOR og Jakob Bjelland, Statssekretær, Samferdselsdepartementet (Foto: Avinor)

Det nye senteret ligger i et helt nytt bygg, hvor det i første omgang skal fjernstyres 15 tårn ved tilsvarende antall lufthavner. Allerede nå fjernstyres fire lufthavner fra det digitale tårnsenteret i Bodø. Dette er Røst, Vardø, Hasvik og Berlevåg.

– Endelig er vi i operativ drift ved det flotte, nye bygget vårt i Bodø. Dette er nok en milepæl for Avinor og vi gleder oss til å kunne utvikle driften videre fra det som er verdens største fjernstyrte tårnsenter. Dette er et resultat av et godt samarbeid mellom norsk industri og luftfarten, hvor man har benyttet militær teknologi i sivil luftfart. Kongsberg Gruppen og Indra Navia har i denne forbindelse være gode samarbeidspartnere. I tillegg vil jeg gi en honnør til alle våre ansatte som har bidratt til at Avinor sitt Remote Towers-program har blitt en suksess, sier konsernsjef Abraham Foss i Avinor.

Åpning - Digitalt tårnsenter i Bodø - Avinor - 1. juni 2022
Fra åpningen av verdens største digitale tårnsenter i Bodø (Fotokilde: Avinor)

Opplever stor interesse fra utlandet

Åpningen betraktes også som en viktig milepæl i Kongsberg Gruppen.

– Dette er en betydelig milepæl og viser hvordan vi i Norge kan ta frem avansert teknologi for å løse de mest krevende og sikkerhetskritiske operasjoner. Den fjernstyrte tårnløsningen som i dag settes i full drift i Bodø er basert på avansert kamera-, sensor- og kommunikasjonsteknologi fra forsvarsindustrien. Løsningen som alle partnere i fellesskap har utviklet har et betydelig eksportpotensial, og vi opplever allerede stor interesse og etterspørsel for løsningen internasjonalt, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.   

Fire nye lufthavner fjernstyres i 2022

I juni skal Mehamn og Røros etter planen overføres til fjernstyret-drift, mens Rørvik og Namsos skal overføres i løpet av september. Det betyr at Avinors fjernstyrte tårnsenter vil drifte totalt åtte lufthavner innen utgangen av dette året.

Faktaboks

  • Avinor introduserte fjernstyrt tårndrift for første gang i 2019, ved Røst lufthavn.
  • Avinor har satt som premiss at tjenesten skal levere «like gode eller bedre» tjenester en tradisjonell tårndrift. Tjenesten er godkjent av Luftfartstilsynet.
  • Kongsberg Defence & Aerospace er hovedleverandør for teknologien ved Remote Towers Centre. Dette inkluderer avansert kamerateknologi som blant annet gjør det mulig å se i mørket, samt oppdage objekter som beveger seg på lufthavnen og i luftrommet. Dette er teknologi som vanligvis brukes i militære operasjoner.
  • Digital fjernstyrt tårndrift er ikke det samme som autonomi, og skal derfor ikke erstatte mennesker.
  • Den nye teknologien gjør det mulig for Avinor å drive en mer effektiv tjeneste ved at man bygger opp et fagmiljø i det nye senteret i Bodø. Det vil jobbe ca. 50 medarbeidere ved Avinors Remote Towers Centre i Bodø.
  • Indra Navia har levert ATM-systemet og kommunikasjonsløsningen

Les også: Verdens største fjernstyrte tårnsenter åpnet (oktober 2021) – Flyplasstårnet i Vardø drives nå fra Bodø (oktober 2021) – Vellykket første landing på Røst med fjernstyrt tårn (oktober 2019) – Avinor har besluttet ti nye lufthavner for fjernstyrte tårn (april 2016) – Verdens største satsing på fjernstyrte tårn (september 2016)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Alicia Lockwood)

Verdens nordligst, kommersielle hytte åpnes for sesongen

Celle på Korsvirkesvägen i Tyskland (Bildkälla: FREEDOMtravel)

Resemagasinet FREEDOMtravel lanserar temavägar

Audun Pettersen - Bransjedirektør - Reise - Virke

Virke reisepuls: Hytta i Norge er mest populær i påsken

Søndag 26. marts genåbnede den direkte forbindelse til Bruxelles med Brussels Airlines fra Billund Lufthavn (Foto: Billund Airport)

Billund har igen direkte flyrute til EU’s hovedstad

12 hoteller klare til å åpne i Red Sea Project – Saudi Arabia