logo-white

Unngå rekkeviddesjokk i kulda

Over 100 000 ferske elbilister er inne i sin første kuldeperiode og merker at de kommer betydelig kortere med sin nye elbil. – Våre tester viser et rekkeviddetap mellom fire og 30 prosent i moderate vintertemperaturer. Når gradestokken viser ned mot minus ti og kaldere er tapet enda større, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Elbil - Vinterføre - elbilading - Batteri - Kulde - Rekkevidde - NAF
Nyere elbiler har god rekkevidde og det er få problemer med å komme seg rundt vinterstid. Men det er viktig å ta høyde for at rekkevidden er kortere på vinteren og planlegge etter det. (Foto: NAF)

Elbilsalget i Norge når stadig nye høyder. Tall fra Opplysningskontoret for veitrafikken (OFV) viser at det i starten av desember har blitt solgt over 100 000 nye elbiler så langt i år. Tusenvis av bilister opplever derfor nå sin første kuldeperiode med elbil.

NAF har testet de aller fleste elbilene som er til salgs i Norge vinterstid. Over nyttår er det flere nye modeller som skal til pers i verdens største rekkevidde- og ladetest.

– Variasjonen er stor mellom bilmodellene. Noen beholder rekkevidden godt, mens andre går betydelig kortere vinterstid, sier Nils Sødal i NAF.

– Derfor vil vi ha en bransjestandard der vinterrekkevidde opplyses så godt som mulig når folk skal kjøpe seg bil. Det vil i første omgang si et anslag på forventet rekkeviddetap i kalde temperaturer, fortsetter han.

Nyere elbiler har god rekkevidde og det er få problemer med å komme seg rundt vinterstid. Men det er viktig å ta høyde for at rekkevidden er kortere på vinteren og planlegge etter det.

– Ta høyde for flere ladestopp enn det du ville hatt om sommeren, rådgir Sødal.

– Forvarmer du bil og batteri før du legger ut på tur, får du mest ut av bilens rekkevidde, fortsetter han.

For å få mest ut av ladingen har NAF samlet seks enkle råd for å få mest ut av ladestoppene du må ha underveis.

Seks enkle råd for rask lading vinterstid:

 • Lad på slutten av turen
  Batteriet på en elbil lader best når det er driftsvarmt, altså at temperaturen inni selve batteriet når en viss temperatur. Du bør ha kjørt i minst et par timer i høy hastighet for å kjøre batteriet så varmt det går an på vinteren før du lader.
 • Ha lite strøm igjen på batteriet 
  Hvis du vil lade raskest mulig, er det lureste er å vente med å lade til du har mellom 10 og 20 prosent igjen på batteriet. Starter du lading ved lav batterikapasitet bidrar det til å varme opp batteriet – som igjen gjør at du lader raskere.
 • Velg riktig lader 
  Alle biler lader litt forskjellig. Derfor er det lurt å lese seg opp på hvordan akkurat din bil lader. Ikke alle biler kan lynlade, dvs lade med høyere effekt enn 50 kW

– Du kaster rett og slett penger ut av vinduet hvis du lader på en lynlader og bilen din ikke kan utnytte laderens kapasitet, sier Sødal.

 • Lad til 80%, ikke 100% 
  De aller fleste elbiler lader veldig sakte etter at det er fylt til 80 %. Trenger du mer rekkevidde for å komme frem lønner det seg ofte både i tid og kroner å heller legge inn ett kort ladestopp til enn å lade til 100%. Dette varierer fra bil til bil – så bli kjent med hvordan din bil lader.
 • Bruk forvarming av batteriet før hurtiglading 
  Hvis elbilen din har et system for forvarming av batteri før hurtiglading, er det lurt å benytte seg av dette. Ofte settes det i gang hvis du plotter inn en ladestasjon som destinasjonen i navigasjonen.
 • Lad når du kan, ikke når du må 
  For å ha en mest mulig komfortabel tur er uansett det beste rådet å lade når du kan, ikke når du må. Stopper du for en kaffepause er det like greit å plugge i. Selv på ti minutter kan du få mange mil mer på batteriet.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Flyr - Boeing 737-800 - Stavanger lufthavn

Flyr med fyllingsgrad på 77 prosent i november – i rute med kostnadskuttene

Fra Malaga (foto: ©otoerres)

Her søgte danskerne flyrejser til i 2022

Norwegian - Cockpit - Flyplass - Boeing 737

1.4 millioner fløy med Norwegian

Flyr - Fly Norse - Samarbeide - Flybilletter - 2022

Flyr + Norse Atlantic Airways = Samarbeid om salg av flybilletter

Singapore Airlines - Thai Airways - Codeshare 2022

Singapore Airlines og Thai Airways signerer MoU om nytt strategisk partnerskap