logo-white

Tips til alternativ byferie over grensa: 10 koselige byer i Sverige du ikke vil gå glipp av

Hva med å oppdage en ny svensk by i høst? Sverige lokker med mange spennende byopplevelser. Oppdag fantastiske spisesteder, sjarmerende bydeler, vakre miljøer, inspirerende kulturopplevelser og morsomme aktiviteter. Her lister vi noen av Sveriges koseligste byer som passer perfekt for en miniferie hos “Söta bror”.

Gatevandring i Lidköping som ligger ved innsjøen Vänern (Foto: Tobias Olsson, Shauto westsweden.com)

I Sverige finner du et stort utvalg av sjarmerende små og mellomstore byer du ikke visste fantes, med masse spennende å tilby for en helgetur til nabolandet. Vi har samlet sammen noen mellomstore og små byer som er vel verdt et besøk over grensen!

Hjo – Vest-Sverige

Allerede på 1400-tallet var Hjo etablert som et bysentrum og den gamle trehusbebyggelsen har virkelig satt preg på den sjarmerende byen ved innsjøen Vättern. Bygningene fra 17-, 18- og 1900-tallet gjør Hjo til et unikt reisemål, og byen har fått utmerkelsen Europa Nostra for sin kulturhistoriske trehusbebyggelse. Ha torget som utgangspunkt og ta en spasertur gjennom de koselige gatene. Det finnes både digitale byvandringer du kan gjøre på egenhånd eller guidede byvandringer som kan bookes på turistinformasjonen.

Fargerike Hjo på vestsiden av innsjøen Vättern i Sverige (Foto: Linus Bergman og Jesper Anhede/Westsweden.com)

Gå heller ikke glipp av utstillingen om Estrid Ericson, en av Sveriges viktigste designikoner, og det kjente merket Svenskt Tenn. Sove godt gjør du på Hotell Bellevue eller landlig hos Inforest. Også må du ikke glemme å få med deg de nusselige badehyttene ved vannet, perfekte fotomotiv!

Alingsås – Vest-Sverige

Alingsås har fått navnet “Sveriges fikahovedstad” på grunn av sitt imponerende utvalg av koselige kafeer. Blant brosteinsgater og vakre trehus, ligger det konditorier og bakerier på nesten hvert eneste gatehjørne. Tilbudet av nybakte bakevarer er stort, og du får servert alt fra klassiske kanelboller til moderne bakverk. Med et trettitalls ulike kaféer og bakerier, hvor noen har historie helt tilbake til 1733, finner du garantert din fika-favoritt.

Kafébyen Alingsås like utenfor Gøteborg er “Sveriges fikahovedstad” (Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com)

Ekstedts Bageri & Café er et hett tips til deg som ønsker å prøve ut en av de mest sjarmerende kaféene i byen. Om du er et ute etter mer moderne bakverk anbefaler vi at du tar turen innom Nygrens Café. Her lager de mektige smørbrød med svensk-amerikanske søtsaker, som for eksempel Sticky Bun Cake, Cookies og bærpaier. Helt i utkanten av byen ligger Nolbygård Ekobageri & Café, som setter fokus på økologi og bærekraft. Alingsås historiske trehus kan også smykke seg med utmerkelsen Europa Nostra.

Varberg – Halland

Varberg er plassen for surfing, spa og helårsbading. Her kan du oppleve eksotisk surfestemning, avslappende spahotell og historiske byggverk i en koselig kystby. Varberg og stranden Apelviken like utenfor sentrum, har i over 30 år vært Sveriges surfesentrum. Her er det brusende bølger, fargerike brett og saltvannskrøller som dominerer, og om høsten er vinden god og turistene færre.

Asia Spa i Varberg Stadhotell (Foto: Varbergs Stadhotell)

Inne i sentrum er et besøk til det historiske badehuset i maurisk stil et must, i tillegg til den gamle festningen like ved. Varberg har ryktet på seg for å være en spaby av rang, med prisvinnende spa som Asia Spa og Varberg Kusthotell. På Hotell Gästis har de til og med en kopi av Lenins favorittspa i St. Petersburg og på Hotell Havanna et Hemingway-bad med cigarlounge og rombar.

Halmstad – Halland

Halmstad er Hallands største by og er kjent for sine lange sandstrender og yrende byliv. Koselige brosteinsgater, en bynær bøkeskog, milevis med sykkelstier og myke sandstrender er noe av det som venter deg i kystbyen litt sør for Gøteborg. Overnatt på det koselige boutique-hotellet Mårtenson eller bo i New York-stil på Clarion Collection Hotel Norre Park. Nyt god mat og koselig atmosfære på Söderfamiljen eller velg i 270 sorter champagne på A little Party.

Halmstad by og turstien Prins Bertils Stig som går fra Halmstad til Tylösand. (Foto: Alexander Wall. og Joakim Lindström)

For å oppdage byen til fots kan du vandre langs elven Nissan eller begi deg ut på en herlig kystvandring på Prins Bertils sti som tar deg ut til Tylösand (tidligere kåret til Sveriges vakreste strand), hvor du også finner Hotell Tylösand, som har en imponerende samling av fotokunst.

Arvika – Värmland

Arvika er en koselig småby som ligger vest i Värmland, kun et par timer fra Oslo. Den hyggelige byen har et rikt kulturliv med sterke kunst- og håndverkstradisjoner. Bli inspirert på Rackstadmuseet, som formidler kunsten og virke til kunstkollektivet Rackstadkolonien, eller lær mer om tradisjonelt håndverk på linveveriet Klässbols Linneväveri litt utenfor byen. For de som er interessert i gamle biler, er Fordonsmuseet midt i blinken, hvor du finner veteranbiler og motorsykler, hestevogner, sleder og sykler.

Reiseveien fra Norge til Arvika er kort (Foto Hanne Marit Tobiassen)

En bedre fika finner du på Elins Bakgård, Nordells Konditori eller på City, ønsker du velsmakende retter er Anno 1815, Häll, Barbord eller Olssons Brygga gode alternativer. Hos sistnevnte får du også live musikk og utsikt over havnen. Kombiner et bybesøk i Arvika med en vandringstur ut i skogene rundt byen eller kanske en sykkeltur til en av kommunens 365 innsjøer.

Borås – Vest-Sverige

Er du design- og kunstinteressert er et besøk til Borås perfekt. Byens gater og vegger er innovativt dekorert med graffiti og skulpturer, og en byvandring her vil garantert føre til inspirasjon og glede.

Borås er en levende kulturby i Vest-Sverige (Foto: Göran Assner og Jonas Ingman/Westsweden.com)

Byen ligger ca 50 minutter fra Gøteborg og er en by med et stort utvalg av kulturopplevelser. Et av Nordens ledende tekstilmuseer finnes blant annet i Borås, i tillegg til et fotokunstmuseum og et samtidskunstmuseum.

Örebro – Midt-Sverige

Örebro er en av Sveriges største byer og er lokalisert ved bredden av innsjøen Hjälmaren, midt mellom Stockholm og Oslo. Sentrumskjernen er et sjarmerende område, hvor et historisk slott fra 1300-tallet troner i midten av det hele, omgitt av elven Svartån. Örebro er en levende studentby med stort utvalg av kulturelle tilbud og bra spisesteder og barer.

Örebro slott fra 1300-tallet ligger i byen med samme navn – midt i mellom Oslo og Stockholm (Foto: Icon)

I den historiske bydelen Wadköping befinner du deg midt blant gamle trehus og spennende byhistorie, mens du fra vanntårnet Svampen kan betrakte byen fra oven. Bo i en gammel borg på Clarion Collectin Hotel Borgen og nyt smakfulle retter på GRO Stallbacken, Jeremiabageriet, Mojo eller Sorello. Gå heller ikke glipp av høstens store utstilling «Ikoner» på Örebro slott. Der vises 200 ulike fotografier fra 60- og 70-tallets største internasjonale og svenske artiser, som The Beatles, Rolling Stones, Cher og Abba.

Visby – Gotland

På 1360-tallet var Visby på Gotland en av kronjuvelene blant Hansabyene, hvor varer fra store deler av verden ble byttet, kjøpt og solgt innenfor de 3,5 km lange bymurene. Sentrum innenfor bymuren står i dag på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin unike kulturelle verdi.

Historiske Visby er den største byen, og “hovedstaden”, på Gotland i Østersjøen (Foto: Hanne Marit Tobiassen)

Hansabyen har den dag i dag over 200 sjarmerende steinhus fra middelalderen og en helt spesiell karakter og atmosfære. I Gotlands hovedstad vrimler det av koselige bosteder, gode restauranter og inspirerende kulturopplevelser – alt i et hyggelig og historisk miljø. På sommeren er Visby en plass for hygge og rekreasjon. Resten av året går ting i et litt roligere tempo, i et miljø full av opplevelser. Det finnes ingen grunn til å kjede seg i Visbys varierte bymiljø. Visby er et stykke levende historie som berører de som besøker den.

Falkenberg – Halland

Byen Falkenberg i Halland er blitt en matmetropol i Sverige. Her syder det av matglede og det har vokst frem en spennende restaurantscene som også er belønnet med en egen guide i White guide. Det ryktes blant annet at du finner Sveriges beste pizza på Lilla Napoli. For en matopplevelse litt utenom det vanlige legger du turen til Lis Mejeri, og er fokuset ditt på lokale råvarer med italiensk vri så er Skrea Matbruk stedet.

Tullbroen og lakseelven Ätran i sentrum av Falkenberg på den svenske vestkysten (Foto: Hanne Marit Tobiassen)

Gå heller ikke glipp av den koselige gamlebyen, lakseelva midt i sentrum, designmuseet Rian og de lange sandstrendene utenfor byen. Vil du overnatte på en luksuriøs måte, tar du inn på det ærverdige spahotellet Falkenberg Strandbad.

Lidköping – Vest-Sverige

Ved Vänerns kant finner du lille Lidköping, en av de eldste byene ved Sveriges største innsjø. I hjertet av byen ligger det gamle rådhuset, som tidligere var et gammelt jaktslott som ble flyttet hit på slutten av 1800-tallet, nå fungerer det som håndverksmuseum.

Läckö slott utenfor Lidköping (Foto: Fedja Salihbasic/Westsweden.com)

Lenge hadde også den kjente porselensprodusenten Rörstrand produksjon i Lidköping, nå er de gamle lokalene et eget Rörstrand-museum. 2,5 mil utenfor byen finner du også et av Sveriges mest ikoniske slott, Läckö slott, hvor også den velrennomerte restauranten Hvita Hjorten ligger.

Flere nyheter, reisetips og artikler om Sverige finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Emirates Airline)

3000 tonn bærekraftig drivstoff til Emirates på London Heathrow

Oslobuss kjøper Unibuss Tur AS. Kontrakten ble inngått mandag 27. mai ( Foto: Unibuss Tur)

Unibuss Tur solgt til Oslobuss

(illustrasjon: plinko-norway.com)

Spillstrategi for Plinko: Nøkkelråd for å vinne

Det store antallet passasjerer som skal reise til og fra Oslo lufthavn i løpet av sommeren, gjør det nødvendig å utnytte gatene på en mer fleksibel måte enn tidligere (Foto: Avinor/Catchlight)

Buss for gate på Oslo lufthavn

Svak krone betyr dyrere ferie for nordmenn som skal til utlandet i sommer (Fotokilde: Pixabay)

Advarer mot rådyre ferier i år