logo-white

Ta vare på deg selv under lange flyreiser

Etter flere år med begrensede reisemuligheter, forventes den kommende vintersesongen å bli den første der nordmenn i større grad setter kursen mot fjernere strøk utenfor Europa. Få legens beste råd for lange flyreiser.

Kabin - Boeing 737-800 - Flyr - Mars 2022
Personer med kroniske helseproblemer bør konsultere lege før de skal ut på lange flyreiser (Illustrasjonsfoto: ©Dfly.no)

Vintermånedene er høysesong for reiser til USA og Asia, og en reise til Thailand eller New York innebærer en lang flytur som kan være belastende, både mentalt og fysisk. Ettersom det har gått flere år for de fleste reisende, siden de sist var på en lang flyreise, har SOS Internationals leger samlet sine beste råd til reisende med fly:

Generelle råd til en lang flytur:

 1. Vær så aktiv som mulig. Det anbefales å reise seg og gå litt rundt en gang i timen. Beveg føttene ofte mens du sitter
 2. Drikk mye – men begrens kaffe og alkohol
 3. Vær forsiktig med sovemedisiner
 4. For flyreiser på mer enn fire timer kan støttestrømper bidra til å forebygge blodpropp 

Har du helseproblemer?

Hvis du har helseproblemer, bør du oppsøke lege før lange flyreiser. Noen tilstander kan forverres av flyreisen.

Semera Asghar, sjefslege ved SOS International og anestesilege ved Rigshospitalet i København, forklarer at det på lange flyreiser er økt risiko for blodpropp, spesielt i bena, men også andre steder. Og risikoen øker hvis du allerede er i risikogruppen.

Det vil si: Pasienter med hjerte- og karsykdommer, kreft og nedsatt immunforsvar må være ekstra forsiktige og bør ta forholdsregler før en lang flyreise. Pasienter med lungesykdommer bør også ta forholdsregler før en lang flytur.

– Rent overordnet forverres disse tilstandene fordi oksygenmetningen i luften i en flykabin ikke er like høy som på land, og det kan føre til at kan bli vanskelig å puste for personer som allerede har en lungesykdom. I tillegg er også lufttrykket i en flykabin anerledes, og i kombinasjon med at man sitter stille mesteparten av tiden gjør dette at du kan bli dehydrert, blodet blir tykkere og beveger seg rundt i kroppen med redusert hastighet. Derfor øker sannsynligheten for å få blodpropper, sier Semera Asghar.

Medisinsk forhåndsvurdering

Dersom man er kronisk syk, under utredning eller har en sykdom som ikke er stabil, anbefaler SOS International at man gjør en medisinsk forhåndsvurdering. En medisinsk forhåndsvurdering kan avklare for pasienten hva reiseforsikringen dekker og hvordan en flytur kan påvirke helsetilstanden.

Hvis man ikke har noen kjente helseproblemer, er det fortsatt en rekke ting du kan gjøre for å lette ubehaget ved lange timer i flykabinen.

Gode råd mot jetlag

 • Rikelig med væske – væskemangel forsterker jetlag-symptomer
 • Sørg for å få dagslys når du ankommer reisemålet
 • Følg den lokale døgnrytmen i forhold til måltider og sengetid
 • Hvis du på forhånd vet at du har problemer med jetlag, kan du snakke med legen din om å få skrevet ut melatonin 

Gjør reisen så bekvem som mulig

 • Ørepropper og sovemaske kan bidra til bedre søvn
 • Ta med en støttende nakkepute
 • Unngå trange og stramme klær
 • Husk hodetelefoner, lesestoff og annen underholdning

Er reisemønstrene normale igjen?

I sommerhøysesongen 2022 opplevde SOS International en aktivitet ved alarmsentralen for reiseassistanse som lå på 80-90 prosent av nivået i 2019. Så langt ser det ut til at vintersesongen fortsetter på samme nivå, eller et litt lavere nivå.

Det store usikkerhetsmomentet denne forbindelse er i hvor stor grad inflasjonen og energikrisen påvirker nordmenns privatøkonomi – og hvor mye det preger reiseplanene.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

- Vi ser stadig oftere at pasienter som reiser på anbefaling fra lege ikke tåler flyturen, eller sykdommen blir verre i nytt og uvant klima, sier Petter Lassen i Frende. (Illustrasjonsfoto: iStock/Frende)

– To millioner for hjemtransport er ikke urimelig

Lejecykler i Hamborg, Tyskland (fotokilde: a&o Hostels)

Fem nemme måder at rejse regenerativt på i 2024

(Fotokilde: C Mauritius)

Michelinfestival på Mauritius

Två miljoner har rest med Viking Glory som kryssar från Stockholm till Åland och Åbo varje kväll (Foto: Viking Line)

Två miljoner har rest med Viking Glory

Familie på sommerferie i syden (Bildekilde: Ticket)

Hit reiser vi i sommer – de mest populære reisemålene