logo-white

Reis hjem til Norge

Når vi er ute og reiser, tar vi ofte med oss både suvenirer og varer på reisen hjem igjen. De fleste vet at det er en kvote på hvor mye alkohol man får ta med seg uten å måtte fortolle varene, men visste du at det også er regler på snus som fra www.swedishmatch.no og også sigaretter?

Pass - Stempel - Reisedokumenter - Mr Authority
Husk pass og reisedokumenter, samt tollreglene når du skal dra på utenlandsreise (Bilde av jacqueline macou fra Pixabay)

Tollfri grense for tobakk

Når du har vært på utenlandsreise, kan du fint ta med deg snus, sigaretter og andre tobakksvarer hjem. Husk bare på å ikke ta med for mye.

Den tollfrie grensen for tobakk er:

  • 200 stk. sigaretter

eller

  • 250 gram annen tobakk, som for eksempel snus

Endring i regler

Tidligere var det lov å bytte tobakkskvoten med vin eller øl. Regelen er ikke lenger gyldig, og fra 1. januar 2022 er dette ikke lov lenger.

Opphold i utlandet – når er det lov å handle tollfritt?

Hvis du reiser til utlandet for en ukes ferie, er det lov å handle både i landet du reiser til og i tax-free butikken på vei hjem. Men hva med kortere turer?

Ved utenlandsreiser på et døgn eller mindre, så kan du fortsatt ta med både alkohol- og tobakkskvoten hjem, men: Du må kunne dokumentere at du har betalt avgiften for varene i et EØS-land. Derfor kan du ikke handle på tax-free. Dette kan være nyttig å huske på særlig ved kortere turer over grensen med bil og ferge. Vær obs på å passe på tollreglene også på disse turene.

Hva om jeg overstiger kvoten?

Det gjør ingenting om du overstiger kvoten, så lenge du fortoller varene. Dette er mengden du kan fortolle for tobakk og sigaretter:

  • 400 stk. sigaretter

og

  • 500 gram tobakk, som for eksempel snus

Fortolling gjøres enkelt gjennom appen “Kvoteappen” som Tolletaten har utviklet. Har du ikke smarttelefon, så er det mulig å bruke fortollingsautomater.

Forenklet fortolling kan ikke brukes på varer som kjøpes i tax-free på flyplasser, og disse må fortolles etter vanlige avgiftssatser. Skal du kjøpe varer lønner det seg ofte å gjøre det i landet du reiser til, framfor på flyplassen.

Handle i utlandet

Så lenge du overholder reglene ovenfor, er det ingen grunn til å være redd for å handle varer når du er på ferie og reiser utenlands. Det er mange gode grunner til å dra på ferie utenlands, spesielt når kulden setter inn hjemme.

Sydenturer er blant annet populært i vinterhalvåret av den enkle grunn at nordmenn søker solen og påfyll av d-vitaminer. Som en bonus kan man ta med seg noen varer på veien hjem, enten tollfritt eller ved å fortolle det man har kjøpt som overstiger kvoten.

Nyt ferien eller reisen, og ta med deg noen favoritter hjem – men husk: Tollreglene gjelder selv ved kortere turer!

Les også: Halvert taxfreekvote for tobakksvarer (desember 2022)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Alabama Travel)

Vintog til Alabamas Toscana

(bildekilde: ticket)

En usikker verdenssituasjon styrer valg av reisemål

(Fotokilde: Amadeus)

Syv trender som vil løfte forretningsreisene i 2024

(fotokilde: BZ)

En guide til en bekymringsfri reise med baby

(Foto: Øystein Løwer Avinor)

Passasjertala vaks kraftig utanlands, men gjekk tilbake innanlands i mars