logo-white

Sykkelferie i Tyskland: Opp og ned i gir langs elva Oder

Oder-regionen ligger i det østlige Tyskland i delstaten Brandenburg. Området strekker seg østover fra Berlin og byr på en rik kulturarv, flust med historiske byer og langstrakte, vakre naturområder.

Regionen har alltid vært strategisk viktig på grunn av beliggenheten ved elven Oder, en av Europas største elver, som renner gjennom Tsjekkia, Polen og Tyskland. På tysk jord slynger elven seg 854,3 km langs den polske grensen og munner ut i Østersjøen. Denne vannveien har derfor alltid vært en viktig handelsvei mellom Sentral-Europa og Østersjøen og har siden middelalderen vært en kulturell smeltedigel.

Nationalpark Unteres Odertal, Nedre Oderdal nasjonalpark, ligger på den østlige kanten av Uckermark og grenser til den polske grensen. Naturområdet er et av få naturlig skapte våtmarker i Europa. Parken inneholder flomsletter, naturlige skoger, blomsterrike enger og er et av de mest artsrike habitatene i Tyskland.

Et nordeuropeisk paradis

Med sine gamle elvearmer som omkranser naturparken og de jevnlig oversvømte slettene, er Nedre Oderdalen et paradis for vannfugler, både som yngleplass, rasteplass og overvintringsplass. Mer enn 160 fuglearter hekker i nasjonalparken, inkludert havørn, fiskeørn og smådykker, noe som gjør den til et ekte fuglekikkerparadis.

I vintermånedene bor gjess og sangsvaner i området, og tidlig på våren dominerer tranenes parringsdans og trekk av store vannfugler.

Og når været blir varmere, kommer en liten ny bison til verden i en mengde sjeldne blomster og til konserter med summende insekter, fugler, frosker og padder.

Hele sommeren er det rikelig anledning til å møte bever, oter og vannbøfler, før du om høsten kan oppleve brølet fra hjorten over de tåkete flomslettene og de tusenvis av traner som samles i Oder-dalen på denne tiden hvert år.

På land og til vanns

I hjertet av nasjonalparken, ikke langt fra Criewen slott, ligger naturparksenteret, som i dag huser både utstillinger om villmarken og det 15 000 liter store akvariet med over 20 lokale fiskearter. Ikke langt fra sentrum ligger Lenné Park, som er et yndet utgangspunkt for de mange turrutene, inkludert rutene Märkischer Landweg, Jakobsweg, Weg der Augenblicke, Wilder Walderweg og fotturer med esler.

På utflukter langs Oder, enten til fots, langs vannet eller i salen, passerer du et mangfold av kulturminner, inkludert utsiktstårnene i Mescherin, Stützkow og det gamle tårnet Stolper Turm. Tårnet ble brukt til å overvåke grensen mellom Øst- og Vest-Tyskland under den kalde krigen, og i dag kan du fra toppen av tårnet nyte de åpne områdene, den vakre utsikten over landskapet og elven Oder.

– Vil du oppleve naturen fra vannet, kan du om sommeren finne guidede kanoturer gjennom dette landskapet, og er du heldig kan du se bever og oter, forteller Doreen Lampe, turistsjef ved Tysklands Nasjonale Turistkontor i Norge.

Opplevelser fra sykkelsetet

Sykkelrutene er mange og strekker seg fra nord til sør. Scener i Oderspree-området byr på besøk til klostre med barokkhager, slott, slottsparker og herregårder, mens andre scener tilbyr trane- og storkesafari i et fantastisk naturlandskap.

Hvis du vil ha noen kilometer i beina, anbefales det å besøke rekken av byer langs Oder-elven på sykkel og begi deg ut på de østtyske kulinariske herlighetene i omgivelser rike på kultur og historie – og hvis du er ute etter interessante overnattinger, kan du blant annet oppleve ferieleiligheter i et gammelt lastetårn og overnatting i togvogn langs strekningen.

Vannstanden ved Oderelva

Under en voldsom storm 30. januar 1995 ble et lasteskip skadet utenfor byen Frankfurt an der Oder og dette resulterte i et stort kjemikalieutslipp som forårsaket store skader på økosystemet i Oderelven. Katastrofen økte deretter bevisstheten om behovet for å beskytte vannveiene og økosystemene våre mot forurensning og andre trusler.

I dag, 25 år senere, har økosystemet stort sett kommet seg, men forrige sommers høye vanntemperatur og ekstremt lave vannstand førte igjen til at mange fisker strøk med. Selv om fiskedøden denne gangen handlet om noe helt annet, huskes den skjebnesvangre vinterdagen tilbake på 90-tallet med gru.

Heldigvis er ikke alle områder i dag berørt av fisken som dør ut, og de lokale fiskerne ser også at fiskebestanden sakte er på vei tilbake til de mange innsjøene, trolig fra Østersjøen langs Oderelva. Nå håper fiskerne på mye regn, slik at vassdraget igjen kan få normal og stabil vannstand.

Slow trips i Oder -Spree

Like før Oder svinger av og fortsetter in i det polske territorium, lengst mot sør ligger det flotte området Seenland Oder -Spree som er er et sted med over 300 sjøer. Her ligger Naturparken Märkische Schweiz og Naturpark Schlaubetal, som er en prikk på kartet og hvor man kan virkelig slappe av og roer ned tempoet.

Her i Oder – Spree området tilbys det avbrekk av en travel hverdag med et mangfoldig utvalg av kurs og opplevelser.

Les mer om:

Seenland Oder-Spree sykkelturer HER
Naturaktiviteter HER
Nasjonalpark Unteres Odertal HER
Aktiv i Nedre Odertal HER
Yoga med urtevandring HER

Les flere artikler og nyheter om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Singapore Airlines)

Singapore Airlines leverer rekordhøyt nettoresultat

(Foto: Markus Gjengaar)

Citybox lanserer innsjekkingsterminaler sammen med teknologiselskapet Heisenbug

(Kilde bildestrøm: Hotels.com)

Den ultimate K-beauty opplevelsen i Seoul: Hotels.com lister de beste spa-hotellene for strålende hud

(Foto: Royal Caribbean)

Royal Caribbean presenterer sitt nye cruiseprogram

Danmarkshallen summede af liv og glæde weekenden lang (Foto: MCH/Lars Møller)

Forrygende feriefest fortsatte i Herning