logo-white

Norske bilbergerne er internasjonale tv-kjendiser: Risikerer livet for å redde havarerte biler

Søndag 15. oktober er de norske bilbergerne tilbake med en ny tv-sesong av Vinterveiens helter på National Geographic. I flere situasjoner risikerte de livet for å redde bilene som hadde kjørt av veien.

Havarert Audi må dras opp fra grøfta (Film/foto: National Geographic TV / ITV Studios Norway AS)

Det blir mye dramatikk når de norske bilbergerne Thord, Bjørn, Jo Roger og sønnen Ole Henrik er tilbake i den åttende sesongen av dokumentarserien «Vinterveiens helter» på tv-kanalen National Geographic 15. oktober kl. 21.00. Serien sendes nå i over 180 land på over 30 forskjellige språk, og har gjort bilbergerne til internasjonale tv-kjendiser.

I den nye sesongen blir vi blant annet med når Thord må berge en lastebil som har krasjet så voldsomt i autovernet at den kunne ha rast utfor fjellet.

– Dette var utrolig dramatisk, og kunne gått skikkelig ille. Vi måtte bruke mange timer for å få dratt han opp. Veien måtte stenges av lenge, så det var mange utålmodige bilister i begge retninger. Jeg har jobbet på disse veiene i 20 år og man vet aldri hvilke oppgaver som venter, sier Thord Paulsen.

Thord Paulsen (Film/foto: National Geographic TV / ITV Studios Norway AS)

I løpet av de åtte episodene får vi også være med når bilbergerne Jo Roger Blengsli og sønnen Ole Henrik prøver å berge en last med salt som kan forurense Norges største lakseelv, hvor selv den minste feil kan føre til en miljøkatastrofe. Vi får også se når bilberger Bjørn Lægreid drar ut for å berge en 40-tonns trailer som har veltet i brøytekanten på Hardangervidda. Han har mye av ansvaret for at trafikken ikke stopper opp på den store og utsatte vidda, en jobb han har hatt i 35 år. For å få opp bilen må Bjørn og teamet hans rydde vekk snøen for å få plass til stroppene. 

– Hvis det skjer noe med noen på fjell mitt så er de i trygge hender. Denne gangen var svært dramatisk. Hvis snøen hadde kollapset under den tunge traileren, hadde vi risikert å bli knust, forteller Bjørn.

Thord Paulsen og en kollega med en veltet trailer (Film/foto: National Geographic TV / ITV Studios Norway AS)

Det er ITV Studios Norge som har produsert serien helt siden starten i 2015.

– Når man driver med bilberging her til lands opplever man utrolig mye dramatikk, og i årets sesong har vi fått være med på hendelser som virkelig tar pusten fra deg. Det er knapt et eneste tidspunkt på døgnet at telefonen står stille. I vinter opplevde vi både snøstormer og temperaturer ned til minus 30, så det er klart at det kan være krevende arbeidsforhold for hovedpersonene i serien, sier produsent Anders Askestad i ITV Studios Norge.

Fra filmopptakene til den 8. utgaven av Vinterveiens helter (Film/foto: National Geographic TV / ITV Studios Norway AS)

«Vinterveiens helter» er et av National Geographics mest populære tv-programmer. Den nye sesongen starter på tv-kanalen 15. oktober kl. 21.00, hvor de viser de to første episodene. Serien er på åtte episoder, og går hver søndag.

Les flere tidligere artikler om Vinterveiens helter HER

Fakta om Vinterveiens helter:

  • De tre bilbergerne jobber i hvert sitt område i Norge, som alle er preget av glatte vinterveier. Thord Paulsen (52) har hovedkontor i Odda, og har også folk og biler i Røldal og på Geilo. Bjørn Lægreid (57) sin virksomhet er i stor grad sentrert langs Riksvei 7 over Hardangervidda. Jo Roger Blengsli (57) og sønnen Ole Henrik (27) holder til i Overhalla i Trøndelag. 
  • Serien heter «Ice Road Rescue» på engelsk, og sendes i 180 land over hele verden. Til sammen er serien oversatt til 33 forskjellige språk.
  • Opptakene til serien foregår fra november til mars. Filmteamene som er med bilbergerne ut, består gjerne bare av en fotograf og en teknisk assistent. De har med seg ett kamera med en rekke forskjellige linser. I tillegg bruker de små GoPro-kameraer, som de plasserer i bilene, og en drone som filmer oversiktsbildene.
  • Det skrives ikke manus til serien. Når det skjer en ulykke ringer bilbergeren til filmteamet, som rykker ut umiddelbart. Det skjer til alle døgnets tider og i alle typer vær.
  • Serien ble første gang sendt i 2015 og har siden starten vært produsert av ITV Studios Norge.
Thord Paulsen på jobb i vinternatten (Film/foto: National Geographic TV / ITV Studios Norway AS)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(pressebilde: visitmalta.com/related.dk)

Drømmebryllup på Malta

(pressebilde: visit flandern/related.dk)

Familieferie i Flandern

(Foto: Skara Sommarland)

40-årsfirande Skara Sommarland öppnar 25 maj

(Foto: Apollo Reiser)

Apollo lanserer reiser til Gambia

(Foto: Davy Byrnes/Dublin City)

Utforsk Dublin i fotsporene til Leopold Bloom under årets Bloomsday Festival