logo-white

Nordmenn adopterer spansk livsglede

Spania er nordmenns favorittreisemål nummer én, og det ser nå ut til at nordmenn adopterer spanjolenes sans for det gode liv. Vi spiser mer ute, møtes på kafé eller restaurant og tar gjerne et glass til middagen om kvelden.

Perelada - Vinslott - Michelinrestaurant - Katalonia - Spania
Nordmenn spiser ikke bare godt på ferie, men tar også med seg restaurantvanene hjem. (bildekilde: palmer.no)

Eugeni Llos Norenberg har norsk mor og spansk far og dermed en fot i hver kultur. Nordmannen har siden 1992 vært en av lederne i den spanske vinprodusenten Perelada som er godt representert på Vinmonopolet. Norenberg har fulgt utviklingen i norsk og spansk mat og drikkekultur på nært hold i årevis. 

- Folk reiser mer enn tidligere og er åpne for andre måter å leve på. Vi tar derfor med oss litt av den spanske kulturen hjem. Vi er blitt mer urbane, og kafeer og restauranter er blitt viktige sosiale møteplasser i byer og tettsteder. Med god økonomi og økt tilflytting til byene blir også utelivsmarkedet større, sier Eugenie. 

Perelada - Vinslott - Michelinrestaurant - Katalonia - Spania
Flere og flere nordmenn oppsøker vingårder når de er på ferie. På vinslottet Perelada kan de oppleve 600 års gammel historie, bibliotek, Michelin-restaurant og en av Spanias mest kjente musikkfestivaler. (bildekilde: palmer.no)
Nordmenn spiser mer ute enn før 

Til tross for noen økonomisk krevende år velger spanjolene å nyte øyeblikket til fulle, og en lunsj i Spania varer gjerne i både to og tre timer. De er opptatt av kunsten å leve godt, og prøver å gjøre enhver stund til noe spesielt.

Spanjolene spiser godt, tar et glass og hygger seg lenge med venner og kolleger. Og så går de senere hjem fra jobb, spiser middag sent og får barna i seng før midnatt.

– I Norge er arbeidstiden mer strukturert med fast arbeidstid, men dreiningen mot mer Sør-Europeisk måte å tenke og leve på synes jeg er påfallende. Nordmenn møter nå oftere venner for en matbit og et glass ute, og om sommeren er det fullt på alle bykafeene til langt på kveld. På vei hjem kjøper man kanskje med seg noen gode oliven. Slik var det ikke for bare noen få år tilbake, mener Norenberg. 

Perelada - Vinslott - Michelinrestaurant - Katalonia - Spania
— Folk reiser mer enn tidligere og er åpne for andre måter å leve på. Vi tar derfor med oss litt av den spanske kulturen hjem, sier Eugeni Llos Norenberg i Perelada. (bildekilde: palmer.no)
Nordmenn inviterer venner på spansk mat og vin

Vi ser også at interessen for spansk mat er økende og at nordmenn ikke bare inviterer venner på tapas, men også oftere velger spansk vin. 

 En interessant personlig observasjon er at noen av spanjolenes klassikere er blitt nordmenns favoritter til tapas og lam i Norge. Et eksempel er 5 Finques Reserva nå finnes i 62 av de største polbutikkene i Norge og er Pereladas mest populære vin i premiumsegmentet.

Mat, vin og kultur hånd i hånd

Spania er på tredjeplass over nordmenns foretrukne vinland og har nå tolv prosent av det norske vinmarkedet.Ofte er musikk, vin, teater eller kunst en del av samme opplevelsen, og dette blir det også business av.

Rundt om i Spania har flere vingårder større eller mindre tilbud av opplevelser som en del av sin forretningsvirksomhet og lidenskap. En av de mest spennende er Perelada, som ligger en time utenfor Barcelona. 

Perelada - Vinslott - Michelinrestaurant - Katalonia - Spania
Spanjolene kombinerer ofte vingårdene med kultur og opplevelser. Perelada huser for eksempel et av Spanias største private biblioteker med over 100 000 bøker. (bildekilde: palmer.no)

Slottet Perelada har 600 års historie, og rommer i dag ikke bare en vingård. Slottet har siden 1987 også huset en av Spanias største musikkfestivaler, Festival Perelada, der blant annet Diana Krall og John Malkowich har opptrådt. Huset har et av verdens største private biblioteker med 100 000 bøker, Spanias største glassamling og Michelin-restaurant.   

Fakta om Spania

  • Spania har nær 80 vindistrikter og det produseres både rødvin, hvitvin, musserende, rosévin og sherry vin
  • Spania er den tredje største vinprodusenten i verden, bak Frankrike og Italia
  • Spania eksporterer over 23 millioner hektoliter vin, og mesteparten selges til Frankrike
  • Totalt har Spania 1,17 millioner hektar med vinmark
  • Spania har mange hundre typer druer
  • Mange av vingårdene er flere hundre år gamle og har storslått arkitektur. 
  • Spanjolene drikker 21,6 liter alkohol per år 

Les mer om Perelada og kulturtilbudet på slottet HER, HER, HER, HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Geir Anker Olsen - Hotelldirektør - Scandic - Hederspris 2022

Fikk hedersprisen etter 52 år i hotellbransjen

Norsk bygdevei - NAF - Statsbudsjettet -2023

NAF: Høyere bompenger, lavere veibudsjetter

SAS - City Jet - CRJ 900 - take of fra Sola

SAS fraktet nesten to millioner i september

Castillo de Santa Barbara er navnet på festningen som troner over Alicante på den nesten 170 meter høye Benacantilklippen . (foto: ©otoerres)

Norwegian starter direkteruter til Malaga og Alicante fra Haugesund

Wilhelm Tham - Turistbåt - Gøta Kanal - Sverige

Rekordsäsong för kryssningar på Göta kanal