logo-white

– Må ikke bli en sovepute for regjeringen”

Nordmenn grensehandlet for 2,6 milliarder i 2.kvartal 2023, viser nye tall fra SSB. – Høy inflasjon, dyrtid og en svak norsk krone må ikke bli en sovepute for regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen. Utviklingen i grensehandelen viser tydelig at forbrukerne regner på om grensehandel lønner seg. Selv om det for mange ikke lønner seg akkurat nå, vil et hvileskjær fra regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen kunne slå hardt tilbake når situasjonen endrer seg, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk (Foto: NHO)

Sammenlignet med samme periode i fjor, viser SSBs tall at grensehandelen økte fra 2,2 milliarder i 2. kvartal 2022 til 2,6 milliarder i år. I løpet av første halvår i 2023 grensehandlet nordmenn for 4,5 milliarder kroner. Grensehandelen øker også kraftig fra første til andre kvartal 2023. På tross av økningen i 2023 ligger den lavere enn i toppåret 2019.

– Det er bra at den høye veksten vi så før pandemien ser ut til å ha avtatt noe, men likevel er dette betydelige beløp som forsvinner over til svensk side av grensen. Likevel ser vi ingen tydelige politiske grep fra regjeringen om å gjøre noe for å redusere grensehandelen. Vi vet at hovedårsaken til grensehandelen er avgiftsforskjellene mellom Sverige og Norge. Da er det også der tiltakene må settes inn, slik Danmark harmonisere avgiftsnivåene på de mest grensehandelsutsatte varene med nivået i Tyskland, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

– Vi kan ikke slå oss til ro med situasjonen. Det er for så vidt bra at veksten i grensehandel har avtatt, men likevel er det fortsatt enorme beløp som havner på feil side av grensen. Så regjeringen må ikke tro at problemet er løst. Det er all grunn til å tro at utviklingen skyldes ytre omstendigheter som valutasvingninger og etterslep av pandemien. Det er ingenting som viser at grensehandelen vil bli vesentlig redusert uten at det gjøres noe med de faktorene som driver grensehandelen, nemlig forskjellene i avgiftsnivå mellom Sverige og Norge, sier Brubakk.

Han viser til at regjeringspartiene i Hurdalsplattformen har klare ambisjoner om nedgang i grensehandelen.

– Grensehandel handler om tapte arbeidsplasser, skatteinntekter og verdiskaping på norsk side av grensen. Regjeringen har ikke gjort noe av substans for å nå sine egne ambisjoner. Dette ble bekreftet i en debatt under Arendalsuken hvor representantene fra regjeringspartiene åpenbart hadde få ideer om hvordan vi skal redusere grensehandelen.    

Næringsminister Jan Christian Vestre har invitert Grensehandelsalliansen til et møte om grensehandel 19. september.

Brubakk sier at alliansen har klare forventninger til møtet:

– Nå har regjeringen sittet snart to år i posisjon. Dette er det tredje møtet med Vestre om samme problemstilling, nå forventer vi at regjeringen presenterer tiltak som gir de effektene som er viktige, nemlig flere arbeidsplasser og økt verdiskaping på norsk side av grensen. Alt annet enn avgiftslettelser vil bare bli å skrape litt i overflaten, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(pressebilde: visitmalta.com/related.dk)

Drømmebryllup på Malta

(pressebilde: visit flandern/related.dk)

Familieferie i Flandern

(Foto: Skara Sommarland)

40-årsfirande Skara Sommarland öppnar 25 maj

(Foto: Apollo Reiser)

Apollo lanserer reiser til Gambia

(Foto: Davy Byrnes/Dublin City)

Utforsk Dublin i fotsporene til Leopold Bloom under årets Bloomsday Festival