logo-white

Kjør i terrenget på flere hjul: Gjemte kulturskatter og naturopplevelser i Oman

Oman er – i tillegg til å være et land rikt på kulturarv, historie og kultur – fylt med fantastisk natur, med alt fra storslåtte fjell til frodige wadier. Noen av de beste stedene ligger imidlertid relativt avsidesliggende til i fjell- eller ørkenområder, så det å besøke dem forutsetter ofte en bil med firehjulstrekk. Her er fire opplevelser for eventyrlystne som vil kjøre i terrenget.

Bilkjøring i uttørket wadie (Foto: Ministry of Heritage and Tourism Sultanate of Oman)

På eventyr i Hajar-fjellene

Hajar-fjellene strekker seg hundrevis av kilometer gjennom landet fra Musandam-halvøya i nord til byen Sur i sør. Fjellene tiltrekker seg reisende fra hele verden som kommer for å vandre i de dype kløftene, besøke lokale landsbyer, gå gjennom daddelplantasjer og utforske frodige oaser midt i det karrige landskapet.

Innfartsveien til høyfjellet ligger omtrent to timers kjøring fra hovedstaden Muscat, ved foten av fjellet Jabal Akhdar. Det er ikke lov å kjøre inn i fjellområdet uten firehjulstrekk, noe som i mindre grad handler om den bratte stigningen enn om turen ned igjen, som er en stor belastning på bremsene. Den høyeste fjelltoppen ligger i 2000 meters høyde, og her venter et behagelig klima og imponerende utsikt over kløfter og fjelltopper.

Frodige wadier

Mange av Omans populære frodige elveleier – de såkalte wadiene – kan enkelt besøkes via asfalterte veier med vanlige biler, men med firehjulstrekk kan du utforske noen av sultanatets mer skjulte oaser. En av dem ligger mellom Muscat og Sur, der en sidevei fra motorveien snor seg gjennom fjellene til det smaragdgrønne vannet i Wadi Al Arbeieen. For det meste vil du ha wadi for deg selv, og kjøreturen gjennom den imponerende dalen er også en flott opplevelse.

Wadi Arbeieen (Foto: Ministry of Heritage and Tourism Sultanate of Oman)

En annen skjult wadi er Wadi Bani Awf i Hajar-fjellene. For mens de aller fleste drar direkte til fjell som Jabal Shams eller Jabal Akhdar, kan du unngå folkemengdene ved å ta en tur til den frodige wadien. Wadien ligger i enden av en noe ujevn vei som går til landsbyen Nakhl. Underveis kjører du gjennom daddelplantasjer, og det er ikke uvanlig at geiteflokker sperrer veien.

Ørkenkjøring i sanddynene

Hvis du vil prøve å kjøre i sanddyner, kan du kjøre til en av Omans ørkener – for eksempel Sharqiya Sands, omtrent tre timers kjøring fra Muscat. Her kan du for eksempel besøke en av områdets ørkenleirer, som ofte tilbyr seg å hente gjester fra byer i nærheten.

Ørkenkjøring (Foto: Rutger Geerling)

Men hvis du vil prøve ørkenkjøring selv, kan du også avtale et møtested med verten, som du så følger med inn i den endeløse ørkenen i egen bil. Da kan du kjøre «dune bashing» opp og ned i sanddynene. For å få et bedre grep på sanden må kjøretøyets dekk tømmes litt på forhånd.

Besøk spesielle bikubegraver

Bikubegravene Bat og Al Ayn ligger i et stort steinete landskap omtrent to timers kjøring nordvest for byen Nizwa. Gravene er kjent for sin karakteristiske bikubelignende form og anslås å være over 4000 år gamle. Gravene er også erklært som et UNESCOs verdensarvsted. Kjøreturen til gravene går via en ujevn vei, hvor selv firehjulsdrevne kjøretøy kan settes på prøve, men med litt kløkt kan du nå de mer enn 100 godt bevarte steinkonstruksjonene.

Bikubegravene i Al Ayn (Foto: Ministry of Heritage and Tourism Sultanate of Oman)

Les mer om Oman HER og HER

Les også: Sju ting du kanskje ikke visste om Oman

Flere nyheter, reisetips og artikler om Oman finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(bildekilde: ticket)

En usikker verdenssituasjon styrer valg av reisemål

(Fotokilde: Amadeus)

Syv trender som vil løfte forretningsreisene i 2024

(fotokilde: BZ)

En guide til en bekymringsfri reise med baby

(Foto: Øystein Løwer Avinor)

Passasjertala vaks kraftig utanlands, men gjekk tilbake innanlands i mars

Fanad Head Lighthouse ligger ut mot Atlanterhavet - knapt 80 kilometer nord for LondonDerry (Foto: Tourism Ireland)

Irlands Wild Atlantic Way fyller 10 år !