logo-white

Juleopplevelser på Balearene

Balearene er juletiden full av tradisjoner som er annerledes enn de vi kjenner hjemmefra, men som likevel stråler av julestemning. Her finner du både krybbespill, koropptredener, julemat, magiske skapninger og mye mer. Lær mer om julen på Balearene her.

Via Roma - Julegate - Mallorca - Spania
Via Roma i Palma de Mallorca (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

Julesanger og krybbespill på Mallorca

Mallorca byr julen på helt spesielle tradisjoner, slik som den unike julesangen Cant de la Sibil·la – Sangen om Sibyllen – som fremføres om kvelden 24. desember. Sangen synges av et barn som går kledd i en spesiell tunika og en brodert silkekappe, og som har et sverd i hendene. Barnet er akkompagnert av altergutter og -jenter som går gjennom en kirke under sangen. Sangen fremføres kun ett annet sted enn på Mallorca, og tradisjonen er så spesiell at den i 2010 ble tatt opp på UNESCOs liste over immateriell kulturarv.

Interiør - Katedralen i Palma - Mallorca - Spania
Fra katedralen i Palma de Mallorca (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

En annen av de mallorcanske juletradisjonene er krybbespill. I Palma finnes noen av de mest spektakulære på øya, slik som i det imponerende Caputxines-klosteret, på rådhuset og i Santa Magdalena-kirken.

Lys og magiske skapninger på Menorca

Er du på Menorca ved juletider, bør du ikke gå glipp av øyas spesielle tradisjoner for julelys. Her er det nemlig fire magiske skapninger som er ansvarlige for å tenne alle julelysene på øya. For å markere starten på julen tenner «Ilumets», som skapningene kalles, julelysene i byens gater og smug mens et opptog passerer gjennom byene. Etter dette deles det ut julegaver til barna. Og når julen offisielt avsluttes 5. januar etter de hellige tre konger, slår også skapningene av lysene igjen under en seremoni.

Juletre - Ciutadella de Menorca - Balearene - Spania
Juletreet i Ciutadella de Menorca (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

Menorca har også flere julemarkeder der man kan handle alt fra tradisjonelt håndverk til julegodteri, desserter og mandler i alle former og størrelser. Markedene er absolutt verdt et besøk hvis man er på øya i desember.

Musikk og spansk nougat på Ibiza

Spesiell julemusikk spiller en stor rolle på Ibiza i desember. Hvert år 16. desember fremfører øyas eget kor en julekonsert, og dagen etter kan du oppleve Ibizas symfoniorkester på kulturplassen Can Ventosa i Eivissa, en av Ibizas hovedbyer.

På Ibiza kan du også smake på den helt spesielle nougataktige juleretten «Salsa de Nadal». Denne består av mandelmasse, sukker, krydder og buljong, blandet til en saus som serveres med en såkalt bescuit, en tradisjonell kake fra Ibiza. Hver familie har sin egen måte å lage Salsa de Nadal på, og oppskriften går ofte i arv fra generasjon til generasjon.

Salsa de Nadal - Ibiza- Balearene - Spania
Salsa de Nadal fra Ibiza (Bildekilder: AETIB/Related.dk)

Julemarkeder og spansk julemat på Formentera

På den lille øya Formentera er julen også full av tradisjoner og begivenheter. Opplev for eksempel øyas største julemarked på Constitution Square i byen San Francisco Javiér, hvor lokale butikker samles og selger julevarer og godsaker fra små boder. I hele desember kan du også oppleve konserter for både barn og voksne i byen.

På julebordet på Formentera finner du alltid retten «Bullit de Nadal», en varm gryterett laget på enten kylling eller svin og med bacon. Retten serveres med den salte julesausen «Mossona».

Les mer om Balearene på øygruppens turistnettsider HER

Les flere nyheter og artikler om Balearene HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Emirates Boeing 777-300ER på Oslo lufthavn Gardermoen (foto: ©otoerres)

Historisk ørkenstorm påvirker flytrafikken i Dubai

(Foto: TUI)

Salget av fleksible reiser til sol og bad går i taket

Kostnadsexplosion för skadereparationer i Norge

Golf - Mallorca - Balearene - Spania

Spill golf hele året på Mallorca

Frilager er en utstyrssentral som har alt til turen. Du som privatperson, skole, lag eller organisasjon kan leie kano, telt, fiskeutstyr, turutstyr, kajakk, skiutstyr, skøyter og mye mer (Foto: Marius Dalseg)

Enklere å låne utstyr til friluftsliv