logo-white

Irlands Wild Atlantic Way fyller 10 år !

Med sin naturskjønne beliggenhet, utallige turistattraksjoner og gode overnattingsmuligheter er ruten Wild Atlantic Way langs den irske vestkysten en av landets mest vellykkede turistopplevelser. I et tiår har ruten tiltrukket reisende fra hele verden, og i dag – ti år etter åpningen – er den fortsatt en stor opplevelse.

Benediktinerklosteret Kylemore Abby ligger ved Connemara i Galway fylke (Foto: Tourism Ireland)

2024 markerer tiårsjubileet for etableringen av verdens lengste merkede kystrute: The Wild Atlantic Way, som slynger seg langs vestkysten av Irland, fra Cork i sør til Donegal i nord (2500 km). Med 188 skiltede stopp underveis har eventyrlystne reisende de siste ti årene lett kunne finne veien til tidligere bortgjemte steder vest i Irland. I løpet av det siste tiåret har to ekstra millioner internasjonale besøkende besøkt Irland årlig og med det bidratt til å utvikle landets blomstrende turismenæring, som gir 121 000 arbeidsplasser og bidrar med tre milliarder euro til den irske økonomien hvert år.

Ruten går gjennom ni kystfylker med bukter og stup, grotter og fjellformasjoner, alle skapt av havet gjennom årtusener. Med sine mange naturskjønne og spektakulære landskap blir Wild Atlantic Way ofte brukt som bakteppe i TV-serier og filmer, for eksempel Star Wars, den Oscar-nominerte The Banshees of Inisherin og den populære serien Normal People.

Kystvei ved Slea Head i Kerry fylke (Foto: Tourism Ireland)

Wild Atlantic Way kan utforskes til fots, på sykkel og med bil. Dra for eksempel på fottur i en av fem nasjonalparker, på sykkeltur på en av de hundrevis av øyene, eller jakt etter Melkeveien i en bobil i Dark Sky Reserves.

Kjernen i Wild Atlantic Way er det irske folket og deres verdensberømte gjestfrihet. Husk å ta deg tid til lokalbefolkningen underveis, enten de er festlige musikere eller fiskere.

Du kan også besøke vestkystens mange prisbelønte whiskydestillerier og overnatte på en rekke gode overnattingssteder, fra fyrtårn til borger. Det finnes også matopplevelser for ethvert budsjett her; fra Michelin-restauranter til tradisjonelle kafeer i hytter med stråtak. Og ingen tur langs Wild Atlantic Way er komplett uten et besøk på en tradisjonell irsk pub.

Portmagee ligger i Kerry fylke – rundt 160 kilometer vest for Cork (Foto: Tourism Ireland)

Her er fire naturskjønne områder langs Wild Atlantic Way:

Cork og Kerry

Cork og Kerry er de sørligste fylkene på ruten og består blant annet av en rekke halvøyer med majestetiske fjell og krystallklare innsjøer i skogkledde daler.

Kinsale i Cork markerer begynnelsen på Wild Atlantic Way og er en sjarmerende start på Corks spektakulære kystlinje med sine små koselige landsbyer. Herfra kan du også enkelt besøke Mizen Head Signal Station, Irlands mest sørvestlige punkt, kjent for sin bro over det virvlende Atlanterhavet.

Kerry er kjent for attraksjoner som Ring of Kerry og Dingle-halvøya, samt Skellig Michael, et kloster fra 500-tallet.

Limerick og Clare

Limerick kan skilte med en av verdens fineste normanniske borger, King John’s Castle, samt livlige puber langs elven. I Foynes i nærheten av Limerick finner du også Foynes Flying Boat & Maritime Museum, som sies å være fødestedet til Irish Coffee, først servert her i 1943.

Vel fremme i Clare vil du snart oppdage at landskapet endrer seg dramatisk, og langs kysten av Loop Head-halvøya kjører du på veier helt inntil vannet med fantastisk utsikt. Deretter kommer Cliffs of Moher med sine fjellformasjoner som ruver over Atlanterhavet. I nærheten ligger den pittoreske landsbyen Doolin, hvorfra du lett kan nå Aran-øyene og kalksteinslandskapet i Burren. Clare er også kjent for sin livlige musikkscene, som kan oppleves i landsbyer som Ballyvaughan og Lisdoonvarna.

Cliffs of Moher (Foto: Tourism Ireland)

Galway og Mayo

Det er lurt å ankomme Galway med tom mage. Byen er full av fantastiske spisesteder og matopplevelser og byr på alt fra fine restauranter med Michelin-stjerner til små, lokale puber med tradisjonelle irske retter på menyen. Utenfor byen ligger Connemara, et område beskrevet av forfatteren Oscar Wilde som en «vill skjønnhet». Her kan besøkende også oppleve eventyrslottet Kylemore Abbey, som ligger ved en krystallklar innsjø, samt landsbyen Roundstone, som er omgitt av hav.

Når du reiser gjennom Mayo, bør du ta turen innom den livlige byen Westport ved Clew Bay og besøke Matt Molloys pub. Det er også i Mayo du drar til Achill Island, en av øyene som ble brukt som bakteppe i den Oscar-nominerte filmen The Banshees of Inisherin. I Mayo kan du også reise tilbake i tid ved Céide Fields, et 6000 år gammelt neolittisk område med flott utsikt fra 110 meter høye stup.

Leitrim, Sligo og Donegal

Den nordlige delen av Wild Atlantic Way går gjennom Leitrim, Sligo og Donegal. Her kan du for eksempel se fjellet Ben Bulben, som er kjent for sin flate topp. Fjellet dukker blant annet opp i poesien til William Butler Yeats og i TV-serien «Normal People». I Sligo finner du også Strandhill, hjemmet til en av Irlands beste surfeskoler.

Donegals uberørte landskap er omgitt av milevis med øde strender, men mange kommer hit for å se de høye stupene ved Slieve League. For alle som foretrekker en mer jordnær opplevelse, er Glenveagh nasjonalpark fylt med skog, eksotisk planteliv og et slottslignende herskapshus med en fascinerende historie.

Les mer om The Wild Atlantic Way HER og om Irland HER

Les også: Wild Atlantic Way på topp 5 over verdens beste steder å se stjernerThe Gobbins – en dramatisk tursti langs kysten av Nord-Irland

Flere artikler om Irland finner du HER

Fanad Head Lighthouse ligger ut mot Atlanterhavet – knapt 80 kilometer nord for LondonDerry (Foto: Tourism Ireland)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(pressebilde: visitmalta.com/related.dk)

Drømmebryllup på Malta

(pressebilde: visit flandern/related.dk)

Familieferie i Flandern

(Foto: Skara Sommarland)

40-årsfirande Skara Sommarland öppnar 25 maj

(Foto: Apollo Reiser)

Apollo lanserer reiser til Gambia

(Foto: Davy Byrnes/Dublin City)

Utforsk Dublin i fotsporene til Leopold Bloom under årets Bloomsday Festival