logo-white

Hva skjer i Danmark i 2023?

2023 blir det store arkitektur-året i Danmark. Her får du en smakebit av de nyeste attraksjonene, severdighetene og begivenhetene som skjer i Danmark i 2023. Fra arkitektoniske underverker til museumsåpninger og nye sykkelruter.

Herregårsruten - Sykkelrute - Fyn - Danmark
Ny sykkelrute på Fyn: Herregårsruten tar deg forbi de beste serverdigheter og slott på Fyn. (Fotokilde: Visit Denmark)

København: UNESCO World Architecture Capital 2023

Forbered deg på et år preget av arkitektur. UNESCO har utpekt København som arkitekturens verdenshovedstad i 2023. I løpet av året kan du se frem til ‘open house’ blant flere av hovedstadens arkitektoniske mesterverk.

Danish Architecture Center (DAC) er det perfekte utgangspunktet hvis du vil utforske og lære mer om byens bygninger og dansk arkitektur generelt. Opplev utstillingen Made in Denmark, last ned DAC-appen og ha arkitekturen i lommen når du skal på oppdagelsesferd i København.

Arkitektur - Danmark - UNESCO - 2023
UNESCO har utpekt København som arkitekturens verdenshovedstad i 2023 (Foto: Adam Mørk)

Ocean Race i Aarhus

Hvis 2022 var året da rød-hvite Danmark ble farget gul på grunn av Tour de France, så vil 2023 være i blåtoner på bølgen blå under Ocean Race (tidligere Volvo Ocean Race) i løpet av en måned med tøff seiling. Seilasen starter 29. mai. Opplev et Aarhus som i 11 dager blir til en stor seilasfest for både store og små.

Aarhus Ø - ny bydel - Havnen - Århus - Jylland - Danmark
Ocean Race 2023 starter i Aarhus. Utsikt over Aarhus Docklands hvor du kan se arkitekturen The Iceberg, et boligkompleks. (Foto: Photopop – VisitAarhus)

Kaldkrigsmuseet REGAN Vest

Har du noen gang vært i et underjordisk museum? Vel, nå har du muligheten!
På det nye museet REGAN Vest, kan du fordype deg i historien. Museets midtpunkt er skalamodellen av

Danmarks mest hemmelighetsfulle bunker som ligger 60 meter under jorden i Rold Skov syd for Aalborg i Nordjylland. Bunkeren ble opprinnelig bygget på 1960-tallet som et tilfluktssted for dronningen og regjeringen i tilfelle en atomkrig.

noma fyller 20 år

I 2023 er det allerede 20 år siden dørene åpnet og noma, med René Redzepi i spissen, for alvor satte det nordiske kjøkkenet på verdenskartet. Restauranten er i dag en av verdens mest innflytelsesrike og har blitt kåret til verdens beste restaurant hele fem ganger! Har du lyst på en smakebit av Noma i ditt kjøkken, anbefaler vi deres nye bok noma 2.0: Grønn, skog, hav.

Ole Rømer Observatoriet

Ta en tur til månen! Selv om turen går via et teleskop, er det et fascinerende syn å studere planetene Mars, Jupiter og Saturn. Ole Rømer Observatoriet ligger i utkanten av Aarhus og åpner igjen for publikum til sommeren etter en omfattende og ganske spektakulær renovering. Bygningene har fått tilbake sin opprinnelige stil og naturen som omfavner stedet, Kongelunden, er nå en spennende park hvor besøkende kan lære enda mer om astronomi.

To nye Mariott-hoteller

Nok et høydepunkt i den arkitektoniske horisonten som du ikke kan ignorere. De siste årene har det vært en eksplosjon av nye hoteller i Danmark – fra hoteller med hundrevis av rom til unike ettromshoteller. I 2023 fortsetter trenden med åpningen av to nye Marriott-hoteller. Den ene av de er denne fremtredende runde bygningen i Nordhavn, som tilbyr en av de mest beroligende utsiktene i København.

Rund bygning - Marriot - Hotell - Nordhavnen - København - Danmark
Marriot vil i 2023 åpne to nye hoteller i Danmark. Det ene hotellet vil ligge i denne runde bygningen i Nordhavnen, København (Fotokilde: Visit Denmark)

Copenhagen Opera Park åpner

Mens vi er inne på temaet arkitektur; i 2023 vil København bli enda grønnere med en ny attraksjon og severdighet langs vannet; Operaparken. Den ligger ved siden av byens vakre operahus og er inspirert av de romantiske parkene på 1800-tallet og vil også inneholde en kafé og en vinterhage. Designet av den danske arkitektgruppen COBE, fokuserer parken på bærekraft med systemer som gjenbruker regnvann fra bærekraftige, resirkulerbare materialer.

Herregårdsruten på Fyn

Nå kan du nyte 660 km med ren idyll på øyene Fyn, Langeland og Ærø. Herregårsruten er en ny sykkelrute som tar deg forbi idylliske landsbyer, sjarmerende småbyer og ikke minst herregårder og slott. Du bestemmer selv hvor du vil starte og hvor langt du vil sykle. På veien kommer du forbi hyggelige B&B`s, gårdsbutikker og fantastiske utsiktspunkter. 

Nytt badehotell i Gilleleje

Danmark har en lang tradisjon med vakre badehoteller over hele landet. Luksuriøse oaser med fokus på avslapning og gode matopplevelser. Neste år skal et nytt badehotell innvies i Gilleleje på Nordsjælland, nord for København. Gilleleje Sø- & Havbad Hotel ligger i et gammelt rådhus fra 1939 og her kan du se frem til fasiliteter som utendørsbasseng, spa, restaurant og en flott takterrasse.

Lei en retro folkevognbuss og dra på – Vancation

Mange har nostalgiske minner fra bilferie i Danmark. Nå kan man virkelig vekke de gode barndomsminnene ved å leie en gammel folkvognsbuss innredet som en campervan og ture nedover Nordvestkysten av Danmark. Vancation har laget en rekke spennende temareiser, for familien og parturen. 

Bornholm kommer nærmere

Har du alltid ønsket å reise til Bornholm? Denne flotte delen av Danmark med bratte klipper og vakre strender vil være mer tilgjengelig fra 2023 takket være den største hurtigbåten i verden, Express 5.

Seilruten ender i Rønne på Bornholm og starter i Ystad i Sverige – som du også enkelt kan reise til med tog fra København. Inntil da kan du alltids ta fergen fra Køge (Danmark), Ystad (Sverige) eller Sassnitz i Tyskland.

Dansk arkitektur på egen hånd

Ønsker du en guide for å utforske mer av dansk arkitektur? Du finner Dansk arkitektur highlights her. Oppdag verkene til den internasjonalt anerkjente arkitekten Jørn Utzon – mannen bak Operahuset i Sydney, som feirer 50-årsjubileum i 2023. I Danmark kan du se Bagsværd-kirken, den imponerende Paustian-butikken i København, Musikhuset i Esbjerg og Utzon Center i Aalborg, som alle er designet av den berømte arkitekten.

Utzon Center - Ålborg - Limfjorden - Nordjylland
Arkitektoniske perler i Ålborg: © Utzon Center (2008) – Jørn Utzon & Kim Utzon. (Foto: Rasmus Hjortshøj)

Fortsatt sulten på mer? Besøk disse 10 fantastiske bygningene av Bjarke Ingels Group (BIG) spredt over hele Danmark.

Flere nyheter, reisetips og artikler om Danmark finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Avinor med prioriteringsinnspill til Samferdselsdepartementet for Nasjonal Transportplan 2025 -2036  (Foto: Avinor)

Avinor med prioriteringsinnspill til NTP 2025 -2036: Vil legge til rette for fremtidens bærekraftige luftfart

(Fotokilde: Klarna Norge)

Nordmenn mest reiseglade i påsken: Færre vil spare på reise

(Foto: St. Maarten Tourism)

Årets karneval på St. Maarten

Svanemerket har helhetlige krav til hotell, og tar hensyn til både klima, naturmangfold, kjemikalier og sirkulær økonomi (Foto: Werner Anderson)

Reiselivsnæringen må tenke helhetlig på bærekraft

FRS Baltic snabbkatamaran Skåne Jet (Bildkälla: FRS Baltic/Visit Trelleborg)

Snabbgående katamaran stärker Trelleborgs position som porten till Skandinavien