logo-white

Her lever de lengst i Sverige: Kystregionen Halland har oppskriften på et langt liv

I den lille svenske kystregionen Halland virker det som de har knekt en kode, for Hallenderne lever lengst i hele Sverige. Kanskje det er på grunn av nærheten til de vidstrakte strendene, havet og skogen. Eller den lange tradisjonen med spa, kalde bad, velvære, og god tilgang på bra råvarer og god mat. Her guider vi til en reise for både kropp og sinn på Sveriges riviera.

Tangbad på Varbergs Kusthotell som ligger i strandkanten på Kåsa Strand (Foto: Varberg Kusthotell), Isbading i Falkenberg (Foto: Falkenberg Strandbad), Varbergs Kusthotell (Foto: Varbergs Kusthotell) og grønnsakrett på Stedsans (Foto: Anders Husa)

Halland kan sies å være “Sveriges blå sone”, altså et område hvor befolkningen blir ekstra gamle. Her ligger gjennomsnittsalderen på 84,9 år for kvinner og 81,5 år for menn, og de har også størst andel av 100-åringer i landet. Under de ni prinsippene som sies å være avgjørende for et langt liv, finner du blant annet å holde kroppen i bevegelse, stressreduksjon, og et sunt kosthold med mye grønnsaker, og i Halland er det nettopp et stort fokus på helse, velvære og bra råvarer.

Halland har en lang historie med helse og velvære. Kursteder og spa-opplevelsene på denne delen av vestkysten har gjennom flere hundre år vært preget av helsefremmende fokus, avslapning og havets beroligende kraft. Også i dag lever velvære- og spatradisjonen videre, og du finner blant annet noen av Sveriges aller beste og mest prisbelønte spahoteller i Halland. Men Halland er mer enn bare spa. Her er du alltid nærme et kaldt bad i all sin enkelhet, vill vintersurfing, vakre strandturer og sunn mat.

Kallbadhuset i Varberg (Foto: Natalie Greppi/Destination Varberg)

Helårsbading – en sunn tradisjon

Å bade hele året – også i kaldt vann, er noe som hallenderne har drevet med i hundrevis av år. Forskning viser at rask nedkjøling av kroppen kan fremme helsa, gjennom at kroppens forsvar settes i gang. Når blodkarene trekker seg sammen utløses også endorfiner i blodet, og helårsbadende entusiaster vitner om gode psykiske effekter som et godt verktøy for å håndtere stress og skape mental balanse i en stressende hverdag.

I den lille kystbyen Varberg finner du Kallbadhuset Varberg, som er et av de mest kjente kaldbadehusene i Sverige. Badehuset ligger i praktfull bygning i maurisk stil, og ble bygget i 1903. Kallbadhuset er åpent året rundt og er delt inn i to seksjoner – en for menn og en for kvinner. Du trenger ikke ta med badetøy, da det blir oppfordret til å bade au naturel.

Badstue på Sinnenas Spa (Foto: Ästad Vingård) og Spa med utsikt på Asia Spa i Varberg (Foto: Varberg Stadshotell)

Spa, gjørmebad og tangmassasje

Ordet spa kommer fra latinske “salus per aqua” som betyr helse gjennom vann, og vann har alltid vært knyttet til helse og velvære, helt fra romernes bad. Langs Hallandskysten finner du noen av Sveriges prisvinnende spahotell, som blant annet: Hotel TylösandFalkenbergs strandbad, Varbergs Stadshotell & Asia spaVarbergs Kusthotell og Sinnenas spa på Ästad vingård.

Ett av spahotellene som har integrert naturen i sine behandlinger og ritualer er Varbergs Kusthotell – det eneste spa-anlegget i Sverige som tilbyr et Thalasso-spa. Ordet Thalasso betyr hav på gresk, og her får havet plass i både fysiske og sanselige opplevelser. Tang sies å lindre muskelsmerter, gjøre huden myk og elastisk, stimulere blodsirkulasjonen og forbedre hudens tekstur. I tillegg inneholder algene stoffer som beskytter mot sollys, og dette er en egenskap plantene har utviklet etter tusenvis av år på havbunnen.

I over 200 år har Varberg vært et sted for tangbad og tangmassasje. Før i tiden gikk folk til de gamle kurbadene for tangbad, gjørmepakker og massasje. Siden Kusthotellets oppstart for 30 år siden har hotellet fortsatt å forvalte, og foredle de gamle tradisjonene. Nyt kalde bad, et oppvarmet sjøvannsbasseng, damprom, et klassisk boblebad, spabehandlinger og mer. Kombinasjonen av spa, salt bris og en spasertur langs den vakre stranden er uslåelig uansett årstid.

Turvandring langs den svenske vestkysten i Halland (Foto: Alexander Hall)

Tang i mat og drikke

Tang har også en god sammensetning av blant annet viktige vitaminer, mineraler og Omega-3, og i Halland foredler man tang som en lokal råvare i mat og drikke. Havet utenfor Halland er fylt med mange typer næringsrik tang, som de siste årene har blitt en populær ingrediens i mat. Før ble tangen brukt til gjødsling av jorder og som isolasjon i bygninger, men nå har den også funnet veien inn på kjøkkenet. I sushi har det vært en essensiell komponent lenge, men nå får den lov til å spille hovedrollen i flere retter på restauranter over hele Halland. Hvis du vil smake på Hallandsk tang kan du ta turen innom restauranter som Tiraholms fiskProstens Pizza og Joels Brygga.


Kortreist og bærekraftige råvarer – for kropp og sinn

Regionens fruktbare jord, myldrende skoger og den fantastiske kystlinjen gjør Halland til et særegent spiskammers. Beliggende i de sørlige delene av Sverige, hvor solforholdene er gode, fører til rikholdige avlinger. Det hallandske spiskammeret er fylt til randen av store smaker og lokale råvarer. Mange av restaurantene som holder til i regionen har et spesielt fokus på bærekraftig og kortreiste råvarer. På gårdsbutikken Ugglarps Grönt dyrker de for eksempel grønnsaker for et bedre og gladere liv. Gården produserer rotgrønnsaker, krydder, bær, frukt og blomster for videre salg. Produktene fra Ugglarp selges også videre til stjernerestauranter og Nobelmiddagen. En tur innom her vil garantert føre til grønn glede og inspirasjon.

Grønnkål fra Halland (Foto: Agneta Kristiansson) og Restaurang ÄNG på Ästad Vingard (Foto: Ästad Vingård)

Et sted som kombinerer naturlig luksus tett på naturen med fine dining er Stedsans. Stedet drives av et par som flyttet fra København til Halland for å leve nærmere naturen. Her tilbys en blanding av skogscamping og fine dining, med flytende badstue, enkle, men flotte hytter å bo i, rom for yoga, og en ekstraordinær restaurant. Her fins også utescene og et 80 kvadratmeter stort glasshus som brukes som vinterrestaurant.

PaulssonPaleo er et annet sted som har helse og mat i fokus. Den selvforsynte helsegården er en Bed & Breakfast, hvor du blant annet kan delta på fermenteringskurs, yoga og sanking av ville vekster. Eierene av PaulssonPaleo forlot sine hektiske jobber innen legemiddelindustrien i London, og startet et enklere liv på landet. Her arbeider de med å spre kunnskap om en sunnere livsstil ved hjelp av blant annet steinalderkost, antinflammatorisk mat, yoga og barfotløping i skogen.

Vintersurfing og fottur – uansett vær

Bevegelse av kroppen og frisk luft er godt for både kropp og sinn. I Halland lever mange en aktiv livsstil, og Varberg er kjent som Sveriges vind-og kitesurfingmekka. For virkelig hardbarkede finnes vintersurfing – her må du lære å elske kulda, vann og vind. Lei utstyr eller bestill kurs gjennom for eksempel  KiteKalle  og Villa Surfgarden i Ugglarp. For de som foretrekker en fottur er hallenderne glad i en fottur på stranda.

Uansett vær har myke sandstrender og salte steiner sin sjarm, og utenom sommersesongen kan du oppdage stillheten blant strandenger, sanddyner, skjell og vakker utsikt. Skrea Strand, Mellbystrand, Åsa Havsbad, Tylösand og Apelviken er bare noen eksempler. Et flott alternativ er å gå den 18 km lange kystturstien Prins Bertils Stig i Halmstad eller sykle deler av den populære sykkelveien Kattegattleden, som opprinnelig går fra Helsingborg til Gøteborg.

Vintersurfing i Halmstad (Foto: Vaike Frederiksen) og Vandring langs stranden (Foto: Alexander Hall)

Les mer om Halland HER (ekstern lenke)

Flere nyheter, reisetips og artikler om Sverige finner du HER

Info om “blå soner”

På begynnelsen av 2000-tallet oppstod begrepet “blå soner” av forskerne Gianni Pes og Michel Poulain. Begrepet brukes om steder i verden der befolkningen tenderer til å bli ekstra gamle. De fem opprinnelige geografiske plassene er Okinawa (Japan), Sardinia (Italia), Ikaria (Hellas), Nicoya (Costa Rica) og Loma Linda, (California, USA). Ulike faktorer spiller inn på den lange levetiden, som blant annet en sunn diett med mye grønnsaker, regelbunden fysisk aktivitet, samt å ha gode sosiale fellesskap, både i samfunnet og med familien og venner.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

MS Maud, her ved Senja,  skifter i høst navn til MS Midnatsol og det tradisjonsrike navnet blir igjen å se langs kysten fra november i år (Foto: Tommy Simonsen / Hurtigruten)

Tradisjonsrike MS Midnatsol tilbake langs kysten fra november

(Foto/Illustrasjon: Amadeus)

Digital identitet skaper bedre reiseopplevelser

(Foto: Apollo Rejser)

Apollo lancerer rejser til Gambia

Bilskade - Personbil - Høyre side - If

Bilister bulker fordi de ikke følger vikeplikten

Boeing 737MAX8 - Elsa Beskow - Norwegian Air Shuttle

Premiär för direktflyg till Palma från Stockholm Skavsta Airport