logo-white

Frykter båtsommer gir skadetopp

For mange er fellesferie synonymt med båtferie. Nå frykter forsikringsselskapet Frende store utslag på skadestatistikken.

Fritidsbåt - sjø - båtsommer - Båtliv - Frende
Mange kjører bare på, fordi det er mer vann enn land på sjøen. 69% av båtførerne i Frendeundersøkelsen sier de har gått på skjær. (Illustrasjonsfoto: Unsplash)

Totalt betalte forsikringsbransjen 506,5 millioner kroner etter nær 11.000 skader på fritidsbåt i fjor. Hittil i år har antall skader på fritidsbåt allerede økt med over 10 prosent.

– Koronasituasjonen og utsiktene til norgesferie har gitt stor økning i båt- og vannscootersalget, og mange nye båtførere skal feriere ved og på sjøen i sommer. Det merker vi på pågangen hos oss, sier Edmond Wold Gaulen, som er fagansvarlig på båt i Frende Forsikring.

Skadetopp om sommeren

Fritidsbåt - båtskade - Frende
Skadebilde av båt som har kjørt på stolpe på en holme i høy fart. (Foto: Frende Forsikring)

– Antallet båtsskader i juli og august ligger vanligvis rundt 50 prosent høyere enn normalen for året, forteller han.

I en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for Frende er båtførerne spurt hva slags ulykker de har vært involvert i på sjøen.

Hele 69 prosent svarer at de har gått på skjær, 27 prosent har kollidert med annen båt og 13 prosent har opplevd at noen har falt over bord.

Uerfarne båtførere som kjører for fort

At mange mangler erfaring med kart og navigering mener fagsjefen i Frende er blant årsakene til de mange båtskadene.

– Tidligere år har vi sett at uerfarne båtførere som kjører for fort har havnet høyt på skadestatistikken. Grunnstøting er blant de vanligste skadene i denne gruppen, sier Wold Gaulen. Skrogskader og motorskader er dominerende.

Edmond Wold Gaulen - Frende Forsikring
Edmond Wold Gaulen er fagsjef båt i Frende Forsikring. (Foto: Frende Forsikring)

– Mange kjører bare på, fordi det er mer vann enn land på sjøen. Vi ser stadig flere grunnstøtinger. Det er mange skjær langs norskekysten og all grunn til å kjøre oppmerksomt og ansvarlig, sier Gaulen.

Statens Kartverk anslår at det kan være 35.000 uoppdagede grunner i norske farvann.

– Umerkede og dårlig merkede skjær er utsatt for grunnstøtinger, sier Gaulen.

– Uvettig lek på sjøen

Vannsport er også kime til bekymring hos forsikringsselskapet.

– Vi vet at mange nå anskaffer seg vannski og tuber til lek på sjøen, og vet dessverre at uvettig lek er årsak til flere alvorlige ulykker, sier Frendes fagsjef på båt.

Wold Gaulen tenker også på vannscootere med stor fart både nær badeplasser og om natten.

Venter travel sommer

Også Redningsselskapet er forberedt på en travel sommer med mange båter på vannet. I fjor trengte 5205 båtførere assistanse på sjøen.

– Vi har fått mange nye båteiere, som ikke er vokst opp med båt. Jeg vil anbefale at de tar den nødvendige opplæringen jo før, jo heller, sier Gaulen.

I trangere farvann, der uhell og grunnstøtinger gjerne skjer holder det ikke med kartplotteren. Her bør du også kunne bruke papirkart.

Skadestatistikk fra Finans Norge viser at antall havariskader har økt med 15 prosent første kvartal i år, sammenlignet med i fjor. Ansvarsskader dekket på båtforsikringen har økt med 50 prosent.

Krasjer i båter og anlegg

– En ansvarsskade er for eksempel at en båtfører forårsaker skade på andre båter eller kolliderer på sjøen fordi reglene til sjøs ikke blir fulgt, sier Wold Gaulen.

En båteier kan også komme i ansvar hvis båten sliter seg og gjør skade på bryggeanlegg på grunn av dårlig fortøyning, eller feil fortøyningsutstyr som ikke står i forhold til båtens størrelse og vekt.

– Et annet eksempel kan være at du gjør skade på en annen båt når du skal legge deg inntil, her spiller også ofte erfaringen inn, sier fagsjefen i Frende.

Kan bli en dyr fornøyelse

Mer enn 130 000 båter er uten forsikring i Norge. Det gjelder 45 prosent, men også større og dyrere båter er dårlig sikret, ifølge en tidligere Båtlivsundersøkelse fra Kongelig Norsk Båtforbund. Det kan få store økonomiske konsekvenser.

– Mange tror at ansvarsreglene er like for båt og bilforsikring. Altså at hvis noen kjører på båten din mens den ligger i havnen så dekkes skaden fra skadevolders selskap. Men slik er det ikke for båt, sier Wold Gaulen.

Den som har skadet båten din må ha utvist uaktsomhet for at regningen havner hos ham. Har båtføreren vært uheldig, eller noe teknisk har sviktet, er det du som må betale. 

– Det kan bli dyrt, sier Edmond Wold Gaulen i Frende.

12 er omkommet ved bruk av fritidsfartøy i Norge første halvår 2020 viser dyster statistikk fra Sjøfartsdirektoratet.

Flere relaterte saker finner du HER, HER, HER, HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Bådliv i det græske øhav (foto: ©otoerres)

Reiselivsavisa på RadioRiksOslo uke 40 – 2022

Boeing 737-8 - MAX - Flyr Norway - 2022

Nesten 200.000 Flyr-passasjerer i september

SAS Airbus A 330 (otoerres)

SAS Reaches Agreements to Amend the Terms of Existing Aircraft and Equipment Lease Agreements

MS Nordnorge - Hurtigruten - Hjørundfjorden - Sunnmøre - Møre og Romsdal

Hurtigruten Norge ber staten om å sikre støtte til grønn skipsfart

Penger - Valuta - Illustrasjon - Pexels-pixabay)

Gode råd om lån på dagen