logo-white

Fem kunstnere som ble inspirert av Mallorca

Mallorca inneholder alt fra vakre spektakulære landskap til spennende historisk arv – derfor er det fullt forståelig at flere internasjonalt anerkjente kunstnere har latt seg inspirere av omgivelsene til både bøker og musikkstykker. Her er fem kunstnere som er blitt inspirert av øya. 

Den britiske romanforfatteren Robert Graves hus i byen Deià (Fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Agatha Christie

På begynnelsen av 1930-tallet tilbrakte den britiske forfatteren Agatha Christie 14 dager på Mallorca. En reise som endte opp med å inspirere henne til å skrive boken Problemer i Pollensa. I boken forteller hun om hovedpersonen Parker Pyne, som kommer fra Barcelona til Palma. I jakten på et sted å sove havner han i byen Pollença. Det fiktive hotellet som hovedpersonen bor på, ligger i havnen i Pollença. Agatha Christie ble inspirert av naturen som omgir havnen, og området er et svært viktig element i historien hennes. 

Frédéric Chopin

Den kjente fransk-polske komponisten Frédéric Chopin flyttet i 1938 til den mallorkanske byen Valldemossa på jakt etter et klima som kunne lindre lungesykdommen hans. Selv om Chopin bare ble i byen i én vinter, endte han opp med å komponere flere av sine berømte preludier i den pittoreske byen. 

Under oppholdet i Valldemossa bodde Chopin sammen med sin elskerinne, poeten George Sand, i klosteret Real Cartuja fra 1300-tallet. Den dag i dag er Chopins leilighet i klosteret et Chopin-museum. Her kan du se pianoet hans, som han hadde med seg fra Polen, samt en fin samling av hans personlige gjenstander. 

Frédéric Chopin - Byste - Valldemossa-klosteret - Mallorca - Spania
Byste av den polske komponisten Frédéric Chopin foran Valldemossa-klosteret hvis historie går tilbake til 1200 tallet (Fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Robert Graves

Etter å ha hatt krig tett innpå livet i sin ungdom flyttet den britiske romanforfatteren Robert Graves til byen Deià i 1929 for å trekke seg tilbake. Byen ga ham inspirasjon til flere verk, og han skrev blant annet korte fiktive historier med selvbiografiske undertoner om livet på Mallorca.

Hans kulturelle bidrag til byen gjorde at han ble utnevnt til «Adoptivsønn av Deià». Graves bodde i byen til sin død i 1985. I dag er hjemmet hans fortsatt åpent for publikum, som får et innblikk i kunstnerens liv. Her kan du for eksempel se kontoret hans, som fortsatt står der slik han forlot det.

Jules Verne

Den franske forfatteren Jules Verne ble også inspirert av Mallorca. I boken Clovis Dardentor reiser hovedpersonene i kapittel 6 og 7 til Palma, hvor flere symbolske steder er beskrevet i detalj. Dette til tross for at Verne aldri har vært på Mallorca selv.

Det mistenkes blant annet at Verne konsulterte poeten George Sand – Frédéric Chopins elskerinne – for å gjøre beskrivelsene så presise som mulig. Ruten som bokens hovedpersoner fulgte, tok dem gjennom sentrum av Palma og til monumenter av hovedsakelig religiøs karakter, slik som katedralen i Palma.

John Cage

Musikkteoretikeren John Cage, avantgarde og pioner innen elektronisk musikk, produserte noen av sine første komposisjoner på den mallorkanske landsbygda. Cage kom til øya på jakt etter inspirasjon til sin kreative prosess i Mallorcas natur. Cage har selv i ettertid gitt uttrykk for at oppholdet hadde en avgjørende innflytelse, fordi det var her han for alvor begynte å rette karrieren mot musikalsk eksperimentering.

Du kan la deg inspirere av noen av de samme områdene på flere av øyas kulturruter, som du finner HER (ekstern lenke)

Les mer om Mallorca HER

Flere nyheter og artikler om Mallorca finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Qatar Airways)

Hamad International Airport kåret til “Verdens Beste Flyplass” under Skytrax World Airport Awards 2024

(Bilde/illustrasjon: apollo reiser)

Apollo lanserer nye reiser til «Destinasjon Ukjent»

Radisson Hotel & Conference Centre Oslo Airport har 52 moderne og fleksible møterom (Foto: Radisson Hotel Group)

Erfaren hotelldirektør vender tilbake til Oslo Lufthavn Gardermoen

Røst lufthavn (Foto: Øystein Løwer/Avinor)

Daniel Østensen ny lufthavnsjef for Røst og Værøy