logo-white

Drømmen om Oberammergau: En pasjon som ble til virkelighet

Hele livet har jeg drømt om Oberammergau. Ikke om pasjonsspillene som gjør Oberammergau-navnet og stedet kjent over hele verden. Min pasjon skriver seg fra en tysk film som traff meg tungt og kraftig på slutten av 1950-tallet. «Rundt omkring fra sender X», het den på norsk. «Die grosse schlagerparade», var den tyske tittelen, om jeg ikke tar feil.  Filmen var produsert i 1954, og jeg så den et utall ganger den gangen. Senere på Cinemateket i Oslo. Går du på You Tube finner du den best ved å søke på Renate Holm, som hadde den kvinnelige hovedrollen. Der får du ikke hele filmen, men i hvertfall flere av sangene fremført av Renate Holm, Caterina Valente og Adrian Hoven, for å nevne noen.

Skrevet av Harald Bråthen, Nye Reiselivsavisen

Oberammergau - Pasjonsspill - Landsby - Bayern - Tyskland
Halvparten av de 5000 innbyggerne i Oberammergau er engasjert i pasjonsspillene – inkludert både varaordføreren og et levende esel. (Bildekilde: HB/Nye Reiselivsavisen)

Filmen handler om en rekke ungdommer som har startet en illegal radiostasjon, og stadig er på flukt fra politiet. Populære slagere tyter ut gjennom eteren og musikken går hjem ikke bare hos det store publikum, men også hos profesjonelle aktører. The happy ending er en storslått sending med fullt orkester i den tyske rikskringkasteren, og alt blir bare sol og glede.

Oberammergau - Pasjonsspill - Landsby - Bayern - Tyskland
Christian Stuckl er regissør for årets pasjonsspill i Oberammergau (Bildekilde: HB/Nye Reiselivsavisen)

Hyggelig dramatikk – og kjærlighet

Men før vi kommer så langt, er masse hyggelig dramatikk – og kjærlighet – involvert. Renate – fabrikkeierens datter som er i ferd med å bli giftet bort til en kar fra samme samfunnslag, faller for både musikken og musikanten. Hun rømmer hjemmefra og fra giftermålet, men hvor skal hun treffe mannen, musikerne og radiofolkene? De er jo «pirater». Radio X. Ettersøkt av politiet – og i stadig bevegelse. Men har du en radiokanal – og vil du gi en beskjed, er det naturligste i verden å bruke radioen og gi en kamuflert melding. Og det skjer naturligvis via sang og musikk fra en låve langt ute og høyt oppe på det tyske og bayerske bondelandet. Med fingeren på kartet følger Renate veien hun må ta – antagelig fra München – og det er her Oberammergau dukker opp, og romantikken blomstrer.

Oberammergau - Pasjonsspill - Landsby - Bayern - Tyskland
2500 mennesker er engasjert – og mange av dem i orkestergraven under scenen (Bildekilde: HB/Nye Reiselivsavisen)

Fokus på Oberammergau

Men det er naturligvis ikke for at jeg skal realisere en gammel drøm, det tyske turistkontoret i Oslo har invitert Nye Reiselivsavisen til nettopp Oberammergau. Og ikke bare oss heller forresten, men journalister fra nesten 40 land, og ytterligere 400 reiselivsaktører fra inn- og utland. Foranledningen er det tyske reiselivsmarkedet GTM (Germany Travel Mart).

Dette markedet er opptatt av hele Tyskland og alle de flotte reisemålene landet har å by på, men med et særlig fokus på Bayern – og Oberammergau. Grunnen til det er ganske klar: Hvert tiende år arrangeres de navngjetne Oberammergau-spillene – og etter covid og utsettelse fra planlagt 2020 til 2022, var det altså nå klart igjen – for de 42. pasjonsspillene siden starten i 1634. Og starten skjedde midt under 30-årskrigen etter år med lidelse og dødbringende pest.

Oberammergau - Pasjonsspill - Landsby - Bayern - Tyskland
Vakre statuer er ingen mangelvare i distriktet rundt Oberammergau. (Bildekilde: HB/Nye Reiselivsavisen)

Spillene i Oberammergau har sitt utspring i 30-års krigen, da krig og pest også tok mange liv i byen. i 1633 lovte derfor borgerne i byen at de ville oppføre Kristi lidelseshistorie hvert tiende år, Pinsen i 1634 begynte de å innfri dette løftet, og stykket ble satt opp og fremført for aller første gang. Spillene har således vært oppført i 388 år.

I løpet av 1700-tallet ble stykksvært populært, og publikum valfartet til den lille alpelandsbyen fra hele Tyskland. I 2022 fremføres stykket for 42. gang – og nok en gang er det befolkningen i Oberammergau som står for fremførelsen av pasjonsspillet.

Pasjonsspillet tar for seg hele historien fra Jesus’ ankomst i Jerusalem frem til hans korsfestelse- og oppstandelse. Det er en tre timers matpause i midten av fremførelsen, og den imponerende fremførelse utspiller seg videre frem til mørkets frembrudd.

Alle fødes inn til en oppgave

Og innbyggerne I Oberammergau tar sin oppgave på alvor. I en by med omtrent 5000 innbyggere, er ca halvparten engasjert i pasjonsspillene på en eller annen måte. Ikke alle kan spille Jesus, men for sikkerhets skyld har de to her i Oberammergau. Og det er ikke bare Jesus som er attraktiv. Det er mange oppgaver, og mange nok til alle, både på og bak scenen – og under scenen.

Oberammergau - Pasjonsspill - Landsby - Bayern - Tyskland
I Oberammergau bli man født inn i pasjonsspillene (Bildekilde: HB/Nye Reiselivsavisen)

En forutsetning er at du er født og oppvokst her i byen, og det fortelles at ethvert barn som fødes her, etter hvert gjennomgår en slags audition for å se hvor han eller hun best kan gjennomføre en oppgave i pasjonsspillene. Ja, for alle skal med, og alle ønsker å være med. Det er jo et privilegium av de største å bli plukket ut til en oppgave i pasjonsspillene. Dette bidrar også til et enestående samhold blant innbyggerne i byen – og masse patriotisme. Selv fikk vi oppleve prøver på både åpnings- og avslutningsscenene i den fem timer lange fremføringen.

Forestillingen spilles i perioden 14. mai til 2. oktober i pasjonsspillenes eget friluftsteater (med tak over publikumsdelen) og 4500 sitteplasser. I løpet av 103 forestillinger forventer arrangøren 450000 tilskuere fra hele verden.

Oberammergau - Pasjonsspill - Landsby - Bayern - Tyskland
Gerhard Griebler er kommersielt asvarlig for pasjonsspillene (Bildekilde: HB/Nye Reiselivsavisen)

Troverdig og seriøst

– Det kunne jeg tenkt meg å være med på», sa vår familievenninne Sølvi med bakgrunn som tidligere kirkeverge i Fet på Romerike, da jeg fortalte om muligheten til å komme hit.

Historien er jo mektig, og blir her levendegjort på en troverdig og seriøs måte. Det er lett å leve seg inn i denne gjengivelsen av Jesu liv, død og oppstandelse. Under prøvene vi fulgte, var det mye teknisk gjennomgang, og det blir ganske sikkert en enda sterkere opplevelse som tilreisende tilskuer. Da har du forberedt deg over lengre tid, har reist langt og ser for deg en forestilling du kanskje får oppleve bare en gang i livet. Og blir det ikke i år, så er det normalt 10 år til neste gang, eller trolig åtte år nå for å finne tilbake til «takten» fra før pandemien.

Oberammergau - Pasjonsspill - Landsby - Bayern - Tyskland
Pasjonsspillhuset med 4500 sitteplasser (Bildekilde: HB/Nye Reiselivsavisen)

Biskopen tar turen

Flere turbuss-arrangører har sikret seg billetter og overnattingssteder for reiser til pasjonsspillene. Rolf Lie i Askeladden på Hønefoss,, setter seg selv bak rattet og kjører til Oberammergau 5. august. Biskopen i Tunsberg, Lies gamle nabo fra Norderhov Kirke på Ringerike, blir med som reiseleder og «ekspert-kommentator».

Det vil styrke opplevelsen. I hvert fall hadde undertegnede uten altfor tunge tyskkunnskaper, problemer med å følge dialogen. Da er det greit både i for- og etterkant å ha en biskop å forholde seg til.

«Unser leben nur soll liebe sein». Livet vårt skal bare være kjærlighet, synges det så vakkert i «Rundt omkring fra Sender X». Pasjonsspillene handler om mer enn kjærlighet, men mye om livet og døden og det evige liv. Vil du kjenne lidelseshistorien på kroppen – ja, da er Oberammergau stedet i år – eller om 8-10 år.

Les også: Verdens største utendørs-teater er tilbake (mars 2022)

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(billede: seafoodfestival.dk)

Danmarks nye restaurantfestival: Seafood Festival er en hyldest til fisk og skaldyr

Vulkanflyvning over Island  (Foto: Icelandair)

Kuldereiser har kommet for å bli – Norge og Island på topp

Prince Gallery Tokyo Kioicho i Tokyo (Fotokilde: JNTO)

Stjerneregn fra Forbes Travel Guide i Japan

TUI har gått inn som hovedsponsor for maratonen på Mallorca fra og med 2024 og inntil 2026. Synes du 42 km blir litt for langt, kan du velge å løpe halvmaraton eller 9 km i stedet (Foto: TUI)

Løp maraton på et av sommerens mest populære reisemål

(Foto: Alabama Travel)

Vintog til Alabamas Toscana